ESNAF UMUDU ARİFEYE BAĞLADI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ESNAF UMUDU ARİFEYE BAĞLADI


 

Mersin’de Ramazan Bayramı öncesi fiyatların yüksek olması ve insanların alım gücünün düşmesi nedeniyle istediği satışı yapamayan esnaf umudunu arife gününe bağladı.

Hasan KÜÇÜK

 

Mersin’de Ramazan Bayramına sayılı günler kalırken esnaf işlerin önceki yıllara göre durgun olmasında yakınıyor.  Vatandaşın alım gücünün düşmesinin bunda etkili olduğunu belirten esnaf arife günü işlerin biraz artacağı görüşünde.

Ramazan Bayramı öncesi Hastane Caddesi esnafının nabzını yokladık. Esnafın çoğu ekonomik sıkıntı sonrası insanların alım gücünün düşmesi nedeniyle işlerin durgun olduğunu belirtirken bazıları ise bayram öncesi işlerinin iyi olduğunu söylüyor.

Hastane Caddesi’nde  45 yıldır giyim eşyası sattığını belirten Ahmet Yazgan, Ramazan Bayram öncesi işlerinin çok güzel olduğunu ve hareketlilik olduğunu söyledi. Ürünlerin geçen yıla göre yüzde 70-80 artmasına rağmen yinede insanların satın aldığını anlatan Yazgan, “Pandemiden dolayı insanlar içeride kaldı. Şu an için insanlar dışarı çıkıyor. Kıyafet alıyorlar. Bizim işlerimiz geçen yıla göre daha iyi. Bu yıl umudumuz var. Arife günü işlerimiz daha iyi olur. Umut tükenmez. Karınca kararınca herkes bir şeyler alıyor.” dedi.

 

“HENÜZ HAREKETLİLİĞİ HİSSEDEMEDİK”

Çocuk giyim eşyası satan Emircan Gümüş ise 6 yıldır esnaflık yaptığını ifade ederek bayram öncesi işlerinin durgun olduğunu söyledi. Bayram hareketliliğini henüz hissedemediklerini ifade eden Gümüş, “Şu an normal işimizi yapıyoruz. Bayram havası yok. Bunun nedeni fiyatların yüksek olması. Her şey 2 katı arttı. Bazı ürünlerin fiyatları ise 3 kat arttı.  Arefe günü belki biraz hareket olabilir ama önceki yıllara göre işler durgun. Bunun nedeni enflasyonun yüksek olması. İnsanların alım gücü düştü. Eski bayram hareketliliği yok. Çarşı kalabalık insan var ama fiyatlar yüksek ve alım gücü düşük olduğu için insanlar bir şey alırken 10 kez düşünüyor” şeklinde konuştu.

 

“ARİFE GÜNÜ İŞLERİMİZİN ARTMASINI BEKLİYORUZ”

Ayakkabı satan Ahmet Atıcı ise “30 yıldır esnafım. Pandemiden sonra işler fena değil.  Bayram öncesi hareketlilik orta düzeyde. Arife günü hareketliliğin artmasını bekliyoruz. Çünkü insanlar genelde alışverişi son güne bırakıyor. Fiyatlar yüksek. Maliyetlerler arttı. İnsanlar borçla da olsa alışveriş yapmaya çalışıyor. Yapmak zorundalar çünkü bayram var. Bizim kültürümüzde bayram alışverişi var. Mendil dahi olsa bir şeyler almak ister. Umut ediyoruz bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“İŞLER BERBAT”

Çantacı Ahmet Ferhan ise “15 yıldır esnafım. Bu sene işler berbat. Geçen seneki ve önceki seneki gibi iş yapamıyoruz.  Bayram öncesi hiçbir hareket yok. İnsanların alım gücü yok. Zor durumda. Ciddi anlamda her şey fahiş fiyat oldu. Büyük bir sıkıntı var. Bu sıkıntı nereye kadar gider bilemiyoruz ama gerçekten enflasyon nedeniyle bir kriz var. İnsanların alım gücü ciddi şekilde düştü. Fiyatlar inanılmaz bir şekilde yükseldi” diye konuştu.

 

“HAYATIMDA BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM”

Önceki bayramların öncesinde piyasa daha fazla yoğunluk hareketlilik yaşandığını vurgulayan Ferhan,

“Bayrama 10 gün kala sabahtan akşama kadar durmuyorduk. Yemek bile yiyemiyorduk. Ama baktığınız zaman çarşı olsun, AVM’ler olsun bomboş. Kalabalığı bırak insan yok. Önceden iftardan sonra gece 3’e kadar iş yapardık şimdi kapatıyoruz. Bunun nedeni ekonomik sıkıntı. Hayatımda ben böyle bir şey görmedim” dedi. 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA