MERFEST, PERDELERİNİ 21 MAYIS’TA AÇIYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERFEST, PERDELERİNİ 21 MAYIS’TA AÇIYOR


 

21 Mayıs’ta perdelerini açacak Mersin Uluslararası Müzik Festivali ilk konserde Türkiye’nin opera yıldızları Asude Karayavuz Hale Soner Kekeç, Erdem Erdoğan,Caner Akgün’ü sanatseverlerle buluşturacak.

Haber Merkezi

 

20. yaşını kutlayan Mersin Uluslararası Müzik Festivali, Türkiye’nin opera yıldızları Asude Karayavuz (Mezzo Soprano), Hale Soner Kekeç (Soprano), Erdem Erdoğan (Tenor), Caner Akgün’ü (Bariton) Mersinli sanatseverlerle buluşturuyor. Besteci ve Şef Murat Cem Orhan yönetiminde Festival Orkestrası’nın eşlik edeceği konser, 21 Mayıs 2022 Cumartesi saat: 20.00’de Mersin Kültür Merkezi’nde yer alacak.  Konserde, klasik operanın seçkin aryalarının yanı sıra dillerden düşmeyen napoliten şarkılar seslendirilecek.

 

SANATÇILARIN ÖZGEÇMİŞİ

MURAT CEM ORHAN (ŞEF): 1981’de İzmir’de doğdu. Orta öğrenimini İzmir Saint Joseph Fransız Koleji’nde, lise eğitimini Özel İzmir Fen Lisesi’nde tamamladı. 1999 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera Şan Bölümü’nü kazandı. 2002’de öğrenci değişim programı ile İtalya’nın Venedik kentinde bulunan Benedetto Marcello konservatuvarında eğitim aldı. 2003’te ise İzmir Devlet Opera ve Balesi’nde solist sanatçı olarak göreve başladı. 2004’te İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Prof. Güzin Gürel’in yüksek lisans sınıfına kabul edildi. Bir yıl sonra Siemens Opera Yarışması’nda üçüncülük, Edirne Uluslararası Şan Yarışması’nda birincilik ödülüne layık görüldü. 2007’de New York Brooklyn College of Music’te ikinci yüksek lisans eğitimine başladı. 2014’te Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Bölümü’nde Maestro Antonio Pirolli’nin orkestra şefliği sınıfında yüksek lisans öğrencisi olma hakkı kazandı. Polonya’da Şef Jorma Panula, Macaristan’da Alparslan Ertungealp, İtalya’da Michel Tabaschnik, İzmir’de Prof. Rengim Gökmen ve New York’ta Şef William Hicks gibi ünlü şeflerle çalıştı. 2018 Paris 4. Evgeny Svetlanov Uluslararası Şeflik Yarışması’nın finalist orkestra şeflerinden biri oldu. Türkiye’de bulunan tüm Devlet Senfoni Orkestraları ve Opera evlerini düzenli olarak pek çok eseri yönetti. 8. ve 9. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması’nda, önce bir “Bale Süiti” (Kuyucaklı Yusuf) ardından bir “Bariton Aryası” (Şeyh Bedreddin) besteleyerek ard arda iki kez birincilik ödülü kazanmıştır. Üç adet çocuk müzikali bestelemiş olan Orhan, 2018 yılında Nazım Hikmet’in Kuvayi Milliye Destanı’nda bulunan insan karakterlerini; “ Kuva-yi Milliye’nin İnsan Manzaraları “adlı bir sahne eseri olarak besteledi. Gedik Sanat’ın siparişi üzerine “İkinci Yeni” şairleri’nin eserlerinden oluşan “Ölmeme Günü” isimli sahne eserlerini bestelemiş ve bu projeleriyle halen ülke çapında konserler vermektedir.

 

ASUDE KARAYAVUZ (MEZZO SOPRANO):   İstanbul doğumlu sanatçı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Payam Koryak sınıfından mezun olmuş ve İstanbul Siemens Opera Yarışması’nda ikincilik ödülüne layık görülmüştür. Mozertaum Yaz Akademisi’ne kabul edilerek Edith Mathis, Kurt Widmer ve Edda Moser gibi seçkin sanatçılarla çalışmıştır. Mezun olduktan sonra La Scala Tiyatrosu’nda bir yer edinerek Leyla Gencer, Mirella Freni, Luciana Serra, Renato Bruson, Luigi Alva ve Vincenzo Scalera gibi önemli isimlerle çalışmıştır. 6. Leyla Gencer Opera Yarışması finalisti olmuş ve Lirik Plak Akademisi tarafından verilen Leyla Gencer Büyük Ödülü’nün sahibi olmuştur. Türkiye’de Andante Dergisi tarafından verilen Yılın En İyi Kadın Opera Şarkıcısı ve En İyi Müzisyeni Ödülü’nü ve Semiha Berksoy Vakfı’ndan Suna Korad Yılın En İyi Kadın Opera Şarkıcısı Özel Ödülü’nü almıştır.

Verona, Napoli, Malaga, Salzburg, Madrid, Gijon, Floransa, Roma, Bonn, Malaga, Lozan ve daha pek çok Avrupa sahneleriyle birlikte Ankara, İstanbul, Mersin Operaları’nda solist olarak yer alarak pek çok opera eseri ve konser seslendirmiştir. Karayavuz, Sergio Alapont, Giovanni Antonini,  Gürer Aykal, Andrea Battistoni, Giorgio Bernasconi, Jordi Bernacer Valdes,  Franzo Zeffirelli gibi pek çok önemli şeflerle çalışmış, bu çalışmalarından bazılarının cd kayıtları yapılmıştır.

 

HALE SONER KEKEÇ (SOPRANO): İstanbul’da doğan sanatçı, 2003 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Şan Anasanat Dalı Sema Tüzün’ün sınıfından mezun olmuştur. Aynı yıl İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde ve Cemal Reşit Rey’de sözleşmeli solist olarak, ilk solistlik deneyimlerini edinmiştir. 2004 yılında Siemens Şan Yarışması’nda birincilik ödülünü kazanmış ve 2004-2006 yılları arasında Almanya’daki ’’Karlsruhe Badisches Staatstheater’’ ile Opera Stüdyosu bünyesinde, solist olarak sözleşme yapmıştır. Renato Scotto,Hilda Zadek gibi birçok önemli sanatçı ile masterclasslara katılan sanatçı, 2007 itibari ile Prof. Güzin Gürel ile çalışmaya başlamıştır.

2008’de Belkıs Aran onur ödülüne layık görülen Soner, yine aynı yıl İtalya’da yapılan 4. Lina Pagliughi Duchi D’acquaviva şan yarışmasında Grande Prize büyük ödülü kazanmıştır. 2009-2016 yılları arasında Almanya’daki Theater Magdeburg Operası ile sözleşmeli solist olarak çalışan sanatçı,  2011 yılında Almanya’nın Magdeburg şehrinde yılın sanatçısı ödülünü almıştır. 2016’da dünyaca ünlü soprano ‘’Edita Gruberova’’nın elinden ‘’Karajan’’ ödülünü almış ve   kendisiyle 1 yıl burslu şan çalışmaya hak kazanmıştır. 2017 itibariyle İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde sözleşmeli solist olarak çalışan sanatçı, 2020                      yılı itibari ile ‘’Mersin Devlet Opera ve Balesi’nde’’ kadrolu solist olarak göreve başlamıştır. Sanatçı, ülkemizde ve yurtdışında  pek çok sahnede, festivalde solist olarak yer almıştır.

 

ERDEM ERDOĞAN (TENOR): 1997 Yılında “Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı” Opera-Şan Bölümü’ne girdi ve şan çalışmalarına Soprano Sema Tüzün başladı.  1998-2003 yılları arası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde sözleşmeli olarak çalıştı. 2002’de Tunus’da düzenlenen festivalde “Türk Bestecileri Konseri” verdi. 2003’de SIEMENS Opera Yarışması’nda ikinci oldu ve aldığı burs ile Salzburg’daki “Mozarteum Uluslararası Yaz Okulu”nda Prof.Patricia WISE, Prof.Lilian SUKIS ve Prof. Richard MILLER ile çalışma fırsatı buldu. Aynı yıl Mozarteum Üniversitesi’ne yüksek lisans öğrencisi olarak kabul edildi ve Prof. Lilian SUKIS’ in öğrencisi oldu. Aynı yıl “Viyana Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi” ne kabul edilen Erdoğan, Yüksek lisans çalışmalarına Prof. Ralf  DÖRİNG ile devam etti.  2007’de İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin solist kadrosuna katıldı. 2008’de 1. Ulusal Genç Solistler Yarışması’nda birincilik ödülünü aldı. 

 Yurtiçinde ve yurtdışında bir çok turne gerçekleştiren Erdoğan, Ankara, Samsun, Mersin, Antalya ve İstanbul Devlet Opera ve Baleleri ile pek çok klasik opera eserinde başrol oynamış, pek çok festivalde solist olarak yer almış, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile J.Haydn’ın “Die Schöpfung” ve Carl Orff’un “Carmina Burana” ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’yla yine Carl Orff’un “Carmina Burana” eserlerinin Solo Tenor partilerini seslendirmiştir.

 

CANER AKGÜN (BARİTON): 2001’de Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Opera-Şan Anasanat Dalı’na kabul edilen Sanatçı, 2005 yılı Ağustos ayında İtalya’nın Terni kentinde düzenlenen Scuola Hugo Wolf-Il lied Tedesco atölye çalışmasına katılarak G. Mahler liedleri üzerine yorum çalışması yaptı. 2006-2008 yılları arasında Elio Battaglia ile Salzburg Mozarteum Akademisi’nde atölye çalışmaları yaptı. Vincenzo Bellini Oda Şarkıları üzerine yaptığı Yüksek Lisans tezini 2016 senesinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesinde bitirdi ve mezun oldu.

2011-2013 yılları arasında Anadolu Üniversitesi’nde, 2013-2019 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera Şan Bölümü’nde Öğretim Görevlisi olarak çalıştı. 2006’da Profesyonel Ses Derneği’nin düzenlediği Genç Ses Yarışması’nda üçüncülük ödülünü kazandı. 2007 Şubat  Sedat – Güzin Gürel Eğitim ve Sanat Vakfı’nın düzenlemiş olduğu Lied yarışmasında Mansiyon ödülüne layık görüldü. 2007’de düzenlenen 9. Siemens Opera Yarışması’nda üçüncülük ödülünü kazandı. Aynı yıl, Arnavutluk Tirane kentinde düzenlenen Marie Kraja Şan Yarışması’nda finale kalmıştır. 2008’de Alsancak Rotary Kulübü ve İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin ortaklaşa düzenlediği 1. Genç Solistler Yarışması’nda ikincilik ödülü aldı. 2011’de Semiha Berksoy Opera Vakfı  tarafından Yılın En İyi Genç Kuşak Opera Sanatçısı seçildi. 2012’de 7. Leyla Gencer Şan Yarışması'nda finale kalmıştır. Pek çok festival ve opera’da solist olarak yer alan Sanatçı, İstanbul Devlet Opera ve Balesi bünyesinde yaptığı Sanat Danışmanlığı görevinin ardından Gedik Sanat’ın kurucu Sanat Yönetmenliği pozisyonunda çalışmalarını sürdürmekte, İstanbul Gedik Üniversitesi’nde Sanat Tarihi dersleri vermektedir. Akgün, Semiha Berksoy Opera Vakfı’nda Seçici Kurul Üyesi ve Zehra Yıldız Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Üyesidir. İtalyanca ve İngilizce konuşmaktadır. Sanatçı, çalışmalarını halen İstanbul Devlet Opera Balesi’nde solist sanatçı olarak sürdürmektedir.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA