MERSİN BAROSU, CUMHURBAŞKANLIĞI KARARINI YARGIYA TAŞIDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN BAROSU, CUMHURBAŞKANLIĞI KARARINI YARGIYA TAŞIDI


 

Mersin Barosu kentin çeşitli yerlerindeki bazı alanların orman sınırlarına çıkarılmasına yönelik Ocak ayında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararının durdurulması ve iptali için yargıya başvurdu. Danıştay 6. Dairesi’ne duruşma talepli açılan davada söz konusu işlemin telafisi imkânsız zararlar doğurabileceği vurgulandı.

Hediye Eroğlu

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Ocak ayında Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, orman vasfını yitirdiği, tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmadığı veya üzerinde 28 Nisan 2018 tarihinden önce yerleşim yeri bulunduğu gerekçesiyle Mersin'in Yenişehir ilçesine bağlı Çavak Mahallesi, Mezitli'ye bağlı Bozön Mahallesi, Bozyazı'ya bağlı Tekmen Mahallesi, Çamlıyayla'ya bağlı Çayırekinliği Mahallesi, Mut'a bağlı Narlı Mahallesi ve Akdeniz ilçesine bağlı Evci Mahallesi ile Ankara'nın Kızılcahamam ilçesine bağlı Yenice ve Akçay mahallelerindeki bazı alanlar ormanlık alandan çıkarılmıştı.

 

DANIŞTAY 6.DAİRESİNE DAVA AÇTI

Mersin Barosu söz konusu kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay 6. Dairesi’ne dava açtı.  Mersin Nöbetçi İdare Mahkemesi aracılığı ile açılan davada, 07 Ocak 2022 tarih ve 31712 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 6 Ocak 2022 tarih ve 5085 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile Yenişehir İlçesi, Çavak Mahallesi, Mezitli İlçesi Bozön Mahallesi,  Bozyazı İlçesi Tekmen Mahallesi, Çamlıyayla İlçesi Çayırekinliği Mahallesi, Mut İlçesi Narlı Mahallesi,  Akdeniz İlçesi Evci Mahallesinde krokilerle belirlenen alanların ormanlık alanlardan çıkarıldığı vurgulandı. Söz konusu alanların orman sınırları dışına çıkarılmasının herhangi bir bilimsel, fenni çalışmaya dayalı olmadığı ve kamu yararı da gözetmediği belirtilen dava dilekçesinde kararın uygulanması ile orman, çevre, insan sağlığının zarar göreceği gerekçeleri ile söz konusu kararın iptali istendi. Ayrıca dava konusu işlemin orman kesimini de kapsadığı için etkisi tükenecek olan idari işlem niteliğinde olduğu, telafisi imkânsız zarar ve açık hukuka aykırılık şartları birlikte gerçekleştiğinden idarenin savunması alındıktan sonra yeniden karar verilinceye dek ivediyetle dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulması istendi.

 

“SÖZ KONUSU KARAR ANAYASA VE YASALARA AYKIRI”

Cumhurbaşkanlığının söz konusu kararının Anayasa ve yasalara aykırı olduğu ifade edilirken, usul-şekil unsuru yönünden sakat olduğu vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:  “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 169 / son fıkrasında " Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen, aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde kesin yarar olduğu tespit edilen yerler ile 31/12/1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan tarla, bağ, meyvelik, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler, şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerler dışında, orman sınırlarında daraltma yapılamaz." denilmekle birlikte Cumhurbaşkanı kararı ekinde orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmediğine ilişkin hiçbir bilimsel çalışma, bilimsel rapor v.s. bulunmamaktadır. Kararda yalnızca soyut olarak Mersin İli ;Yenişehir İlçesi, Çavak Mahallesi, Mezitli İlçesi, Bozön Mahallesi, Bozyazı İlçesi, Tekmen Mahallesi, Çamlıyayla İlçesi, Çayırekinliği Mahallesi, Mut İlçesi, Narlı Mahallesi Akdeniz İlçesi, Evci Mahallesinde bulunan… bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ....." ifadesine yer verilmekle yetinilmiş olup , dava konusu işlem mutlak surette usul –şekil unsuru sakatlığı taşımakta ve iptali gerekmektedir.  Dava konusu Cumhurbaşkanlığı kararı sebep, konu, amaç unsurları yönünden de sakattır. Şöyle ki ; dava konusu işlem anayasaya aykırıdır. normlar hiyerarşisine göre anayasaya aykırı olan, kanun-yönetmelik ve genelgeler hiçbir şekilde uygulanamaz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA