TAŞUCU’NDA TERSANEYE 2. DEFA ‘DUR’ DENİLDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TAŞUCU’NDA TERSANEYE 2. DEFA ‘DUR’ DENİLDİ


 

Mersin’in Silifke İlçesi Taşucu Mahallesi SEKA limanında yapılmak istenen tersane projesinin ÇED olumlu raporu mahkeme tarafından iptal edildi. MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, çevreye ve doğaya zarar verecek tesis için mahkemenin 2. defa verdiği ret kararının sevindirici olduğunu söyledi.

Hediye Eroğlu

 

Mersin’in Silifke İlçesi, Taşucu Mahallesi, SEKA Liman Sahasında yapılmak istenen tersane projesinin ÇED raporunun iptali için Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) tarafından açılan davada mahkeme çevrecileri sevindirecek bir karara imza attı. Mahkeme tersane projesi için verilen ÇED olumlu kararını iptal etti.

 

DANIŞTAY ONAMASINA RAĞMEN BU ISRAR NİYE?

Silifke Taşucu’nda Akter Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş. tarafından yapılması planlanan Taşucu Tersanesi’nin 2004 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen olumlu ÇED raporu; Taşucu Belediyesi’nin 03.09.2004 tarihinde açtığı davada tersanenin Ramsar Uluslararası Sözleşmesi’yle korunan Göksu Deltası olmak üzere bölgede insan ve çevre sağlığına zarar vereceği gerekçesiyle Mersin İdare Mahkemesince 21.07.2006 tarihinde iptal edilmiş ve karar Danıştay 6. İdaresi tarafından 24.04.2007 tarihinde  onanmıştı.  Bu kararının ardından ÇED dosyasında bazı değişiklikler yapan Akter Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş. “Tersane Alamı Projesi" ile ilgili olarak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, Izin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından 08.05. 2019 tarihinde yeniden ÇED olumlu kararı aldı.

 

MERSİN 1. İDARE MAHKEMESİ İŞLEMİ İPTAL ETTİ

Bunun üzerine Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED)  ise projenin yapılacağı alana yönelik imar planlarının bulunmadığı, bölgenin 1. Derece Doğal Sit alamı içerisinde kaldıği, jeolojik ve jeoteknik etüt raporlarının bulunmadığı, yer seçiminin şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykın olduğu, projenin deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarını etkilediği, arıtma tesislerinin yeterli düzeyde olmadığı, deniz suyunun kirleneceği, çıkan atıklar tehlikesiz atık olarak belirtildiğinden denize boşaltılabileceği, gemi yıkama sularının boya içerdiği ve denize karışacağı, yüksek ses kirliliğine neden olacağı, kümülatif etkinin hesap edilmediği, hukuk ve mevzuata aykırı olduğu iddia edilerek ÇED raporunun yeniden iptalini istedi.

Mersin 1. İdare Mahkemesi 10 Mart 2022 tarihinde oybirliğiyle aldığı kararda dava konusu işlemin iptaline karar verdi.

 

“ADALET YERİNİ BULDU”

MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, ÇED raporunun iptali için idare mahkemesine açtıkları davayı 1994 yılında kazandıklarını ve Danıştay tarafından da bunun onandığını hatırlattı. 

Bunun üzerine firmanın  ÇED dosyasında bazı değişikler yaparak yeniden müracaat ettiğini belirten Aslan, “Bizde MERÇED olarak idare mahkemesine yeniden dava açtık ve davayı kaybettik. Bunun üzerine Danıştay’a başvurduk. Danıştay bizim lehimize kararı bozdu. Yeniden keşif yapılmasına karar verildi. Yeniden yapılan keşifte heyet bizim lehimize karar verdi. Bunun üzerine mahkeme ÇED olumlu kararını iptal etti” dedi.

 

“YAPILACAK TERSANE DOĞAYA VE ÇEVREYE ZARAR VERİR”

Lehlerine çıkan kararın sevindirici olduğunu belirten Aslan, “Tersane kurulacak yerin 60 metre uzağında Göksu Deltası bulunmaktadır. Burada nasıl tersane yapılacak? Bu çevreye ve doğaya zarar verecek. Burada Uluslararası Ramsar sözleşmesi var. Göksu Deltası Sulak Alan Yönetmeliğine göre korunmuş. Bu tersane Göksu Deltasına zarar verecek. Burası birinci derecede doğal sit alanı. Deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarına nasıl tersane yapacaklar” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA