NE BASIN ÖZGÜR NE TOPLUM! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

NE BASIN ÖZGÜR NE TOPLUM!


 

Türkiye’nin 3 Mayıs karnesi: TGS Basın Özgürlüğü Raporu açıklandı. Türkiye’nin 3 Mayıs karnesi: Ne basın özgür ne toplum!

Haber Merkezi

 

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 2021-2022 Basın Özgürlüğü Raporu’nu 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde açıkladı. Ülkü Şahin ve İlyas Coşkun’un hazırladığı rapor, “Yan Yana” sloganıyla bugün duyuruldu. 64 sayfalık raporda öne çıkan sayılar şöyle:

23.907 gazetecinin kayıtlı olduğu sektörde işsizlik oranı %18,3 “Basın, Yayın ve Gazetecilik” işkolunda kayıtlı çalışanların 23.907’si gazetecilik faaliyeti yürütüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2021 yılında genel işsizlik oranı %12 iken gazetecilik mezunları içinde işsizlik oranı %18,3. Görece yüksek işsizlik oranı, çalışan gazetecilerin iş ve gelir güvencesi üzerinde baskı oluşturmayı sürdürüyor.

Resmi basın kartı sahibi gazeteci sayısı geçen yıla göre artış gösterse de kayıtlı gazetecilerin sadece %68,72’si karta sahip. Sigortasız ya da serbest çalışan gazetecilerle birlikte bu oran daha da düşüyor.

 

BİR YILDA 273 GAZETECİ YARGILANDI, 26 GAZETECİ HAPİSTE

26 gazeteci gazetecilik faaliyeti nedeniyle cezaevinde. Gazetecilere en çok yöneltilen suçlama, “silahlı örgüt üyeliği” ve “terör örgütü propagandası.”

COVID-19 salgını gerekçe gösterilerek getirilen tedbirler esnetilse de cezaevindeki gazetecilerin hakları yine bu tedbirler gerekçe gösterilerek cezaevi yönetimlerince ihlâl ediliyor. Gazetecilerin nakil talepleri reddediliyor, denetimli serbestlik hakk keyfi kurul kararlarıyla engelleniyor. Gazeteciler aileleri ile iletişim kuramıyor, sosyalleşemiyor, dışarıdan haber alamıyor, sağlık hizmetlerine erişemiyor, kötü hijyen koşullarında cezaevinde tutuluyor.

 

128 DAVADA 273 GAZETECİ YARGILANDI

Son bir yılda 31 gazeteci toplam 52 gün gözaltında kaldı. 60 gazeteci hakkında soruşturma açıldı.

128 davada 273 gazeteci yargılandı. Gazeteciler toplam 75 yıl 5 ay 26 gün hapis cezasına mahkûm edildi. TGS 10 cezaevinde 18 gazeteciyle görüşerek hak ihlâllerini kayıt altına aldı.

57 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı; 32 gazeteci sözlü olarak tehdit edildi.

Eleştirel habercilik cezalandırılıyor

54 haber sitesine ve 1.355 haber içeriğine erişimin engellenmesine, 19 haberin yayından kaldırılmasına karar verildi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) marifetiyle, 61 ayrı karar ile toplam 10.427.902 TL  idari para cezası verildi.

2021’de 559 basın kartı iptal edildi. TGS’nin İletişim Başkanlığı’ndan edindiği verilere göre 16.429 kişide Cumhurbaşkanlığı basın kartı var.

Basın İlan Kurumu (BİK) gazetelere toplam 25 gün ilân kesme cezası verdi. Cumhuriyet’e 16, Evrensel’e 5, Sözcü’ye ise toplamda 4 gün ilân kesme cezası verildi.

Hürriyet gazetesi, Halk TV ve FOX TV işverenlerinin, sendikanın yetkisine itiraz etmesi nedeniyle başlayan dava süreçleri devam ediyor. Bu itirazlar nedeniyle yaklaşık 1.400 medya çalışanı, sendikal haklarını kullanamıyor.

“Sendikalaşma önündeki tüm engellere rağmen TGS, son bir yılda 3’ü uluslararası ve 4’ü ulusal düzeyde faaliyet yürüten toplam 7 farklı medya kuruluşunda çoğunluğu sağladı” denilen raporun duyurusunda, “Sendikal haklar ve toplu iş sözleşmeleri, adil bir ücret ve çalışma düzeni için tek seçenek olmayı sürdürüyor. Ayrıca sendikal güvenceler, gazetecilik mesleğinin itibarını artırıyor. TGS, toplam 15 farklı işyerinde yetkili olarak sektörün en güçlü sendikası olmayı sürdürüyor” ifadesi kullanıldı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA