“HER DAMLA SU DEĞERLİDİR!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“HER DAMLA SU DEĞERLİDİR!”


 

Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Yusuf Değirmenci, Dünya Su Günü’nde, “Her damla su değerlidir” uyarısı yaptı.

Haber Merkezi

 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Değirmenci, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaparak, su kaynaklarının korunması ve doğru kullanımı için uyarılarda bulundu.

Birleşmiş Milletlerin (BM) sürdürülebilir kalkınma hedefleri arasında yer alan “temiz su ve sanitasyon” başlığına dikkat çeken Değirmenci, “Herkes için erişilebilir suyun, atık su hizmetlerinin ve sürdürülebilir su yönetiminin güvence altına alınmasının gereğine dikkat çekmektedir. BM, su ve su kaynaklarının önemini vurgulamak amacıyla, 1993 yılından bu yana sürdürülen Dünya Su Günü etkinlik ve çalışmalarında 2022 yılı için ‘Yeraltı Suyu – Görünmeyeni Görünür Kılmak’ temasını kullanacaktır.

 

“SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN HER ALANINDA TEMİZ VE KESİNTİSİZ SUYA İHTİYAÇ VARDIR”

Dünya Su Günü etkinlikleri; giderek büyüyen temiz su gereksinimine dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve tatlı su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi konusunda bilgilendirme ve politikalar geliştirme amacıyla değerlendirilmelidir.

Tarım ve hayvancılık güvenilir suya bağımlı sektörlerdir. İçme suyu ve sanitasyon amacıyla kullandığımız su ile gıda üretiminde ve endüstriyel proseslerde kullanılan suyun büyük bir bölümü yeraltı suyundan karşılanmaktadır. Sürdürülebilir kalkınmanın her alanında temiz ve kesintisiz suya ihtiyaç vardır” dedi.

 

DENETİM YETERSİZLİĞİNE DİKKAT

Su, toprak ve gıda güvenliği ile su ve gıda güvencesinin birbirini etkileyen olgular olduğunu da dile getiren Yusuf Değirmenci, uygulanan yanlış politikalar veya denetim yetersizliğinin güvenli su ve gıdaya erişimi olumsuz yönde etkilediğini aktardı.

“Tarımda kontrolsüz pestisit ve hatalı gübre kullanımı, bilinçsiz endüstriyel tarım, çevre koruma gerekliliklerine uymayan işletmeler nedeniyle su kaynaklarına zarar verilmektedir” diyen Başkan Değirmenci, “Tarımda pestisit kullanımı ve sulama teknikleri mutlaka izlenmeli, yönlendirilmeli ve gereği gibi denetlenmelidir.

Atıkların doğaya salınmaması veya sularda kirliliğin önlenmesi konusunda yapılan yasal düzenlemeler uygulamada da karşılık bulmalıdır. Tarım ve gıda sektörüne kamucu bakışla yaklaşmak; atık ve gübreleri değerlendirerek su kaynaklarını koruyacak yatırımları kamu eliyle ve bir an evvel yapmak önemli ve vazgeçilmez tedbirlerdir.

 

BİLİNÇLENME ARTTIRILMALI

Su yönetimi multidisipliner bir konudur. Su kaynaklarının korunması, suyun sürdürülebilir yönetimi kamunun temel görevidir. Çevre, iklim, tarım, gıda, toprak su politikalarında bir an evvel katılımcı bir yaklaşım benimsenmeli ve başta kamu kurumu niteliğinde meslek odaları olmak üzere bilim insanları ve ilgili kesimler sürece dahil edilmelidir. Gerekli bilgi paylaşımını sağlayacak yaklaşım geliştirilmelidir. Su yönetiminde su israfının önlenmesi yönünde tedbirlerin alınması ve tüketici bilincinin artırılması için daha etkin farkındalık yaratma çalışmaları yapılmalıdır.

İçme ve kullanma suyu kaynaklarının korunmasından başlayarak; suyun dağıtım, toplama ve tüketim noktasında önlemler alınmalı, suların dezenfeksiyonu belirli sıklıkla yapılmalıdır. Tüketime sunulan suların sürekli ve etkili şekilde dezenfekte edilmesi sağlanmalıdır.

Kamu yöneticileri halkın güvenli suya yeterli miktarda ve ücretsiz olarak ulaşmasını sağlamakla yükümlüdür. Tatlı su kaynaklarının ticarileşmesine son verecek politikalar kısa sürede hayata geçirilmelidir.

 

“SU KAYNAKLARIMIZLA İLGİLİ POLİTİKALAR CİDDİYETLE OLUŞTURULMALI VE HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Yeraltı suyunun keşfedilmesi, korunması ve sürdürülebilir şekilde kullanılması; artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak, sağlıklı yaşamı korumak, kuraklık ve iklim değişikliğine uyum sağlamak için acil olarak odaklanılması gereken bir politika alanıdır. Su ve sanitasyon ile ilgili yatırımların yetersizliği afet dönemlerinde risk yönetimi ve finansman sorunlarına yol açmaktadır. Yeraltı suyunun tarım ve sanayide elzem oluşu, ekosistem ve iklim değişikliğine uyum sağlamadaki değeri ve sanitasyon için ön koşul olması su kaynaklarımızla ilgili politikaların ciddiyetle oluşturulmasını ve uygulamaların bir an önce hayata geçirilmesini gerektirmektedir” diye konuştu.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA