KÜNYE SORUNU ACİLEN ÇÖZÜLMELİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KÜNYE SORUNU ACİLEN ÇÖZÜLMELİ!


 

Türkiye’nin en fazla narenciye yetiştirilen kentlerinden Mersin’de üreticiler ve sektör temsilcileri, narenciye ürünlerinin taşımasında istenen ve sunulamaması halinde ceza yazılmasına neden olan künye belgesi sorununa çözüm istiyor!

HEDİYE EROĞLU

 

Yaklaşık 355 bin dekar alanda narenciye üretimi yapılan Mersin, geçen yıl kaydedilen 365 milyon 181 bin dolarlık dış satımla en çok turunçgil ihracatı yapan il olarak öne çıktı. Yüksek girdi maliyetlerine rağmen üretimin ara verilmeden devam edildiği Mersin’de üreticiler ve sektör temsilcileri, yaş meyve sebze taşımalarında istenen künye belgesi sorununa çözüm istiyor!

 

NEVŞEHİR’E GİDEN LİMON DERT OLDU

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Nisan ayı birinci birleşim toplantısında konuyu gündeme getiren MHP’li Meclis Üyesi ve aynı zamanda narenciye üreticisi olan Mehmet Topkara, Büyükşehir Zabıtası’nın künye belgesi zorunluluğu nedeniyle vatandaşın canını yaktığını, bu sorunun çözüm için harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

Topkara, Narenciyenin, limonun para etmediği bu dönemde limonlarımızı gerek buradaki depolarımızdan veyahut bahçelerimizden yıllardır olduğu gibi ileride piyasada değerlendirebilmek, ülkemizin ihtiyacını yaz aylarında da giderebilmek için Nevşehir’deki depolara gönderiyoruz. Ancak bu nakliye işlemleri künye alımı ile yapılabiliyor. Künye alımında yaşanan sıkıntılarla ilgili her ne kadar daire başkanlığı ile bu konuları görüşsek de bir türlü gerek Sanayi Ticaret İl Müdürlüğü gerekse Büyükşehir Zabıta Daire Başkanlığının kanuni prosedürleri uygulamak zorunda olması nedeniyle sıkıntılar yaşanıyor” dedi.

 

“ÜRETİCİ KÜNYEYE ALIŞAMADI”

Bir veya yarım tır ya da bir miktar malı olan ve bunu Nevşehir’e naklettirmek isteyen çiftçilerin Sanayi Ticaret İl Müdürlüğünden künye almak zorunda olduğunu aktaran Mehmet Topkara, ancak künye alımının sadece il merkezinde olmasının mağduriyet yaşattığını aktardı.

“Eğer künye yoksa yapılan kontrollerde Büyükşehir Zabıta Daire Başkanlığı, hallerde satılan en yüksek limon fiyatından işlem yapmak zorunda kalıyor” diyen Topkara, “Fakat künye de sadece bir tek noktadan veriliyor. Eskiden ne yapıyorduk? Ziraat odaları’na gidiyor, kaydımı var ise oradan evrak alıp şoföre veriyor ve yolda bu evrak sunulduğunda hiçbir sıkıntı çıkmıyordu. Ancak bu yıl çok can yandı. Bu künye işine vatandaş bir türlü alışamadı, çözemedik.

 

“VATANDAŞIN CANINI YAKTIK”

Mersin Büyükşehir Zabıta Daire Başkanlığı da bu işi sevmese de belli dönemlerde idare etse bile edemediği noktalar oldu, vatandaşın canını yaktık. Bu künye işi depodan depoya giden narenciye işinin çözülmesi için ilgili ve yetkililer harekete geçmeli. Hem Sanayi Ticaret İl Müdürlüğü hem de Büyükşehir Belediyesi nezninde künye şart ise ilçelere de bu belgeyi verebilecek şubelerin açılması sağlanmalı. Veya ilçelerdeki ziraat odalarına ya da her hangi bir görevli belirlenmelidir. İl merkezine gelmek zorunda kalınması sıkıntı yaşanmaktadır. Bu yıl sezon bitmek üzere ama gelecek yıl için şimdiden düzenleme yapılmalıdır” şeklinde konuştu.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA