“AV YASAĞI BALIK FİYATLARINI ETKİLEMEZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“AV YASAĞI BALIK FİYATLARINI ETKİLEMEZ”


 

Mersin’de 15 Eylül 2021’de başlayan av sezonu 15 Nisan’da sona ererken balıkçılar av yasağının balık çeşitliğini azaltmasına rağmen fiyatları pek etkilemeyeceği görüşünde.

Hasan KÜÇÜK

 

Su ürünleri kaynaklarından ekonomik yararlanmak, deniz ve iç sulardaki su ürünlerinin kalite ve stoklarının korunması amacıyla su ürünleri avcılığına getirilen genel yasaklar 15 Nisan’da başladı.

Yeni av sezonu 15 Eylül 2022'de başlayacak. Diğer yandan kıyı balıkçılığı yapan küçük ölçekli balıkçılar av yasağından muaf olacak. Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Polat, balık av yasağının başladığını ancak 12 mil sonrası avcılığın serbest olması nedeniyle yasak döneminde de pazara günlük taze balığın geleceğini söyledi. Av yasağı ile birlikte çeşitlerde bir azalma yaşanacağını ifade eden Polat, “20-30 çeşit değilde 10-12’ye kadar balık çeşidi düşecek ama taze balıklarımız olacak. Zaten sardalya günün 12 ayı olan bir balık. Onda herhangi bir yasak yok. Yaz kış bulunan ve omega 3 açısından zengin bir balık. Çupra levrek zaten kültür balığı sürekli geliyor. Deniz çupra ve levrekleri de çıkıyor. Hamsi var, kefal var. Kefal hem omega 3 açısından zengin hem ucuz bir balık fiyatı 20 ile 30 lira arasında. Sardalya’nın fiyatı da 20-25 lira arasında” dedi.

 

“YASAK FİYATLARIMIZI ÇOK ETKİLEMEZ”

Balık av yasağının başlamasının fiyatları çok etkilemeyeceğini belirten Polat, “Zaten yasak olan bir balık yok. Olmayan bir balık satmayacağımız için onun fiyatını etkilemez. Diğer fiyatlarımız normal. Ramazan dolayısıyla zaten bir fiyat artışı yapmadık. Biz 20-25 sardalya, 20-30 liraya kefal veriyoruz. Levrek 100-120 TL, Barbun 60 TL, Çupra 70 TL. Kültür çuprası 70 TL. Kefal 30 TL. Mercan 40 TL. Diğer ürünlere bakınca balık fiyatları gayet uygun” şeklinde konuştu.

 

“ÇİFTLİK BALIĞI ÜRETENLER DENETLENSİN”

Çiftlik balıklarındaki yüksek fiyatların kendilerinden kaynaklanmadığını vurgulayan Polat,

“Kültür balıkçılığı tekelleşmiş. Zamanında verilen tavizlerle bunlar devletten teşvik aldı. Çiftliklerini kurdular. 10 milyon liralık tesisi teşvik alarak 5 milyon liraya kurdular. Şimdi ihracat yapıyorum ayağına bir yılda fiyatlara yüzde yüz zam yaptılar. Bir yıl önce 30-40 TL olan çiftlik balıklarını toptan 80-100 liraya alıyoruz. Böyle bir fiyat artışı yok. Bu bizden kaynaklı değil. Genelde İzmir ve Bodrum  kökenli birkaç şirket var. Bu belirli firmalar tekelleşmiş durumda. İstedikleri gibi fiyat artışı yapıyorlar.  Çiftlik ve kültür balıkçılığının denetlemesi zayıf, yapılmıyor. Bu nedenle fiyatlarda yüksek oluyor. Yıllardır vatandaşı bu balığa alıştırdılar. Halk deniz balığını unuttu halbuki deniz balığı daha ucuz, daha vitaminli ve daha verimli. Bu nedenle kültür balıkçılığı pahalı. Birde lokantalar çupra levrek talep ediyor. Halkı deniz balığı diye bunlara alıştırdılar. Halk denizden doğal olarak çıkan balığı yemeli. Çupra levrekten vazgeçsinler doğal balık yesinler” dedi.

 

“YÜKSEK AKARYAKIT FİYATLARI BALIK FİYATLARINI ARTIRIYOR”

Balıkçıların en büyük sorununun yüksek akaryakıt fiyatları olduğunu anlatan Polat, “Mazot pahalı olunca bu ister istemez fiyatlara yansıyor. Bizim satışımızda yükseliyor. Halkın alım gücü düşüyor.

Akaryakıt teknenin ana unsuru. Eskiden teknelere yüzde 30 oranında bir mazot indirimi vardı. 2 yıldır indirim yok. Bu indirim iyi idi. Bizde uygun alabildiğimiz için fiyatları düşürebiliyorduk. Teknecinin maliyeti arttığı için bu balık fiyatına yansıyor. Buna rağmen bizim deniz balıklarımız hala ucuz” ifadelerini kullandı.          


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA