KİŞİ BAŞI FİTRE: 40 TL | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KİŞİ BAŞI FİTRE: 40 TL


 

Bu yıl ülkemiz için kişi başı fitre miktarının 40 TL olarak belirlendiğini vurgulayan Mersin İl Müftülüğü Uzman Vaizi Mustafa Kumru, oruç tutamayanların vereceği fidyelerin de sadaka sayılacağını anımsattı.

Haber Merkezi

 

Oruçla ilgili Diyanet’e sıkça sorulan sorular ve cevapları ile ilgili Mersin İl Müftülüğü Uzman Vaizi Mustafa Kumru’dan açıklama geldi.

Açıklamasında bu yıl ülkemiz için kişi başı fitre miktarının 40 TL olarak belirlendiğini vurgulayan Kumru, “Daha geniş bilgi için telefonlarınıza ücretsiz olarak ‘Diyanet Fetva’ uygulamasını indirebilirsiniz. Ayrıca size ait e-devlet şifrenizle, e-devlet uygulamanıza (turkiye.gov.tr) girerek veya diyanet.gov.tr adresinden ‘Dini Sorular’ tıklayıp sonra; ‘Soru Sor’ butonunu tıklayarak sorularınızı, yazılı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulumuza sorabilir ve sorularınıza yazılı cevap alabilirsiniz. Telefon ile bize ulaşmak istediğinizde, ‘Alo 190’ dini soruları cevaplandırma hattını arayabilirsiniz. İl ve İlçe Müftülüklerimizi ziyaret ederek, dilerseniz yüz yüze dini sorularınıza cevap alabilirsiniz.

Oruç tutmakla yükümlü olmanın şartları nedir? İslam’a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları Müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır.

Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle Müslüman ve âkil-bâliğ olması gerekir. İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), yedi yaşından on yaşına kadarki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir.

 Oruç fidyesi ne demektir, bu yıl kişi başı fidye miktarı ne kadardır? Fidye, bazı ibadetlerin eda edilmemesi ya da edası sırasında birtakım kusurların işlenmesi hâlinde ödenen dînî-malî yükümlülüktür. İbadetlerle ilgili fidye, oruç ve hacda söz konusudur. İhtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan ve daha sonra da kaza etmesi mümkün olmayan kimse, oruç tutamadığı her güne karşılık bir fidye öder. Kur’an-ı Kerim’de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir fakir doyumu kadar fidye öder.” (Bakara, 2/184) buyurulmaktadır. Bir fidye miktarı, bir sadaka-i fıtır miktarıdır. Sadaka-i fıtır ise bir kişiyi bir gün için doyuracak yiyecek veya bunun para olarak karşılığıdır. Fidye vermek durumunda olan fakat buna maddi imkânı el vermeyen kimse Allah’tan af diler. Günler uzun olduğu için oruç tutamayan hasta ya da yaşlılar, kısa günlerde oruç tutabilirlerse tutamadıkları orucu kısa günlerde kaza etmeleri gerekir. Bu durumda olan kimselerin vermiş oldukları fidyeler sadaka sayılır. Oruç fidyeleri, Ramazan ayının sonunda toptan verilebileceği gibi, Ramazan ayı içinde günlük olarak veya Ramazan ayı başında da verilebilir. Bu yıl (2022), ülkemiz için kişi başı fitre miktarı: 40 Türk Lirası olarak belirlenmiştir” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA