MERSİN BAROSU’NA AĞIR ELEŞTİRİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN BAROSU’NA AĞIR ELEŞTİRİ!


 

Önceki dönem Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Gazi Özdemir başkanlığındaki yeni Baro yönetimini zehir zemberek sözlerle eleştirdi. Başsavcılık kontrolündeki baro yönetimi nedeniyle kazanımların bir bir kaybedildiğini savunan Yeşilboğaz, otoparkın avukatlara ücretli hale gelmesinin bunun son örneği olduğunu söyledi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de Adliye yanındaki otoparkın avukatlarca yaklaşık 10 yıldır ücretsiz kullanılırken geçtiğimiz günlerde ücretli hale getirilmesi üzerine Baro Yönetimi eleştiri oklarının hedefi oldu.

Önceki Dönem Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, 98 yıllık tarihe sahip Mersin Barosu’nun büyük mücadelelerle elde ettiği kazanımların birer birer kaybedildiğini savundu. Mevcut Baro yönetimini başsavcılık kontrolünde hareket etmekle eleştiren Yeşilboğaz, bunun son örneğini otoparkın ücretli hal getirilmesi olduğunu savundu.

 

“MERSİN’DE BAŞSAVCILIK, ADALET BAKANLIĞI’NI BAHANE ETTİ”

Yeşilboğaz, konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, “Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından baro’ya bildirildiği halde 5 Nisan’da avukatlarımıza maalesef trajikomik müjdeli bir haber verdiler. 6 Nisan tarihinden 2012 yılından buyana avukatların ücretsiz kullanımına açılan otoparkın ücretli hale geldiği ve avukatların ücret ödeyeceği bildirilmiştir. Maalesef baromuz buna sesiz kalmıştır. Halbuki 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun birinci maddesi avukatlığın mahiyetini tanımlar; Avukatlık Kamu Hizmeti ve Serbest bir meslektir. Avukat yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder. Yani yargının üç saç ayağından biridir ve adaletin gerçekleşmesi için halkın hak arama hürriyetinin tecelli etmesi için avukatlar yargının vazgeçilmez birer unsurudur.

Bunu göz ardı ederek Mersin’de Başsavcılık, Adalet Bakanlığı’nı bahane ederek, yıllardır ücretsiz olarak kullanılan olarak kullanılan otoparkı avukatlara ücretli hale getirmişlerdir. Bunun hiç bir yasal dayanağının bulunmadığına inanıyoruz” dedi.

 

“BAŞSAVCILIĞIN KONTROLÜNDE BİR BARO YÖNETİMİ İLE SÜREÇ YÜRÜTÜLMEKTE…”

Yaşananların özellikle yargının ve hükümetin avukatlara, savunmaya bakış açısının da göstergesi olduğunu savunan Bilgin Yeşilboğaz, “Onlar doğası gereği şuandaki siyasi saiklerle yapması gerekenleri yapıyorlar ama asıl mücadeleyi vermesi gerekenler bağımsız savunmadır. Bizler yargının kurucu unsuru olduğumuzu mutlaka net bir şekilde göstermek, birlik içinde hareket etmek zorundayız. Bunun için örgütlü bir mücadele ihtiyaç vardır. Maalesef bu süreçte tamamen başsavcılığın kontrolünde bir baro yönetimi ile süreç yürütülmekte ve maalesef biz ve bizden önceki baro yönetimlerini kazanılmış hakları birer birer elimizden alınmaktadır.

Daha önce Baro içinde ve Adiye önünde basın açıklaması yapılırken şuan basın mensuplarının adliyeye alınması başsavcılıkça yasaklanmış ve baromuz buna sessiz kalmıştır. Daha sonra Adliye önünde basın açıklaması yapmak isteyen meslektaşlarımız fiili saldırıya uğramış ve yaralanmışlardır. En son olarak 5 Nisan Avukatlar Günü’nde bize otoparkın ücretli hala geldiğini söylediler.

 

“AVUKATLARA YER AYRILMALI”

Öncelikle başsavcılığın, yargını kurucu unsurlarından olan avukatlar için mutlaka belirli bir yer ayırması ve duruşmalara gelen halkın hak arama ve adalet taleplerini yerine getirmeye çalışan avukatların rahatlıkla  duruşmaya gidip gelebilmesi için uygun bir yer temin etmesi gerekmektedir. Bunu yapmadan doğrudan avukatları cezalandırma gayesi il otoparkı ücretli hale getirmesi asla kabul edilemez. Buradaki muhatabımız adalet bakanlığı değildir, başsavcılıktır.

Suni gündemlerle sıradan basın açıklamaları ile bu sürecin geçiştirilmesin müsaade etmeyeceğiz, avukatlar her zaman için kanunların yanında olmuş, vatandaşların hak arama hürriyetlerini temsilcisi olmuş ve hiçbir zaman hiçbir siyasi iktidara biat etmemişlerdir. Burada da örgütlü mücadelesi ile bu yanlış uygulamanın kaldırılacağına inanıyoruz” diye konuştu.

 

 

BAŞSAVCILIĞA ‘İŞGALCİ’ SUÇLAMASI

Öte yandan söz konusu otopark alanının tamamının Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’na ait olmadığını Büyükşehir Belediyesi ile MESKİ’nin de payı olduğunu belirten Bilgin Yeşilboğaz, şunları söyledi: “Başsavcılığın bu bölgeyi otopark ilan etmesi açıkça yasaya aykırıdır. Arazinin belli bir bölümü Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ’ye aittir. Buraları dahi fiilen işgalci konumunda otopark olarak kullanıp ücret alması yasaya aykırıdır. Ayrıca adliyeler avukatların asıl işyerleridir, daha önce olduğu gibi yargının kurucu unsuru olması münasebetiyle avukatlar hancıdır başsavcılık ve yargı mensupları yolcudur”.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA