Hediye Eroğlu
İmara aykırı olduğu gerekçesiyle yıllardır yıkılmayı bekleyen Ulu Cami yanındaki iş merkezi el değiştirdikten sonra ofis satışlarına başladı. 1995 yılında Necati Bolkan tarafından yaptırılan 15 katlı iş merkezinin kaba inşaatı yapıldıktan sonra 4 katının kaçak olduğu ve bu nedenle imar planına aykırı olduğu gerekçesiyle inşaatı durduruldu. Alınan bilgiye göre uzun süre bekleyen inşaat halindeki iş merkezi el değiştirerek Gürsoylar ve Yücesoylar inşaata geçti. Mersinlilerin ucube olarak nitelendirildiği iş merkezinde imar sorununda yaşananların sıkıntıların nasıl çözüldüğü ile ilgili bilgi verilmedi ancak öğrenilen bilgilere göre imar barışından yararlanıldı ve yaklaşık 1 ay önce inşaat faaliyetleri yeniden başladı. İnşaat çalışmalarının başlaması sonrası iş merkezindeki ofis ve iş yerlerinin ‘Şehrin yeni odak noktası’ sloganıyla başlayan satışlarına yoğun talep geldiği bildirildi. Zemindeki bir dükkanın 9 milyon liradan satıldığı öğrenilirken diğer katlara ise 14 milyon lira fiyat biçildiği belirtildi.
“ZEMİN KATTAKİ İŞGAL ETTİĞİ ALANLARI NASIL ÇÖZECEKLER”
Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin, 2017-2019 yılları arasındaki imar barışından yararlanarak affedilen bina ile ilgili kafalarında bazı soru işaretleri olduğunu söyledi. Şahin, Bazı kolanlar, çekme mesafesi ve mülkiyetinin dışında da bir takım yerlerle ilgili sıkıntılar var” dedi.
İmar barışı sürecinde bir sürü usulsüzlüğün çözüldüğünü ancak binada şimdiki yönetmeliğe uymayan bir sürü sorununun bulunduğunu vurgulayan Şahin, “Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan döneminde o binanın yıkım kararı vardı. Necati Bolkan öldüğü gün inşaat durduruldu. Adam yaşarken inşaat durdurulamamıştı. İnşatta kat yüksekliği ile ilgili, emsal ile ilgili, yüksek bina olduğu için merdivenleri, asansörleri ile ilgili bir sürü usulsüz yöntemler vardı. Şimdi onları nasıl giderecekler, nasıl çözecekler o binayı nasıl yaşanır hale getirecekler, imar barışında bu konular haricinde zemin kattaki işgal ettiği alanları nasıl çözecekler? Biz bu konularla ilgili pazartesi günü bir çalışma yapacağız” şeklinde konuştu.
“BİNA DOĞUSUNDA SOKAĞA YANİ KAMU MALINA TECAVÜZ VAR”
Kaçak katlar yıkılmadan yıllar sonra inşaatın başlaması sosyal medyada da eleştiri konusu oldu. Araştırmacı yazar Abdullah Ayan sosyal medya hesabından iş merkezinin fotoğrafını paylaşarak “Mersin Ulu cami yanındaki bozuk diş görücüye çıktı. İmara aykırı olduğu gerekçesiyle yıllardır yıkılmayı bekleyen iş merkezi el değiştirdikten sonra ofis satışlarına başladı. ‘Kirli görüntüden kurtuluyoruz’ diye zil takıp oynayanlara hatırlatayım; buranın yıkımı hakkında yasal süreç dahil tüm prosedürü Akdeniz Belediyesi eski başkanı Fazıl Türk tamamlayıp yıkım için 2004 seçimlerinden önce Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdi. O dönem dosya hasır altı edildi. Konuyu Büyükşehir Belediyesi’nin eski başkan vekili Erol Ertan ve Akdeniz Belediyesi’nin eski Başkanı Kenan Yücesoy en yakından bilen isimler. Binada sadece yükseklik değil o ve benzeri tüm sorunlar yanında bina doğusunda sokağa yani kamu malına tecavüz var” dedi.
“YIKIMA KİMİN ‘EVET’ KİMİN ‘HAYIR’ DEDİĞİ BELLİ”
Büyükşehir Belediyesi’nin eski başkan vekillerinden Kemal Sığırcıklıoğlu’nun Ayan’ın paylaşımına yaptığı yorum ise dikkat çekti. Sığırcıklıoğlu, “Sayın Ayan yanılmıyorsam Fazıl bey iyi bir dostun, bir kaç katı yasaya aykırı yapılan bu ucube yapının niçin ve neden yıkılmadığını o dönem Akdeniz ve Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi olarak ricam size en iyi bilgi ve belgeleri sayın Fazıl beyin anlatacağını hatırlatmak istiyorum.
Binanın yasal olmayan kısmının yıkılması için hem altta hem de üstte kimin evet kimin hayır oy kullandığı belediye meclis kararlarında görülür, bu konuda ve her konuda kalben ve ruhen rahatım şükürler” dedi.
“YIKIM KARARI UYGULANMAYAN BİNA TEKRAR YASAL HALE GETİRİLİYOR”
Ayan’ın paylaşımına yorum yapan mimar Abdullah Yılmaz ise “Tarım alanları meclis kararlarıyla yerleşime açılıyor, imar plan tadilatlarıyla kent yağması hızla devam ediyor, Silifke de toplanan, Taşucu Tersanesi için olumlu görüş veren Büyükşehir Belediye meclisinin üyeleri , ÇED raporu iptali kararı karşısında üç maymunları oynuyor. Bölgede korunması gereken alanlar yağmalanmış kimsenin umurunda bile değil... Yıllardır yıkım kararı uygulanmayan bu bina tekrar yasal hale getiriliyor. Yapılan yanlışların üzerlerini örtmek,gündeme getirmemek için konserler, festivaller düzenleniyor. Parayı bastıranın ödül aldığı algı operasyonları hızla devam ediyor. Mersin kenti hiç bir dönemde bu kadar sahipsiz kalmamıştı.. Sahip çıkmaya çalışanların önünü kesmek için her türlü çarelere utanmadan başvuruluyor. Tıpkı Sabahat Aslan örneğinde olduğu gibi... Mersin halkı yine kandırıldı” ifadelerini kullandı.
“İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI NE DÜŞÜNÜYOR?”
Mühendis olduğunu belirten Nihat Taner ise “Değerli Mersinliler. Bu yapı kaç senedir bu durumda? Mühendis olarak belirtmek istediğim birkaç husus var. O yıllardan bugüne tasarım kuralları, deprem şartnamesi vb ciddi değişiklik gösterdi. Neticede çok katlı bir yapı. Oturduğu zemin hakkında jeolojik rapor acaba ne diyor? Beton kalitesi, kullanılan donatı yüzdesi nedir? Bu hususta İnşaat Mühendisleri Odası ne düşünüyor?” dedi.