AHKİB’İN İLK ÇEYREK İHRACATI 86 MİLYON DOLAR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AHKİB’İN İLK ÇEYREK İHRACATI 86 MİLYON DOLAR


 

Haber Merkezi

 

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, 2022 yılının ilk çeyreğinde bölge ihracatının 86 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artış sağladıklarını kaydeden Başkan Tekin, Asya, Afrika, Uzak Doğu ve İskandinavya ülkelerinde ihracat hacminde dikkat çeken yükselişlere imza attıklarını belirtti. AHKİB olarak pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmaların olumlu sonuçlarının ilk çeyrek raporlarına yansıdığını vurgulayan Başkan Tekin, 2022 yılı Ocak-Mart ayları arasındaki Birlik ihracatında Hollanda, İspanya, Almanya, Polonya ve Fransa pazarlarının toplam payının yüzde 73 düzeyinde oluştuğunu söyledi.

 

“YENİ PAZARLARDA REKOR DÜZEYDE İHRACAT ARTIŞLARI YAKALADIK”

Başkan Tekin, “AHKİB’in en fazla ihracat yaptığı ülkeler listesinde yüzde 353 artış ve 20,3 milyon dolar değer ile Hollanda birinci sırada yer aldı. Bölge ihracatında yüzde 24 paya sahip olan Hollanda’yı yüzde 19 pay ve 16 milyon dolar değer ile İspanya, yüzde 13 pay ve 10,8 milyon dolar değer ile Almanya takip etti. Polonya’da yüzde 11 pay ve 5,3 milyon dolar değere, Fransa’da ise yüzde 6 pay ve 2,6 milyon dolar değere ulaşıldı. Bu dönemde ihracat hacminde en yüksek oranlara Kazakistan, Afganistan, Pakistan, Singapur, Hong Kong, Norveç, Finlandiya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Gambiya ve Uganda pazarlarında ulaştık. Bu ülkelerde 342 bin kata varan oranlarda ihracat artışları elde ettik.” dedi.

“YÜNLÜ, İPEK VE PAMUKLU ÜRÜNLERDE YÜZDA 700’E YAKIN YÜKSELİŞ ELDE ETTİK”

AHKİB’in ilk çeyrek ihracatını ürün gruplarına göre değerlendiren Başkan Tekin, yünlü ev tekstili, yünlü yatak kıyafetleri, yünden makine halıları, ipekten kilimler ve pamuklu yatak kıyafetlerinde elde edilen yüzde 700’e yakın artışların sevindirici olduğunu söyledi. Başkan Tekin, “2022 yılı Ocak-Mart ayları arasında en çok ihraç ettiğimiz ürün gruplarında ilk sırada yüzde 23 artış ve 41,9 milyon dolar değer ile bayan dış giyim yer aldı. Bunu yüzde 20 artış ve 15 milyon dolar değer ile bay dış giyim, yüzde 23 azalış ve 6,9 milyon dolar değer ile suni-sentetik makine halıları takip etti.” diye konuştu. 

 

“ABD PAZARINDA YÜZDE 30’A VARAN VERGİLERİN DÜŞÜRÜLMESİNİ BEKLİYORUZ” 

Başkan Tekin, 2022 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16,2 artışla 5,5 milyar dolarlık ihracata imza atan Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün son süreçte ABD pazarına odaklandığını dile getirdi. Türkiye ile ABD arasındaki 28 milyar dolarlık ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması hedefine yönelik geçen mart ayında İletişim Başkanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin koordinasyonunda ticari diploması heyeti düzenlendiğini anımsatan Başkan Tekin, şunları söyledi: “Dört günlük ziyarette Türk heyeti ABD makamlarıyla ihraç ürünlerimize uygulanan gümrük vergilerinin düşürülmesine yönelik görüşmeler yaptı. Bu konuda bir mutabakat sağlanabilirse geçen yıl 1,1 milyar dolarlık hayır giyim ve konfeksiyon ihraç ettiğimiz ABD pazarında ciddi bir artış yakalayacağımıza inanıyorum. İlk çeyrekte yüzde 24,5 artışla 245 milyon dolarlık ihracat değerine ulaştığımız ABD’ye en çok kadın giyim, örme giyim, erkek giyim, iç giyim, çorap, dış giyim, spor ve yüzme giyim, aksesuar, büyük giyim ve hazır eşyalar ihraç ediyoruz. ABD bu ürünlerimize yüzde 30’lara varan oranlarda vergi uyguluyor. 20 ülke ile Serbest Ticaret Anlaşmaları bulunan ABD’ye ihracat yapan Türk firmalarının karşılaştıkları vergi dezavantajı, rekabetçiliklerini olumsuz etkiliyor. Sektör ihracatımızın geleceğine yönelik planlamalarda vergi oranlarının düşürülmesi büyük önem taşıyor.” 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA