“BAŞKA ÜLKEDE OLSA BU İNŞAAT DURDURULUR!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“BAŞKA ÜLKEDE OLSA BU İNŞAAT DURDURULUR!”


 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatının geçersiz ÇED raporuyla devam ettiği iddiaları bir kez daha gündeme geldi. Nükleer karşıtları “Başka ülkede olsa bu inşaat durdurulur!” diyerek, ÇED raporu olmayan inşaatın sona erdirilmemesinin hukuka aykırı olduğunu savundu.

HEDİYE EROĞLU

 

Birçok davaya konu olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatı yarı süreci, pandemi ve savaşa rağmen hız kesmezken, gözler bir kez daha olayın teknik boyutundaki hukuksuzluk iddialarına çevrildi.

Akkuyu Nükleer Santrali’nin geçerli bir Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu ve geçerli bir üretim lisansı olmadığı gerekçesiyle yeni bir ÇED raporu alınmasına dair açılan davada, Mersin 2. İdare Mahkemesi’nin “ret” kararının ardından kararın istinaf edildiği Adana Bölge İdare Mahkemesi de 1'e karşı 2 oyla “ret” kararı verdi.

ÇED raporu hukuka aykırı olmasına rağmen inşaatın devam ettiğini belirten Avukat İsmail Hakkı Atal, halkın nükleer belasından kurtulabilmesi için “ret” kararını temyiz ettiklerini duyurdu.

 

“3 BİN SAYFALIK ÇED USULSÜZLÜKLERLE DOLU”

Yaklaşık 3 bin sayfalık ÇED Raporu’nu bizzat inceleyen ve birçok teknik usulsüzlüklere, altyapısına itirazlarda bulunan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan da, ÇED ile ilgili hukuksuzlukları ortaya koymalarına rağmen açtıkları davaların reddedildiğini anımsattı.

Aslan, “Ön lisans izninin önceden verilmesi gerekirken sonradan verilmesi nedeniyle ÇED raporunun iptal edilmesi gerekiyordu ama edilmedi. Bu yüzden Danıştay’a ÇED raporunun iptali için başvuru yapıldı. Süreç devam ediyor. Ancak inşaat hukuka aykırı olmayan bir şekilde devam ediyor. Başka ülkede olsa bu inşaat durdurulur!” dedi.

 

“ÇED SÜRECİ İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İKİLİ ANLAŞMA İLE AŞILDI”

Nükleer Karşıt Platform (NKP) Mersin Dönem Sözcüsü Uğur Tulay da, devletlerarası anlaşma ile ÇED Rapor olmadan projenin hayata geçirildiğini söyleyerek, “ÇED süreci iki ülke arasındaki ikili anlaşma ile aşıldı. Devletlerarası anlaşma yapılsa da ÇED raporu hazırlanmadı ve konu birçok defa hukuka konu oldu ancak sonuç alınamadı. ÇED raporuyla çevreye verilecek zararların ortaya konması lazımdı ama yapılmadı. Örneğin projenin deprem riskini, radyoaktif etkileri, doğaya ve ekolojiye etkileri, zararları bilmiyoruz. Çünkü ortada ÇED raporu yok. Zeminde oluşan çatlakların betonla kapatılmasından sonra reaktörlerin yükle buranın ne olacağını bilmiyoruz. Zamanında zemin etütleri yapılmış ama bunların hiç biri kamuoyuna açık değil” diye konuştu.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA