“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ BİZİMDİR, VAZGEÇMİYORUZ!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ BİZİMDİR, VAZGEÇMİYORUZ!”


 

Mersin’de Kadın Platformu üyeleri İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı açılan davanın duruşması öncesi meydana inerek “İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmiyoruz!”diye haykırdı.

Hediye Eroğlu

Danıştay 10. Dairesi’ne İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı açılan davalar öncesi

Mersin Kadın Platformu bileşenleri alana indi. Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi fesih kararının iptal edilmesi ve sözleşme hükümleri uygulanması için herkesi sözleşmeye sahip çıkmaya çağırdı.

“İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz” yazılı pankartın açıldığı eylemde platform adına basın açıklamasını okuyan Zübeyde Sadırlı Akpınar,”Her gün en az 3 kadının katledildiği ve onlarcasının şiddette maruz kaldığı bir süreçte; Türkiye adına 11 Mayıs 2011 tarihinde imzalanan ve 10 Şubat 2012 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanan Kadına Yönelik Şiddet,  Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Her Türlü Ayrımcılıkla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesinin  Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 20 Mart 2021 tarihinde tek taraflı feshedildiğini hatırlattı.

İstanbul Sözleşmesi Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan, uluslararası hukukta şiddetin, kadın erkek eşitsizliğinin ve kadınlara karşı yapılan ayrımcılığın bir sonucu olduğunun vurgulandığı, şiddetle mücadelede bağımsız bir izleme mekanizmasına sahip ve yaptırım gücü olan ilk sözleşme olduğunu vurgulayan Akpınar, “İstanbul Sözleşmesini ilk imzalayan ve ilk onaylayan ülke olarak, başta kadına yönelik her türlü şiddeti önlemek ve bununla mücadele etmek için devlet ölçeğinde etkili, kapsamlı ve birbiriyle uyumlu politikalar uygulama yükümlülüğü altına girmiştir” şeklinde konuştu.

 

 

“KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR SÖZLEŞME”

İstanbul Sözleşmesi’nin kadınları her türlü şiddete karşı korumak  kadına karşı şiddeti ve aile içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmak; bu konuda uluslararası işbirliğini yaygınlaştırmak için önem taşıdığını belirten Akpınar şunları söyledi: Sözleşme ayrıca kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmak ve kadınları güçlendirmek de dâhil olmak üzere, kadınlarla erkekler arasında önemli ölçüde eşitliği yaygınlaştırmak; kadına karşı şiddet ve aile içi şiddetin tüm mağdurlarının korunması ve bunlara yardım edilmesi için kapsamlı bir çerçeve, politika ve tedbirler tasarlamak, kadına karşı şiddet ve aile içi şiddetin ortadan kaldırılması için bütüncül bir yaklaşımın benimsenmesi maksadıyla kuruluşların ve kolluk kuvvetleri birimlerinin birbiriyle etkili bir biçimde işbirliği yapmalarına destek ve yardım sağlamak amacı ile imzalanmış, bir insan hakkı ihlali olan kadına yönelik şiddetin önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Türkiye Anayasası ile taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, özellikle “Kadına Yönelik Şiddet,  Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Her Türlü Ayrımcılıkla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” ve yürürlükteki diğer kanuni düzenlemeler uygulamaya esas alınır.

 

“CEZASIZLIK POLİTİKASI ERKEKLERİ CESARETLENDİRİYOR”

İstanbul Sözleşmesini feshetmek; kadınlara karşı şiddete, insan hakları ihlaline açıkça göz yummak ve aynı zamanda; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama riski bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenleyen, 6284 sayılı “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un etkin kullanılmaması anlamına gelmektedir. Feshedildiği tarihten bugüne 302 Kadın Cinayeti, 254 Şüpheli Kadın ölümü gerçekleşmişken cezasızlık politikaları ile cesaretlendiren erkek devlet zihniyeti kadın katliamlarının önünü açmıştır. Kadınlardan şiddete dair ispat , fail erkeklere indirim uygulamak için bahane arayan erk-devlet zihniyeti kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin siyasetten bağımsız olmadığını ve devletin bu konudaki politikasızlığının sonucudur.

 

 

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ BİZİZ! HAKLARIMIZDAN ve HAYATLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ!”

Ülke olarak İstanbul Sözleşmesinin iptali kararı, özellikle kadına karşı şiddetin tırmandığı günümüzde ağır sonuçlar doğuracak kabul edilemez bir uygulamadır. Mersin Kadın Platformu olarak; Kadın ve LGBTİ+ örgütlerini, baroları, emek ve meslek örgütlerini, siyasi partileri; eşit ve şiddetsiz bir yaşam isteyen herkesi hep birlikte hukuka ve İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya çağırıyoruz!.İstanbul Sözleşmesi fesih kararı iptal edilmeli ve sözleşme hükümleri uygulanmalıdır. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz!.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA