“METRO İNŞAATI BAŞLADI” AÇIKLAMASI BOŞ ÇIKTI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“METRO İNŞAATI BAŞLADI” AÇIKLAMASI BOŞ ÇIKTI!


 

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, Metro inşaatı ile ilgili “İnşaat başladık” açıklamasının içi boş çıktı! Dış kredi için Hazine’den imza beklenirken, projedeki revizeler nedeniyle yeniden ÇED başvurusu yapıldı.

HEDİYE EROĞLU

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafından 3 Ocak’ta temeli atılan ancak dış kredisi hala Ankara’da imza bekleyen Mersin Metro 1.Etap 3 Ocak -Mezitli Hattı inşaatı tartışma konusu oldu.

3 milyar 379 milyon 404 bin 875 liralık ihalesini Dillingham Cont. Int. Inc + KiskaKom İnş. A.Ş. ortak girişiminin kazandığı metro projesinde temel atılmasının üzerinden aylar geçmesine rağmen inşaat çalışmalarının başlamaması eleştiri konusu oldu.

 

“İNŞAAT DURMAYACAK”

11 Nisan’da yapılan Büyükşehir Belediye Meclisinde Başkan Vahap Seçer, Metro Projesi’nde inşaat çalışmalarının başladığını duyurdu. Seçer ayrıca 16 Ağustos’ta Büyükşehir Belediye meclisinden Metro için 900 milyon lira borçlanma yetkisi aldığını ancak 2022 yılı Cumhurbaşkanlığı Strateji Planı’ndaki yatırım programında yer alan metro projesinin dış finansman onayının hala verilmediğinden dert yandı. Dış kredi onayı verilmeyen metro projesi için Cumhurbaşkanlığı’ndan randevu talep ettiğini söyleyen Vahap Seçer, kredi konusunda destek alamaması durumunda inşaatı durdurmamak için gecesini gündüzüne katarak kendi imkanlarıyla inşaatı devam ettireceğini kaydetti.

 

İŞ BAŞI YAPILDI GÖRÜNTÜSÜ

Kredi desteği henüz onaylanmayan Metro Projesinin ilk istasyonu olacak eski otogarda ise birkaç iş makinesi sahaya indirilerek, “iş başı yapıldı” görüntüsü verildi.

İlk istasyondaki çalışmalarla ilgili gazetemize bilgi veren Büyükşehir Belediyesi kontrolörü Hüseyin Eren, Metro istasyonunun 1 no’lu olan ilk istasyonu için inşaat çalışmalarının eski otogarda başladığını belirtti. Şu an destekleme kazıkları yapıldığını anlatan Eren, “Destekleme kazıklarından sonra kazıya geçilecek. Ondan sonra inşaat devam edecek. Destekleme kazıkları olmadan kazamazsınız. Bu nedenle ilk önce destekleme kazıkları yapılması lazım. Çünkü zemin normal kazıya müsait değil. Destekleme kazıklarının ardından kazı çalışması yapılacak ondan sonra TBM dediğimiz makinalar girecek. TBM’in işi bittikten sonra burası 1 no’lu istasyon olarak görev yapacak” dedi.

 

DEPLASE ÇALIŞMALARI SONRASI İSTASYON CİVARINDA DA ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAK

Mevcut tren istasyonunun bulunduğu bölgeye ise 2 no’lu istasyonun yapılacağını vurgulayan Eren, “Şu an orada bir çalışma yok ama 1 ay içinde orada da çalışma başlayacak.  Orada da bütün projeler hazır. Sadece deplase çalışmaları var. Çünkü su, kanalizasyon hattı, enerji hatları var. Oradan kalkıp deplase edilmesi lazım. Yerler değişecek ondan sonra istasyonun orada da kazı çalışmaları başlayacak” diye konuştu.

Çalışmaları ihaleyi alan firmanın yaptığını hatırlatan Eren, kendilerinin ise Büyükşehir Belediyesi ardına kontrolörlük yaptıklarını ve işin uygunluğunu kontrol ettiklerini söyledi.

 

METRO İÇİN YENİDEN ÇED BAŞVURU YAPILDI

Ancak tüm bu açıklamaların içi boş çıktı. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin projedeki değişiklikler nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yeniden Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu başvurusu yaptığı öğrenildi.

Bakanlığın 4 Nisan günü sitesine yükleyerek kamuoyu bilgilendirmesine açtığı ÇED Raporu’nun gerekçesi ise eski projenin bir kısmının yerin altından bir kısmının yerin üzerinden geçerken, şimdiki projenin tamamen yer altına alınmasını kapsıyor. ÇED raporuna yeniden başvurulması nedeniyle inşaat başlanması mevzuat açısından mümkün olmuyor.
 

“ÇED SÜRECİNE AKTİF BİR KATILIM SAĞLAYACAĞIZ”

Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin de, bu durum doğrulayarak, “ÇED Raporuyla ilgili Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuru yapılmış. ÇED olmadan inşaata başlayamazsınız. İnşaat ile ilgili sadece hazırlık yapabilirsiniz. İnşaatın başlayabilmesi için ÇED raporu beklenmek zorunda. Bekletme gibi bir durum olmaz ise süresinde verebilir ama hızlandırmak gerebilir. Uzman meslek odaları olarak ÇED sürecine aktif bir katılım sağlayacağız” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA