DENİZDEKİ ENDİŞE DAĞA TAŞTI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DENİZDEKİ ENDİŞE DAĞA TAŞTI!


 

Atatürk Parkı’na doğru genişletilme çalışması hukuksuz ve kent yaşamına saldırı olduğu gerekçesiyle tartışılan Mersin Limanı’na dolgu malzemesi temin etmek için Turunçlu Mahallesi’nde açılmak istenen taş ocağı köylüleri isyan ettirdi. Köy meydanında Perşembe günü yapılması planlanan ÇED toplantısı öncesi yapılan çalışmalara tepki gösteren Muhtar Durmuş Patacı, “Su kaynağımızı kurutacak, tarımımızı bitirecek, yollarımızı bozacak olan taş ocağı istemiyoruz” dedi.

Hediye Eroğlu

 

Atatürk Parkı’na doğru genişleme çalışması yaptığı için Mersinlilerin tepkisi çeken Uluslararası Mersin Limanı (MIP) bu defa limanı doldurmak için Turunçlu Mahallesi’nde taş ocağı açılması ile gündemde. Limanın ihtiyacı için Tümsan firması tarafından Turunçlu Mahallesi Pelitkoyağı mevkisinde açılması planlanan taş ocağının Perşembe günü köy meydanında ÇED toplantısı gerçekleştirmesi bekleniyor. Köylüler ise su kaynaklarına, tarım alanlarına zarar vereceği ve erozyon tehlikesi nedeniyle ÇED toplantısına tepkili.   

 

“SU KAYNARLARIMIZ KURUYACAK”

Turunçlu Mahalle Muhtarı Durmuş Patacı, Mersin Limanı’nın doldurulmasında kullanılacak malzemeleri çıkarmak için Tümsan diye bir firmanın Pelitkoyağı mevkiinde taş ocağı açma girişiminde bulunduğu ancak köylülerin taş ocağı istemediğini söyledi.  Firmanın köy meydanında Perşembe günü ÇED toplantısı yapmayı düşündüğünü ifade eden Patacı, “Biz kesinlikle taş ocağı yapılmasını istemiyoruz. Çünkü içme suyumuzun kaynağı oradan geçiyor. Bizim köyümüzün yanında Karahacılı ve Bozön köylerinin içme su kaynağı buradan geçiyor. Biz burada tarım yapıyoruz. Taş ocağı yapılacak yerin yan tarafından harap zeytinliklerimiz var. Bir kişinin 49 yıllığına ormandan kiraladığı alana ektiği  zeytin ağaçları var. Yapılacak yerin hemen yakınında tarım yapılıyor.  Taş çıkarmak için patlatma yapacaklar kimyasallar kullanacaklar. Bu köyümüzü kirletecek. Her yönü ile zarar verecek” şeklinde konuştu.

 

“TOPRAK KAYMASI OLDU”

1968-1970’li yıllarda köylerinde yaşanan toprak kayması nedeniyle bazı insanların afet evlerine taşındığını anlatan Patacı, “Her yönüyle bizim köyümüze zarar verecek. İçme suyu kaynaklarımızın yanında sulama suyumuza da zarar verecek. Yazın dere kurudu söz konusu su kaynaklarından bahçelerimizi suladık” dedi.

 

Muhtar Patacı, taş ocağı yapılacak yerin 1.5 yakınında 6 adet sondaj kuyusu bulunduğu bilgisini vererek “Bu sondajların bir tanesi Emirler’de tarımsal sulamada kullanılıyor. 5 tanesi ise Karahacılı ve Turunçlu’da kullanılıyor. Tarihi  kale var. Taş ocağı bunların hepsine zarar verecek” ifadelerini kullandı.

 

Daha önce  Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Atış alanı civarlarında bulunan taş ocağının köylerine çok büyük zararı olduğunu vurgulayan Patacı, “Şu anda orası kapandı. Orası içme suyumuza zarar verdi. Evlerde çatlaklar oluştu. Camlar kırıldı. Geçmişte çok fazla patlatma yapılmadığı halde etkisi büyük oldu” diye konuştu.

 

“GALERİ PATLATMASI KÖYÜMÜZE DAHA BÜYÜK ZARAR VERECEK”

Yeni açılacağı söylenen ocakta taşların büyük çıkarılması için galeri patlatması yapılacağının söylendiğini anlatan Patacı şunları söyledi:“Galeri patlatması köyümüze çok daha fazla zarar verecek. Yapılacak yer tam bizim su kaynağımızın geçtiği yer. Suyun kaynağı değişmesi demek tarımın bitmesi gibi köyünde bitmesi demektir. Hem içme hem sulama suyu tamamen biter. Amaçları çıkarılan taşlarla Mersin Limanı’nı doldurmakmış. Mersin Limanına taş taşıyacaklar. Taşların taşınması sırasında ağır tonajlı kamyonlar yollarımızdan geçecek. Yollarda çökmeler olacak. Trafik etkilenecek, kazalar yaşanacak. Her yönüyle büyük sıkıntı olacak.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA