TİY 99 YAŞINDA! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TİY 99 YAŞINDA!


 

23 Mart 1923 tarihinde Tarsus’ta kurulan sarı-lacivert renklere sahip Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü, kuruluşunun 99’uncu yılını kutluyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt Tarsus İdman Yurdu, kuruluşunun 99’uncu yılını kutlamanın gururunu yaşıyor.

İttihat ve Terakki mektebi öğrencisi 6 gencin, bir futbol kulübü kurmanın gerekliliği konusunda fikir birliğine varması ile ilk adımları atılan TİY, Şükrü Sait Borhan, Cehdi Yazıcı, Yahya Turhan, Mustafa Veysi Ekener, Cemil Uncu, İlhami Saygı’nın kuruculuğunda bugünlere ulaştı.

Kutlamalar kapsamında Kulüp yönetimi bugün sata 17:30’da TİY Meydanı olarak da bilinen Tarsus Halk Eğitim Merkezi önünde toplanarak, Cumhuriyet Alanı’nda giderek Atatürk Anıtı’na çelenk koyacak.

 

ZİRVEYE TIRMANIYOR

Bugün TFF 2. Lig Beyaz Grup’ta mücadele eden Tarsus İdman Yurdu, zirve yarışını sürdürüyor. Son haftalarda aldığı galibiyetlerle önce düşme potasından uzaklaşan, daha sonra play-off potasına yaklaşan TİY son olarak geçen hafta 5-1’lik farklı skorla Eskişehir deplasmanından mutlu döndü.

Geçtiğimiz günlerde Ali İlk’in başkan olması ile yönetim krizinin çözülmesi sonrası zor günleri geride bırakan Tarsus İdman Yurdu’nda teknik direktörlüğü halen Birol Erol yürütürken, takım 37 puanla 9’uncu sırada bulunuyor.

Sarı Lacivertliler son 5 maçında bir beraberlik 4 galibiyet ile zirve tırmanışını sürdürdü.

 

KURTULUŞ İLE DOĞAN MERSİN’İN İLK FUTBOL TAKIMI…

Anadolu topraklarında işgale karşı Kurtuluş Savaşı direnişi başlaması ile Tarsus İttihat ve Terakki mektebi dağılır. Talebelerin bazısı asker bazısı da çeteci olur. Savaş sonrası birer ikişer bir araya gelen gençler, aktivitelere başlarlar. Buradaki en büyük ilgi gören aktivite ise kuşkusuz futbol olur. Savaş yıllarında gördükleri futbolu kendi yaptıkları bez toplarla oynamaya başlarlar.

Yıl 1923, Cumhuriyet ilan edilmiştir. İttihat ve Terakki mektebinde sınıf arkadaşlığı yapan gençler büyük cabalar sonucu Halep'ten bir futbol topu getirtmişler ve futbol oyununu da oldukça ilerletmişlerdir. Mersinli gençlerle bir futbol maçı alırlar. Topları var ancak formaları yoktur. Takım arkadaşları Şükrü Sait Borhan'ın kız kardeşinin iyi dikiş diktiğini öğrenirler. Muazzez Borhan'a giderler ve formalarını dikmelerini isterler. Muazzez hanım kabul eder. Dikiş sorunları bitmiş, iş kumaş ve renk seçimine kalmıştır. Takım arkadaşları Hacı Enez'in dedesinin manifaturacı dükkanına giderler. 11 kişiye yetecek kumaşı sadece Sarı-Lacivert renklerden bulabilirler. Muazzez hanım formaları bir gecede diker. Maç bugünkü şehir parkının olduğu yerdedir. Mahşerî bir seyirci kalabalığı vardır. Seyircilerin ortasına yerleştirilen bir koltuğa oturan dönemin Belediye Başkanı Hakkı Ramazanoğlu şeref konuğudur.

Muazzez Borhan'ın diktiği formalarıyla Tarsuslu gençler sahaya çıkarlar. Bu takım Tarsus'un ve Mersin'in ilk futbol takımıdır.

İlk takım tertibi şöyledir: Müezzinzade Cemil Ünlü (kaleci), Mustafa Veyis Ekener, Eftal, Süleyman Çavuşoğlu, Cehdi Yazıcı, Lütfi Oğuzcan (Şair Ümit Yasar Oğuzcan'ın babası), İlhami Saygı, Yahya Turhan, Ahmet Ramazanoğlu, Sabri Tamer, Şükrü Sait Borhan. Takım oyuncularından Cehdi Yazıcı'nın babası Tarsus avukatlarından Hamdi Efendi'dir. Takım halinde Hamdi Efendi'ye giderler. Tarsus İdman Yurdu'nun tüzüğünü hazırlatırlar. Belediye Başkanı Hakkı Ramazanoğlu başkanları olur. Lütfi Oğuzcan ikinci başkanıdır. Mustafa Veyis Ekener idari işlerden sorumludur. Sporu seven belediye başkanı ve kulüp başkanı Hakkı Ramazanoğlu o yılın parası ile belediyece 300 liraya icara verilen bugünkü Tarsus parkı arazisini modern bir futbol sahası yapılması için kulübe verir. Zemin müsait olmadığı için daha sonra saha bugünkü şehitler abidesinin olduğu yere taşınır. Artık Tarsus İdman Yurdu şehrin takımıdır. Günün sosyal ve spor faaliyetlerine yön veren Türk Ocağı bünyesinde resmi spor organizasyonlarına başlanmıştır. 1938 yılında çıkarılan 3530 sayılı BTGM yasası ile Türk Ocakları bünyesinden ayrılan spor kulüpleri Beden Terbiyesi Bölge Başkanlıkları (valilik) bünyesinde örgütlenmeye başlarlar.

Kulübün kuruluş evresine gelişini Faruk Sodan şu şekilde aktarıyor: “Takım kurma fikirlerini öğretmenlerine açan gençler, Tarih dersi öğretmenleri Muzaffer Bey ve okulun spor başkanı Fransızca dersi öğretmeni Fevzi Bey himayesinde 9 Ekim 1923'te Tarsus İdman Yurdu kulübünü kurarlar. Tarsus İdman Yurdu Kulübü'nün 1 no'lu kurucu üyesi Şükrü Sait Borhan olur.

 

PROFESYONELLİĞE GEÇİŞ

30 Mart 1967'de Suleyman Demirel tarafından aciklanan kabinede Kamil Ocak spordan sorumlu devlet bakani olarak aciklanir. Bunu uzerine Faruk Sodan, Hasan Ülkü, Abdullah Gocuk, Icel Milletvekili Kadir Cetin ve Icel senatoru Talip Ozdolay'dan olusan bir heyet kurularak, Kamil Ocak'a hem hayirli olsun'a hem de Tarsus Idman Yurdu'nun 2. Lige alinmasi ile ilgili konusmaya giderler. Uzun ugrasilar sonuc vermez ama 1 sene sonra kurulacak olan 3. Lige alinmasi icin dilekce vererek sonuca varilir. 1 sene sonra Tarsus Idman Yurdu 3. Profesyonel ligine katilan ekiplerden biridir artik.

 

PROFESYONELLİK YILLARI

2. Lige Merhaba... Yıl 1982'dir. Yıllarını Tarsus İdman Yurdu'na vermiş olan, Faruk Sodan'ın gayretleri sonucunda Mersinli iş adamı Erkut Kuzeyman'ı kulüp başkanlığı yapması konusunda ikna ederler. Erkut Kuzeyman, 3. liglerin kaldırılması neticesinde amatör kümeye düşen takımı tekrar ayağa kaldırmak için hemen çalışmalara baslar. Takımın adı Tarsus İdman Yurdu Erkutspor olarak değişir. Erkut Kuzeyman'ın gayretleri sonucunda amatörlük 1 sene sürer ve kurulan takım namağlup şampiyon olur. 1983-1984 sezonunda zaten güçlü olan kadro, transferle güçlendirilerek 2. Lige bomba gibi bir başlangıç yapar ve şampiyonluğu kıl payı Kayserispor'a kaptırır. Kaçan Şampiyonluk Tarsus taraftarını da etkilemiş, taraftarın da inancı artmıştır. Taraftarlar artık statta kuyruk oluşturmakta, daha önce deplasmana gitmeye gücü olamayan takıma artık 20-30 otobüs kafile eşlik etmektedir.

Erkut Kuzeyman sonrasında, Veyis Kemal Erdem, Ramazan Avşar, Ahmet Toros, Mustafa Keleşoğlu, Bedrettin Sarpkaya, Onur Bilgen, Burhanettin Kocamaz, Eyüphan Eyüboğlu, İsmail Akdağcık ve Erdal Yüksel başkanlıklarında kulüp profesyonel hayatına devam etmiştir.

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA