SİLİFKE YOĞURDUNUN KADERİ DEĞİŞTİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SİLİFKE YOĞURDUNUN KADERİ DEĞİŞTİ!


 

Geçtiğimiz günlerde 7 yıllık mücadele sonunda coğrafi işaretle tescillenen Mersin’in Silifke ilçesinin türkülere konu olan yoğurdu, dünyaya açılacak. AB’den tescil belgesi almak için harekete geçen Silifke TSO; ürünün tüm yurt genelindeki marketlerden temin edilebilmesi için de raf ömrü uzun örün üretimi için Ar-Ge süreci başlattı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Silifke ilçesinde 2015 yılında Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde başlatılan Silifke Yoğurdu tescil çalışmalarında mutlu sona geçtiğimiz günlerde ulaşıldı. Zorlu sürecin ardından Silifke yoğurdunun coğrafi işaret belgesi alması bölgede büyük sevinç yaratırken, ürünün dünyaya ulaştırılması çalışmaları da hız kazandı.

 

YÖRÜKLER’İN ÖZEL YİYECEĞİ

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, tescil için uzun yıllardan beri çalışma yaptıklarını söyleyerek, zorlu sürece dikkat çekti, “Çünkü ürün ayırt edici kriterlere sahip” diyen Kaynar, sadece Toroslar’ın eteğinde yetişen endemik bitkilerden beslenen keçilerin sütüyle elde edilen öz Silifke yoğurduğunun dünyada eşi benzeri olmadığını kaydetti.

Kaynar, şöyle devam etti: “Silifke yoğurdunu, türkülere konu olmuş ve Yörüklerin özel bir yiyeceği olarak tescilimizi alıp marketler aracılığıyla insanlara sunacağız. Saklanabilir ve raf ömrü uzun, aromalı yoğurtlar sunacağız. Uzun süren bir süreçti ve büyük emek verdik, Silifke Ticaret ve Sanayi Odası olarak daha önce çileğimizi tescillemiştik. Şimdi yoğurdumuzu da tescilledik. Türkülerle meşhur Silifke yoğurdu Avrupa'da da biliniyor. Daha kaliteli, güzel yöresel yoğurt yapıp tüketicimize sunacağız. Silifke yoğurdu markaydı, daha da marka olarak yolumuza devam edeceğiz” dedi.

 

“SİLİFKE YOĞURDU SİLİFKE’DE YENİR”

“Silifke yoğurdu Silifke’de yenir” sloganıyla yola çıkarak tüm dünyayı Silifke’ye davet etmeyi de ihmal etmeyen Başkan Kaynar, ama aynı zamanda artık ulusal anlamda da tüm marketlerde Silifke yoğurdu olmasını istediklerini vurguladı. “Bu anlamda çalışmalarımız çok iyi gidiyor” diyen Nurettin Kaynar, “Saklanabilir yoğurt yapma çabasındayız. Edirne’de, Kars’ta, İzmir’de her bölgede artık Silifke yoğurdu marketlerde bulunabilsin istiyoruz. Bu kapsamda çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.

 

AVRUPA’DAN DA TESCİL ALMA YOLUNDA

Öte yandan Türkiye’de coğrafi işaretle tescillenen Silifke yoğurdunun Avrupa Birliği’nden de (AB) tescil alması için harekete geçtiklerini açıklayan Kaynar, “Dosyamızı hazırladık, tescil için başvurduk. İnşallah kısa bir süre sonra AB’de de Silifke yoğurdu tescillenecek” dedi.

 

SİLİFKE YOĞURDU ÜRETİMİNE YOĞUN İLGİ

Tüm gelişmelerin üretimi de olumlu yönde etkilediğini dile getiren Silifke TSO Başkanı Kaynar, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Firmalarımız ‘biz de artık Silifke yoğurdu üretmek istiyoruz’ diye dilekçelerini sunmaya başladılar. Tabiî ki bunun için önce Ziraat Odası, İlçe Tarım Müdürlüğü, Silifke Belediyesi ve Silifke Ticaret ve Sanayi Odası’ndan yetkililerinden oluşan bir teftiş heyeti kurulacak. Bu heyetimiz başvuruları değerlendirecek ve uygun kriterdeki yoğurtların tahlili yapıldıktan sonra üretim için logo almaya hak kazanacaklar.  

 

KEÇİ BESİCİLİĞİ ARTACAK

Öte yandan bu sayede bölgede istihdamı da, keçi besiciliğini de arttırmayı hedefliyoruz. Şuanda zincir marketlerden yoğun bir talep geliyor, ‘tescilli Silifke yoğurdu istiyoruz’ diyorlar. Bu kapsamda üreticilerimiz ile iç içe beraber çalışıyoruz. Hızlı bir şekilde seri üretime geçip tüm ulusal zincir marketlerde ve hatta Avrupa’ya yoğurdumuzu ulaştırmayı planlıyoruz.  2019’da Silifke çileğini coğrafi işaret tescilini yaptık ve ününe ün kattık, artık dünya markası olma yolunda ilerliyoruz”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA