CHP’DEKİ KOPUKLUK AKP’YE MALZEME OLDU | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CHP’DEKİ KOPUKLUK AKP’YE MALZEME OLDU


 

Yenişehir Belediyesi’nin, Müftü Deresi ile ilgili imar planı tadilatı teklifini Büyükşehir Meclisi’ne 9 kat olarak gönderirken buradan 21 kat çıkması, AKP tarafından CHP’li belediyeler arasında kopukluk yaşandığı eleştirilerine neden oldu. AKP’li İsmail Yerlikaya, “CHP’li belediyelerin birbirinden haberi yok!, kopukluk var” eleştirisine Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’den, “Asla böyle bir şeyi biz kabul etmiyoruz. Birbirimizden de, ne yaptıklarından da haberimiz var” dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Nisan ayı toplantısının ilk birleşiminde CHP’li belediyeler arasındaki koordinasyonsuzluk gün yüzüne çıktı. Büyükşehir ile Yenişehir Belediyesi arasındaki koordinasyonsuzluk muhalefetin eleştirilerine konu oldu. Belediyelerin birbirinden habersiz olduğu eleştirilerine CHP’den tepki geldi.

 

YENİŞEHİR 9 KAT İSTEMİŞ, BÜYÜKŞEHİR KOMİSYONU 21 KATA ÇIKARMIŞ

Yenişehir Belediye Meclisinde 7 Şubat 2022’de kabul edilen Efrenk Müftü Vadisi Yenişehir bölgesi 1. etap 1/1000 ölçekli ilave revizyon imar planı teklifinin tadilen oylanmasında rant tartışması yaşandı.

Bu teklif kapsamında Nazım İmar Planı’nın revize edilmesi talebine ilişkin ilk tepki AKP Grup Sözcüsü İsmail Yerlikaya’dan geldi. “Bu saatte bunun neresinden tutalım? Ben de bilmiyorum, tutulacak bir tarafı da yok da bir ucundan başlayayım” diyen Yerlikaya, teklifi detaylı bir şekilde incelediğini söyledi. 

İlçe belediyesinden gelen teklifle ilgili özellikle kat yüksekliklerine baktığını aktaran Yerilkaya, “Yenişehir Belediyesi imar planlarında bölgenin büyük bir kısmını 9 kat olarak geçirmiş. Yenişehir’de Abdullah başkanın ekibi teknik olarak çalışmış. Bu bölge için 9 katı uygun görmüşler ama komisyonda kat yüksekliği 21 kata çıkarılmış. Teklif ilk geldiğinde CHP’li Abdurrahman Yıldız komisyonda ‘ilk geldiği gibi 9 kat olsun’ diye tavır göstermişti. Şimdi Abdurahman beye soruyorum; teknik bir çalışma sonucu belirlenen 9 kat nasıl 21 kat oldu?

 

“YOLUN SOLUNA 21 KAT, SAĞ TARAFINA 9 KAT VERİLMESİ KABUL EDİLEBİLİR Mİ?”

Bu bölge Müftü Deresinin batı tarafındaki kısım. Yenişehir’in planları şuan bölük pörçük gitmeye başladı. İlk olarak üniversitenin olduğu bölgeye yönelik 3.etap planları yapıldı, daha sonra Macit Özcan Tesisleri’nin yani 17’nci caddenin üst kısmı olan bölgede 2. etap imar planı çalışmasını yaptık. Bu bölgelerin kat yükseklikleri mesela 9 kat olarak geçti. Bu bölgedeki vatandaşlar sitem etti. Aslında ben kata çok karşı birisi değilim, olması gereken olsun ama bölgeye 9 verilmesi yanlıştı.

Ama şimdi 21 kat verilen bölge dere kenarı. İmar planı teklifi ile ilgili açıklama notunda ‘burası derenin doğu tarafındaki Toroslar bölgesi ile plan bütünlüğüne sahiptir’ deniliyor. Sen Toroslar’ı bırak, kendi bölgen ile plan bütünlüğünü sağla. Bir cadde düşünün 17’inci cadde, 34’üncü caddeye doğru giderken yolun solu 21 kat, yolun sağı ise 9 kat. Deniz tarafı mı düşük olur, dağ tarafı mı? Dağ tarağının denizi daha sağlam olur. Bir defa Planlı Alanlar Yönetmeliği’nde cadde siluetinin korunması diye bir ilke var. Ben buna siluetinin korunmasından bile 2. etap imar planı düzenlemelerinde dava açılabilir. Yolun soluna 21 kat, sağ tarafına 9 kat verilmesi kabul edilebilir mi? Zemini en sağlam olan yere 9 kat verilmiş, hiçbir teknik gerekçe olmayan alüvyon zemine 21 kat veriliyor. Mantıksız bir iş” diyerek tepkisini gündeme getirdi.

 

“NASIL BU KADAR KOPUKLUK OLUYOR? ORADAN BİR ŞEY GELİYOR BURADAN DEĞİŞİYOR”

Ayrıca Yenişehir Belediyesi kamu ortaklık payı (KOP) parsellerini 0,5 olarak sunduğunu ancak bunun da komisyonda değiştiğini söyleyen Yerlikaya, “Vatandaş bunu da mahkemeye verdi. Ama bu ilçeden geldiği şekliyle kabul edilebilir. Bunu merak ediyorum; ilçe de CHP’li Büyükşehir’de CHP’li belediye. İmar komisyonu üyelerinin yarısı hem Büyükşehir Meclis üyesi hem de Yenişehir Belediyesi meclis üyesi. Nasıl bu kadar kopukluk oluyor? Oradan bir şey geliyor buradan değişiyor” dedi.

 

KOPUKLUK “VAR –YOK” TARTIŞMASI

Bunun üzerine arayana giren Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Hayır öyle bir kopukluk yok” dese de,  Yerlikaya, “Var işte. İlçe belediyesinden 9 kat geliyor kat yüksekliği teklifi ama komisyonda 21 kata  çıkarılıyor. Yenişehir Meclis üyesi 6 arkadaşımız var burada. Oy birliğiyle geçiriyorlar kendi meclislerinden ve Büyükşehir’e getiriyorlar” dedi.

Başkan Seçer ise “Böyle bir şey yok. Onu düzeltmenizi istiyorum, izleyenler de bir şey var zanneder. Asla böyle bir şeyi biz kabul etmiyoruz. Birbirimizden de, ne yaptıklarından da haberimiz var” yanıtı verdi.

AKP’li İsmail Yerlikaya ise “Bir birinizden haberiniz yok. İlçede 9 geçirip, burada 21 olması benim mantığımı almıyor o yüzden birbirinden habersiz dedim” diyerek eleştirisini sürdürdü.

 

“SİLUET TOROSLAR’DA BOZULMUYOR DA YENİŞEHİR DE Mİ BOZULACAK?”

Yenişehir’den CHP’li Meclis üyesi Zekeriya Özgür ise “9’den neden 21’e çıktı deniliyor. Yenişehir’in de komisyon üyelerinin de talebi oldu bu. Onun için 21’e çıkarıldı. Burada şu var; İsmail bey 21’e karşı çıkıyor, sokak siluetinin bozulacağını söylüyor. Ancak kendisi Toroslar’dan Meclis üyesi ve Toroslar’da da kat yüksekliği 21’e çıkarıldı. Sokak silueti orada bozulmuyor da Yenişehir’de mi bozulacak? Bize şehircilik ilkelerini öğretmeye çalışıyor. Sokak siluetleri eskidendi. Toroslar’da da Yenişehir’de de bir parselde 20 kat yapılabilmesi için minimum büyüklüğünün 10 dönümden aşağı olmaması lazım.

 

TEKLİF OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Oylamada teklif AKP’li İsmail Yerlikaya’nın red vermesi sonucu oy çokluğuyla kabul edildi. Ancak Vahap Seçer, CHP’lileri birbirinden habersiz hareket etmekle eleştiren Yerlikaya’nın grubundan farklı hareket ettiğine dikkat çekti. Seçer, “Cumhur İttifakı üyelerinin ‘evet’ dediğine İsmail bey hayır dedi. Az önce CHP’ye gönderme yaptı. Yani farklı düşünceler olabiliyormuş demekki” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA