“KARŞISINDA DİMDİK DURUYORUZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“KARŞISINDA DİMDİK DURUYORUZ”


 

Turuçlu Mahallesi’nde limana doldu malzemesi için açılmak istenen taş ocağına karşı bölge halkının yanında eyleme katılan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Karşısında dimdik duruyoruz” diyerek, mücadelede kararlı olduklarını söyledi. Başkan Özyiğit, bölgede üretilen ürünleri markalaştırma ve alternatif ürün üretimine özendirme amaçlı çalışmalarının yanı sıra Kurtuluş Savaşı’na tanıklık etmiş Başnalar Kalesini Yenişehir’in tarihle buluştuğu noktaye dönüştürmeyi planladıklarını açıkladı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Yenişehir ilçesi Turunçlu Mahallesi’nde açılmak istenen taş ocağına karşı bölge halkının yanında eyleme katılan Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, önemli açıklamalar yaptı.

Başkan Özyiğit, bölgede tarımı bitirmesi, su kaynaklarını kurutmasından endişe edilen taş ocağına karşı vatandaşın özellikle yaşama hakkını korumaya çalıştığını belirtti.

“Zaten yasalar; ÇED Raporu düzenleyecek, orada yaşayan insanların görüşünü alacaksınız’ diyor. Biz de Yenişehir’de görev yapan muhtarlarımız ve ziraat odamız ile buradayız. burada yapılmak istenen taş ocağına onay verilmediğini ifade etmek isteyen halkımızla birlikteyiz. Biz tabiî ki bu alanda bir taş ocağının olmasını uygun bulmuyoruz. Çünkü burası bir yanda Değirmençay diğer tarafta Turunçlu ile Yenişehir’in Bozon’dan Karahacılı’ya kadar tüm bölgenin su kaynaklarının geçiş noktası. Dolayısıyla burada yapılmak istenen taş ocağında kullanılacak bir patlayıcının su gözlerini kapatması gibi bir durumla kalınacağı aşikar. Çok net bir şey bu. Biz Yenişehir halkı olarak, burada bu faaliyete onay vermediğimizi açık bir dille, netlikle ifade ediyoruz.

 

“TAŞLARI TAŞIYACAK UYGUN YOL BİLE YOK “

Son dönemde bir savaş yaşanıyor. Bu savaşın ilk 10 gününde bizim halkımız ayçiçeği yağı derdine düştü. Kıtlık olmuş pozisyonuna düşüldü, kuyruklar oldu. Karaborsa oluştu. Demek ki önümüzdeki süreç temiz su, gıda ve çevre için büyük öneme sahip. Yani üretim, tarım önemli. Dolayısıyla bu alanda bunun olması imkansız. Bu bir ihtiyaç mıdır, ihtiyaçtır. Taş ihtiyaçtır ama onun yerini doğru tespit etmek, doğru alanlardan bu ihtiyaçları görmek gerekiyor. Turunçlu, İnsu, Karahacılı, Değirmençay bunun için uygun alanlar değil. Taşı patlatsanız taşıyacak buna uygun yolunuz yok. Dolayısıyla Yenişehir’de bu faaliyetin olmasını kesinlikle reddediyoruz. Sesimizi en yüksek şekilde duyurmak istiyoruz” dedi.

 

“YENİŞEHİR TARİHLE BAŞNALAR KALESİ’NDE BULUŞACAK”

Emirler’de Kurtuluş Savaşı’na tanıklık etmiş Başnalar Kalesinin altında yıllar önce bir taş ocağı olduğunu ve çok büyük mağduriyetler yaşattığını da anımsatan Başkan Abdullah Özyiğit, “Belediye olarak biz Başnalar Kalesi için bir çalışma başlatıyoruz. Burayı Kurtuluş Savaşı’nın en önemli direnç noktalarından biri olarak Yenişehir’in tarihle buluştuğu nokta olarak düşünüyoruz. Burayı Yenişehir’in sembol haline getirmeyi planlıyoruz. Hatta buradaki çalışmayı Kültür Bakanlığı ile birlikte yürütmek istiyoruz. Buranın maketini yapıp, Yenişehir’in tanıtım materyallerinde kullanmak da istiyoruz” diye konuştu.

 

“SONUNA KADAR MÜCADELEDE KARARLIYIZ”

Kimsenin yasaların üzerinde olmadığını da vurgulayan Özyiğit, şunları söyledi: “Her ne kadar ülkemizde hak, hukuk, adalet konusunda kaygılar varsa da bugün yasaların üzerinde hiçbir gücün olmayacağını düşüyoruz. Ve biz mücadelemizi bu konuda sonuna kadar sürdürürüz. Halka rağmen hiçbir şey yapılamaz. Halk, vatandaş burada olduğu sürece bu ocağı farklı faaliyet yaptırmazlar. ÇED raporu sonrası halk ‘burada olabilir’ demediği müddetçe Türkiye Cumhuriyeti kanunları burada bu işin yapılmasına müsaade etmiyor. Gerekirse biz de sonuna kadar takipçisi olacağız.

 

“BÖLGEDE ÜRETİLEN ÜRÜNLERİMİZ MARKALAŞIYOR”

Bu olumsuz gelişmeler tarımın geleceğine de engel teşkil ediyor. İnsanların beslenme, temiz bir havada yaşama ve temiz su ihtiyacı her şeyin önünde geliyor. Bunu hiçbir biçimde engellemek, buna zarar verecek bir faaliyet içinde olmak kabul edilemez. Bunun karşısında dimdik duruyoruz.

Bölgemizdeki vatandaşlarımızın ürettiği ürünlerin en iyi kalitede tüketiciye ulaşması için de bir çaba içerisindeyiz. Gerek topraklarımızın doğru değerlendirilmesi ki biz Değirmençay’da iki dönüm alan üzerinde safran ekimi gerçekleştirdik. Safran hasadını da yaptık, pilavını da yedik ki safran dünyanın şuan en pahalı ürünlerden biri.

Dolayısıyla biz ürün geliştirme konusunda olsun, bu ürünlerin doğru değerlendirilmesi ki Karahacılı’da nar ekşisi, Turunçu’da portakal reçelini markalaştırıp, büyük kentlerdeki özellikle belediyelerimizin satış alanlarına ulaştırdık ve satışını gerçekleştiriyoruz. Vatandaşın emeğinin boşa gitmemesi için önemli bir çaba içerisindeyiz. Birlikte daha mutlu, sağlıklı huzurlu bir yaşam için uğraşıyoruz. Birlerinin büyük galeriler açıp, dinamitler patlatması su kaynaklarınıza ve halka büyük rahatsızlığa sebebiyet verir. Bu irademizi de hep beraber, güçlü bir şekilde kesin ve net olarak ortaya koyuyoruz”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA