“TÜM NÜKLEER ANLAŞMALARI İPTAL EDİN” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“TÜM NÜKLEER ANLAŞMALARI İPTAL EDİN”


 

Mersin’de Nükleer Karşıtları 28 Mart’ta Samsun’da görülecek Sinop Nükleer Güç Santrali ÇED Dosyası İptal Davası öncesi “Tüm nükleer anlaşmaları iptal edin” çağrısı yaptı.

Hediye Eroğlu

Mersin’de Nükleer Karşıtı Platform bileşenleri 28 Mart’ta Samsun İdare Mahkemesi’nde görülecek Sinop Nükleer Güç Santrali ÇED Dosyası İptal Davası öncesi Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.  “Nükleer santral istemiyoruz”, “Nükleer santrallerden vazgeçin” vazgeçin pankartının ve nükleer karşıtı dövizlerin açıldığı basın açıklamasını NKP Dönem Sözcüsü Uğur Tulay yaptı. “Yaşanılan hayati tehdidin aslında ülkenin her taraftan kuşatmaya başladığının görülmesi gerektiğini anlatan Tulay, “Ülkemizin Güneyinde Akkuyu’da inşası devam eden nükleer santral tehdidi sürerken,  kuzeyimizde Sinop’ta yapılması planlanan nükleer güç santrali ÇED nihai kararının iptali üzerine Samsun 2. ve 3. bölge idare mahkemelerinde açılan davada mahkeme tarafından 15 bilim insanından oluşan Bilirkişi Kurulu ataması yapılmış, bilirkişiler tarafından yapılan değerlendirme sonucunda da 250 sayfadan oluşan bir rapor hazırlanmıştır” dedi.

 

“ÇED RAPORUNUN KABUL EDİLMESİNİN AKIL VE BİLİMLE İZAHI MÜMKÜN DEĞİL”

Raporun sonuç ve kanaat bölümünde bilirkişilerin 24 ana başlıktan 18’inde, 102 alt başlıktan 90’ında olumsuz görüş bildirdiğini anlatan Tulay, “Bilim insanlarından oluşan heyetin “Kabul edilemez eksiklerle dolu olduğunu” belirttiği nihai ÇED Raporunun Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kabul edilmesinin akılla ve bilimle izahı mümkün değildir. Bir tarafta bilim insanlarının verdiği bilimsel rapor, diğer yanda siyasi iradenin siyasi saiklerle verdiği karar mevcut olup, bilimin siyasete galip gelmesini ummaktayız” şeklinde konuştu.

 

“HAKLILIĞIMIZ BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI”

Bilirkişilerce hazırlanan raporda, nükleer atıklara ilişkin bir çözümün sunulmadığı, santralda yer seçiminin hatalı olduğu ve herhangi bir kaza durumunda tahliye işlemlerinin yapılmasının güçlüğü ortaya konduğunu anlatan Tulay “Bilirkişi raporu ile Nükleer karşıtlarının yıllardır itiraz ettiği konularda ve verilen mücadelede ne kadar haklı oldukları bir kez daha ispatlanmıştır. 6 Şubat 2018 tarihinde polis bariyerleriyle halkın önü kesilerek ÇED Halkın Katılım toplantısına Sinop Halkının alınmadığı ve söz konusu toplantının mizansen olarak kurgulandığı dün gibi hafızlarda tazeyken, üstelik Sinop nükleer güç santrali yapımını üstlenen Japon Mitsubishi Heavy  İndustries şirketi anlaşmadan çekilmişken Bakanlık tarafından onaylanan rapor Nihai ÇED değil olsa olsa nihai çöptür.  Sinop İnceburun’da izinsiz bir şekilde katledilen 480 bin ağaç için duyduğumuz üzüntü ise bugün hâlâ sarılamamış ve telafisi mümkün olmayan ağır bir yaradır.

 

“ÜLKEMİZ İÇİN YA VAROŞSAL BİR TEHDİT OLURSA NE YAPACAKSINIZ?”

Saldırgan politikaları, işgalci tutumu ve nükleer silahları kullanmayla tehdit eden, işgalci yaklaşımı, Türkiye Cumhuriyeti dahil bütün Avrupa ülkeleri tarafından kabul edilen bir ülkeye, üstelik Avrupa ülkelerinin tamamının ağır yaptırımlar uyguladığı Rusya’ya, vatan toprağının hediye edilmesinin yanlış olduğu, hatta sadece yanlış olduğunu vurgulamanın bile yeterli olmadığı gerçeğini, artık ülkeyi yönetenlerin anlaması gerekmektedir. Çevremizi, doğamızı, sağlığımızı ve bağımsızlığımızı etkileyen Akkuyu Nükleer Güç Santrali İnşaatı derhal durdurulmalı ve ülkemizde planlanan tüm nükleer güç santrali projeleri iptal edilmelidir” ifadelerini kullandı.

 

“SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ PROJESİNDEN VAZGEÇİN”

Nükleer Santrallerin ülke bağımsızlığı için ne kadar büyük bir tehdit olduğunun Rusya-Ukrayna savaşında bir kere daha gözler önüne serildiğini belirten Tulay şunları söyledi:

“Rus Devlet Başkanı Putin’in dediği gibi Peki ülkemiz için ya varoluşsal bir tehdit olursa ne yapacaksınız? İşgalci Rusya’ya Akkuyu’da 1022 hektar büyüklüğünde vatan toprağı, adeta peşkeş çekilmiş, üstelik olağanüstü ayrıcalıklar tanınmış ve yüksek fiyattan alım garantileriyle büyük karlar elde etmesinin önü açılmıştır. Şimdi sizlerin ve tüm kamuoyunun huzurunda bir kez daha çağrımızı tekrarlıyoruz. Sinop Nükleer Güç Santrali projesinden vazgeçin.

 

“EN GÜVENLİ NÜKLEER SANTRAL HİÇ OLMAYANDIR”

Akkuyu’da yapımı devam eden santral inşaatını hemen durdurun. Tüm anlaşmaları iptal edin. Bizler kendi ellerinizle katlettiğiniz ağaçların yerine yeni fidanlar dikeceğiz. Ülkemizin cenneti olan, cehenneme döndürdüğünüz Akkuyu ve İnceburun’u yemyeşil doğasıyla geleceğe taşıyacak, ülkemizin çocuklarına ve gelecek nesillerine emanet edeceğiz. Ağaçları katlederek, nehirleri ve gölleri kurutarak, betona boğduğunuz ülkemizde, nükleer güç santralleriyle geleceğimizi yok etmenize izin vermeyecek ve buna sessiz kalmayacağız. Ülkemizde ve tüm dünyada Barış Şarkıları söyleyecek, kana, betona ve radyoaktif kirliliklere boğduğunuz dünyamızı yeniden kardeşlikle ve sevgiyle kuracağız.  En güvenli nükleer santral hiç olmayandır.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA