“HAVZA ÇALIŞMASI İSTEDİK DİNLETEMEDİK!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“HAVZA ÇALIŞMASI İSTEDİK DİNLETEMEDİK!”


 

Anamur’daki üreticilerin muz için havza çalışması yapılması talebinin gerçekleşmemesinin mağduriyete neden olduğu belirtilirken Anamur ve Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş devlet yetkililerine sözlerini dinletemediklerini söyledi.

Hasan Küçük

 

Anamur ve Bozyazı ilçesinde yoğun olarak üretilen muz üretimi son günlerde Akdeniz Bölgesinin çeşitli illerinde de yapılmaya başlanırken bu sene meydana gelen don olayının bazı yerlerde muz seralarını vurduğu gelen haberler arasında yer aldı. Anamur ve Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş ise bu durumun muzda havza çalışmamasının yapılmamasından kaynaklandığını söyledi.

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan muz için havza çalışması yapılmasını sürekli istediklerini ancak bunun bir türlü yapılmadığını ifade eden Gümüş, “Diyelim ki Gülnar’da bir kişi ben buraya muz serası yapacağım diye müracaat etse banka oluşumu yaptıktan sonra krediyi veriyor. Burada muz olmaz demiyor. Havza çalışmasının amacı en rantıbıl hangi bölgede muz yetişir bunun araştırması yapılsın devlet desteği buna verilsin idi. Değilse çiftçide devlette zarar eder dedik. Bizi dinlemediler” şeklinde konuştu.

 

“DON TEHLİKESİ OLAN YERE MUZ SERASI YAPILIR MI”

Anamur ve Bozyazı dışındaki bazı yerlerdeki muz seralarını zirai donun vurduğunu hatırlatan Gümüş, “Şu anda bizim dediğimiz oldu. Don tehlikesi olan bir yere muz serasının yapılmasının bir anlamı var mı? Yok. Üretici mağdur oldu, Örneğin Adana, Hatay ve Antalya’nın bazı bölgelerindeki çok yerde muz seralarını don vurdu. Hem fide hem ürün dondu. Oradaki çiftçiler kara kara düşünüyor alternatif ürün arıyor. Havza çalışması yapılsa idi. Çiftçi don tehlikesi nedeniyle muz ekmeyecekti. Bilim adamlarının iklim değişikliğinin sürekli havanın ısınması demek değildir diye uyarıda bulunduğunu sürekli anlattım. Bazen eski haline dönebilir diyor bilim adamları. Şu an eski haline tam dönmedi ama dönebilirim diye yüzünü gösterdi. Biz iklime ve doğayla baş edemeyiz. Doğa bildiğini yapacak onun için hava ısınıyor diye herkes kafasına göre sera yapmaya başladı. Ama bu sene çok büyük mağduriyet yaşandı” ifadelerini kullandı.

 

“BİZİ DİNLEMEDİLER”

Hem havza çalışması yapılması hem de iklim değişikliği ile ilgili bakanlığı uyardıklarını belirten Gümüş, “Ne yazık ki uyarılarımız dikkate alınmadığı için bugün bazı bölgelerde yapılan seralarda muzlar kökten dondu.Çünkü olmayacak yerlere muz ekildi. Şu anda hem buraya muz eken üretici, hemde krediyi veren banka mağdur” dedi. 

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA