ALİ AVCI İLK KEZ KONUŞTU! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ALİ AVCI İLK KEZ KONUŞTU!


 

Geçen yıl Eylül ayında Taşucu Limanı ve geri sahasının özelleştirme ihalesini kazanan Mersinli Cey Group, arkasında yabancı sermaye olduğu yönündeki iddialara birinci ağızdan yanıt verdi. Cey Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, “Yüzde 100, yerli ve milli sermaye ile Taşucu’nu, Mersin’i, Türkiye’yi kalkındıracağız” dedi. Avcı aynı zamanda duvar örme projesinin çarpıtıldığını savundu.

HEDİYE EROĞLU

 

Yaklaşık 2003’ten buyana özelleştirme kapsamına alındığı için atıl durumda olan ancak ihalesi son 5 yılda 3 defa ertelenen Mersin’in Silifke ilçesindeki Taşucu Limanı, geri sahası ile birlikte 4’üncü ihalede özelleştirildi. Geçen yıl Eylül ayında yapılan ihaleyi Mersinli Cey Group kazandı.

 

DEVLER YARIŞTI

Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’ye ait tesisler için ihaleye; Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret Anonim Şirketi, Toros Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Saray Holding Anonim Şirketi, CEY Grubu Ortak Girişimi, Ceynak Lojistik ve Ticaret A.Ş. ve Ceyport Terminal Lojistik ve Ticaret A.Ş. teklif verdi.

İhalede en yüksek teklifi, 684 milyon lirayla Mersinli Cey Grubu Ortak Girişimi, Ceynak Lojistik ve Ticaret AŞ ve Ceyport Terminal Lojistik ve Ticaret AŞ verdi. İhale kapsamında limanın işletme hakkı 40yıllığın verilirken, 714 bin 200 metrekarelik sanayi tesis alanını geri sahanın satışı yapıldı.

 

ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ YAKLAŞIK 20 YILDA TAMAMLANDI

2003’ten bu yana özelleştirilmeye çalışılan liman için ilk ihale 2003’te yapıldı. İhalede en yüksek teklifi 4 milyon dolar ile Mersin Deniz Ticaret Odası’nın önderlik ettiği Mersin Ortak Girişim Gurubu vermesine rağmen, teklifin muhammen bedel olarak belirlenen 7 milyon doların altında kaldığı gerekçesiyle ihale sonuçlanmadı. 2017’ye kadarki ihaleler 36 yıllığına sadece liman için yapılırken, 2017’de yapılan ihalede liman kullanma hakkı, geri saha varlık satışı da dahil edildi. İhale bedelinin yükselmesi ihale zora girerken, 2017’de yapılan ihalede tesis için en yüksek teklifi, 410 milyon lirayla Metal Yapı Konut AŞ verdi. Ancak ihalenin iptal edilmesi ile yeniden başlayan süreç adeta kördüğüme döndü. İptalin ardından 2 defa daha ihaleye çıkarılan ancak teklif alınamayan tesis için son olarak 24 Eylül olarak açıklandı. Ancak teklif verme süreci 3’üncü defa ertelenerek, 2 Kasım’a uzatıldı. 3’üncü defa ertelenen ihale özelleştirme sürecinin ilk başladığı süreden buyana aradan geçen yaklaşık 20 yılın ardından sonuçlanmış oldu.

 

İKİNCİ SERBEST BÖLGE GELİYOR

Cey Şirketler Grubu Başkanı Ali Avcı, Mersin iş dünyası adına gurur verici satın almayla ilişkili ihale sonrası gazetemize özel yaptığı açıklamada, başarıyla sonuçlanan ihalenin kazananın Türkiye, Mersin olacağını vurguladı. Mersin Serbest Bölge Kurucusu ve İşleticisi AŞ’nin (MESBAŞ) de Yönetim Kurulu Başkanı olan Avcı, planlarının Taşucu’nda kentin ikinci serbest bölgesini kurmak olduğunu söyleyerek, “Burası bölgeye yatırım olarak geri dönecek. Bölgenin potansiyelini, limanı büyüteceğiz. Geri sahadaki araziyi de serbest bölge bünyesine katarak hem yeni istihdam yaratmış, hem de ticaret geliştirmiş olacağız” dedi.

 

DEVRİ ALDI, MAKİNELERİ SAHAYA İNDİRDİ

Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’ye ait tesislerin tahsisini alan Cey Group sahada çalışmalara hemen başladı. Zemin düzeltme kapsamında iş makineleri sahaya girerken işçi toplamak için de irtibat ofisi faaliyete geçirildi. Cey Group krize rağmen limanı genişletme ve serbest bölge kurma çalışmalarına son sürat devam etti.

 

SAHİLE DUVAR TAŞUCU’NU GERDİ

Ancak proje kapsamında liman çevre duvarı örülmesine başlanması ile Taşucu’nda hareketli günler yaşandı. Belediye sınırı aştığı gerekçesiyle çevre duvarı inşaatını durdurarak, mühürlerken çevreciler sahile duvar örülerek kapatılmasını düzenledikleri eylemle protesto etti.

Taşucu sahiline duvar örme girişimi vatandaşların tepkisi çeken Cey Holding’ten ise “Plaja müdahale ve işgal söz konusu değil, yapılan iş mevzuata uygun” savunması geldi.

 

“YÜZDE 100 YERLİ VE MİLLİYİZ”

Öte yandan böylesine devasa bir projenin kriz ortamında hız kesmeden hayata geçirilmesi iş dünyası kulislerinde “Arkasında yabancı sermaye gücü var” iddialarını da gündeme getirdi. Cey Group’un böylesine büyük bir yatırım için yabancı ortak desteği aldığı iddialarına Cey Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, gazetemiz aracılığıyla yanıt verdi.

“İhaleyi devlerle yarışarak Cey Group aldı” diyen Avcı, yabancı ortağın söz konusu olmadığını vurgulayarak, “Yüzde 100, yerli ve milli sermaye ile Taşucu’nu, Mersin’i, Türkiye’yi kalkındıracağız” dedi.

 

“DUVAR ÖRMEK ZORUNDAYIZ”

Öte yandan sahile duvar örme çalışmasının da çarpıtıldığını savunan Avcı, limanın gümrüklü saha olacağını mevzuat gereği güvenlik nedeniyle duvar örmek zorunda olduklarını anımsattı. Ancak bu çalışmanın yanlış anlaşıldığını ve çarpıtıldığını söyleyen Avcı, bölge halkının hassasiyetlerine önem verdiklerini ancak bunun yapılması gereken zorunlu bir çalışma olduğunu vurguladı.

 

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA