ÇÖPÜN PARASI ADANA’YA FELAKETİ MERSİN’E! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇÖPÜN PARASI ADANA’YA FELAKETİ MERSİN’E!


 

Adana’dan faaliyet gösteren 133 adet işletme tarafından her gün tarım alanlarına derelere, denize ve su kaynaklarına dökülen ithal çöplerin Mersin’de kadar gelmesi çevrecilerin tepkisini çekti. MERÇED’den, “Ülkemizin gelişmiş ülkelerin plastik çöplüğü ve deposu haline gelmesine izin vermeyeceğiz” açıklaması geldi. Çevreciler plastik atık ithalatının durdurulması çağrısı yaptı.

Hasan Küçük

 

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ve Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) tarafından Adana’nın ardından son günlerde Mersin’deki ormanlık alanlarda görülen ithal plastik atıklarla ilgili Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. MERÇED Başkanı Sabahat Aslan Ülkede son yıllarda uygulanan kontrolsüz ve plansız sanayileşme programlarında, gelişmiş ülkelerin kirli teknoloji  transferine, nükleer atık ve tehlikeli sanayi atıkları ve plastik atık ithalatının sınırsız ve kontrolsüz yapıldığının gözlemlendiğini söyledi.

Tehlikeli sanayi atıklarının, nükleer atıklarının ve plastik atıklarının bertaraf maliyetleri çok yüksek olmakla birlikte insan ve çevre sağlığını bozduğu için gelişmiş ülkeler bu atıklarını az gelişmiş ülkelere ücret karşılığında satarak bertaraf etmekten kurtulduğunu anlatan Aslan, gelişmiş ülkeler bu yöntemle kendi atıklarını ucuza bertaraf ettirerek kendi ülkesinin çevre ve insan sağlığını koruma yöntemini seçtiğini vurguladı.

 

“EN ÇOK PLASTİK ATIK İTHAL EDEN ÜLKE HALİNE GELDİK”

Plastiklerin doğada binlerce yıl yok olmadığına dikkat çeken Aslan, “Doğada kaldıkları sürece toprağı, havayı ve suyu kirleterek insan sağlığını bozarlar. Gelişmiş Ülkelerin plastik çöp atıklarını yıllarca Çin ithal etmekteydi. Çin plastik atık yüzünden ülkesindeki havanın suyun ve toprağın kirliliğinin arttığını ve buna bağlı insanların sağlıklarının bozulduğunu görünce 2018 yılında plastik atık ithalatını durdurdu. Çin’in plastik atık ithalatı yasağının ardından Çin’e ithal edilen plastik atıklar artık ülkemize ithal edilmeye başlanmıştır. Ülkemiz başta Avrupa Birliği ülkelerinden olmak üzere diğer ülkelerden de en çok plastik atık ithal eden ülke konumuna gelmiştir. Türkiye’ye plastik atık ihraç eden ülkeler arasında ilk sıralarda İngiltere, Belçika, Almanya, ABD, Hollanda, İspanya, İtalya, Slovenya, Fransa ve Japonya yer almaktadır. Uzmanlar Avrupa'nın dört bir yanından Türkiye'ye her gün yaklaşık 241 kamyon dolusu plastik çöp ithal edilmekte olduğunu söylüyor” ifadelerini kullandı.

 

“İTHAL PLASTİK ATIKLARIN ANCAK YÜZDE 10’U GERİ DÖNÜŞÜYOR”

Ülkemize gelen plastik çöp atığının çoğunun denetimsiz ve  tehlikeli atıklar olduğuna dikkat çeken Aslan, “Ülkemize gelen Plastik çöp atıklarının ancak yüzde 10’unun geri dönüşümü sağlanabilmektedir. Geri dönüşemeyen plastik çöp atıklar Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Adana’da görülmektedir. Adana’dan faaliyet gösteren 133 adet işletme tarafından her gün tarım alanlarına derelere, denize ve su kaynaklarına dökülmektedir. Maalesef son zamanlarda Mersin’de de ithal plastik atıklarının ormanlık alanlarına döküldüğü gözlemlenmiştir” dedi.

 

“PLASTİK ATIKLAR YAKILIRKEN ÇEVREMİZ ZEHİRLENİYOR”

İthal plastik çöp atıklarının işletmelerde yakılarak geri dönüşümü yapılırken çevreye zehirli gazlarla birlikte dioksin ve furan gibi kanser yapıcı kirleticiler yaydığını anlatan Aslan, “Plastik çöp atığı geri dönüşüm tesisleri riskli ve kirletme potansiyeli  çok yüksek tesislerdir. İthal Plastik çöp atıkları dökme ve yakma faaliyetleri yüzünden tarımsal alanlarımız ,su kaynaklarımız  ve denizlerimiz  plastik çöplerin neden olduğu son derece zehirli kimyasallarla zehirlenmektedir. Bu zehirler  toprağımızın gıdamızın, suyumuzun ve havamızın kirlenmesine ve sağlığımızın bozulmasına neden olmaktadır.  

 

“PLASTİK ÇÖP İTHATI KABUL EDİLEMEZ”

Ülkemiz de sıfır atık projesi devam ederken çevre ve insan sağlığını bozan tehlikeli plastik çöp ithalatının yapılması kabul edilemez. Dünyada plastik kullanımına sınırlama getirilirken ülkemizde de Tek kullanımlık bardak, kaşık, torba, tabak, çatal, kürdan gibi plastiklerin kullanımı ve kanser yapıcı plastik çöp atıklarının ithalatı acilen yasaklanmalıdır. Herkesi plastik malzeme kullanımından vazgeçmeğe çağırıyoruz. Ülkemizin Sözde gelişmiş ülkelerin plastik çöplüğü ve deposu haline gelmesine izin vermeyeceğiz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA