NÜKLEERE KARŞI İMZA KAMPANYASI BÜYÜYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

NÜKLEERE KARŞI İMZA KAMPANYASI BÜYÜYOR


 

Yeşiller Partisi’nin, change.org üzerinden başlattığı, “Akkuyu Nükleer Santral inşaatı durdurulsun! Türkiye-Rusya nükleer anlaşması iptal edilsin!” kampanyası büyüyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Rusya – Ukrayna savaşı ile birlikte bir kez daha tartışmalara konu olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatının durdurulmasına yönelik kampanyalara bir yenisi eklendi.

Yeşiller Partisi’nin, change.org üzerinden başlattığı, “Akkuyu Nükleer Santral inşaatı durdurulsun! Türkiye-Rusya nükleer anlaşması iptal edilsin!” kampanyası büyüyor.

19 Mart’ta başlayan kampanya da aradan geçen sürede imza sayısı 2 bine yaklaşırken, Yeşiller Partisi özellikle sosyal medya üzerinden yaptığı çağrılarla, nükleer tehlikeye dikkat çekiyor.

 

“SAVAŞ VE İŞGALİN NE KADAR BÜYÜK İLAVE RİSK YARATTIĞINI GÖSTERİYOR”

“Akkuyu Nükleer Santral inşaatı durdurulsun! Türkiye-Rusya nükleer anlaşması iptal edilsin!” baylıklı kampanyanın içerik metninde bu tehlikelere şu ifadelerle dikkat çekiliyor: “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı, sadece bölgesel değil, nükleer bir savaşın da uzak ihtimal olmadığını gösterdi. Rusya’nın Çernobil ve Zaporijya nükleer santrallerine saldırması ve Çernobil nükleer santralinde savaş nedeniyle yaşanan elektrik kesintisinin sürekli soğutulması gereken kullanılmış yakıt çubukları üzerinde yarattığı radyoaktif sızıntı riski, nükleer santrallerin olduğu bir coğrafyada topyekun savaş ve işgalin ne kadar büyük ilave risk yarattığını gösteriyor.

 

“NÜKLEER TAMAMEN REDDEDİLMELİ”

Nükleer enerjiyi tamamen reddetmedikçe nükleer savaş tehlikesinin ortadan kaldırılamayacağını biliyoruz.

Türkiye, Rusya ile 2010’da yaptığı milletlerarası anlaşma ile Mersin-Akkuyu bölgesini nükleer santral yapımı için 100 yıllığına ve tam kontrolü vererek Rusya’ya tahsis etmiştir. Akkuyu’ya nükleer santral yaptırma inadı enerji ihtiyacı ile açıklanamaz. Maliyeti en yüksek, Çernobil ve Fukuşima nükleer felaketlerinde de gördüğümüz gibi en tehlikeli, kuşaklar boyu radyoaktif atık kirliliğine neden olan en kirletici enerji üretim biçimi olan nükleer santraller hiçbir gerekçeyle savunulamaz. Ancak nükleer güç olma hayali, nükleer santrali olan ülkelerin büyük ve prestijli olduğu yanılgısı ve enerji politikalarına dair yanlış değerlendirmeler, hükümeti 40 yıldır gerçekleştirilemeyen ve halkın da karşı olduğu Akkuyu projesini Türkiye’nin son derece aleyhine olan koşullarda gerçekleştirmeye sürüklemiştir.

Saldırgan, yayılmacı politikaları ve jeostratejik hedefleri nedeniyle, enerji üretiminin ve yüksek kârlar elde etmenin Akkuyu’da Rusya için tek motivasyon olmadığı da görülebilir. Rusya Akkuyu’nun karşısında, Mısır’ın Akdeniz kıyısında bulunan El Dabaa’da da aynı tipte ve büyüklükte bir nükleer santralin yapımına başlamıştır. Suriye’deki askeri varlığı da düşünüldüğünde, bu projeler Rusya’nın Doğu Akdeniz’de askeri ve nükleer varlık gösterme ihtiyacı ile bağlantılı olarak değerlendirilebilir.

 

AKKUYU TÜRKİYE İÇİN GÜVENLİK RİSKİ

Akkuyu nükleer santrali Türkiye için ciddi bir güvenlik riski yaratmakta, Türkiye’nin Rusya’ya bağımlılığını da artırmaktadır. Hükümetin Rusya’ya Sinop’ta da benzer bir proje için saha tahsis etmeyi düşünmesi halinde benzer bir güvenlik riski Karadeniz için de ortaya çıkacak ve katlanarak artacaktır.

Bütün bu nedenlerle Türkiye, savaş durumunun yarattığı ekstra güvenlik risklerini değerlendirerek Rusya’nın yapımını sürdürdüğü Akkuyu nükleer santralinin inşaatını durdurmalı ve projeyi iptal ederek Rusya ile yapmış olduğu Nükleer Santral Anlaşması’nı gerekirse tek taraflı olarak feshetmelidir. Nükleersiz bir Akkuyu, nükleersiz bir Türkiye ve nükleersiz bir Akdeniz hem ülkemiz hem de bütün dünya için daha güvenli, daha barışçı, daha temiz bir gelecek anlamına gelecektir.

Akkuyu nükleer santralinin inşaatını durdurun! Türkiye-Rusya nükleer santral anlaşmasını iptal edin! Rusya’yı, Akkuyu’dan gönderin!”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA