HAYDİ MELEMEZ’E | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

HAYDİ MELEMEZ’E


 

Türkiye’nin tek Giritli köyü olma özelliğini taşıyan Akdeniz İlçesindeki Melemez (İhsaniye) Köyü 3 gün boyunca 1. Mersin Melemez Şenliği’ne ev sahipliği yapacak. Yazar Cevat Çapan’ın onur konuğu olacağı şenlikte doğa gezisinden, edebiyat söyleşilerine, yazar buluşmalarından, müzik dinletilerine, tarih anlatımlarından yöresel ürün tanıtımlarına kadar onlarca etkinlik yer alacak.

Hediye Eroğlu

 

Giritlilerin yaşadığı Akdeniz İlçesindeki Melemez (İhsaniye) Köyü 25-26 ve 27 Mart tarihlerinde 1. Mersin Melemez Şenliği’ne ev sahipliği yapacak. Akdeniz Opera ve Bale Kulübü (AKOB), İçel Sanat Kulübü ve Melemez Derneği işbirliğinde belediyelerin ve bazı kurumların desteği ile gerçekleştirilecek ve 3 gün sürecek etkinlikte Girit kültürünün tanıtımının yanı sıra, çeşitli kültür sanat faaliyetleri, okur yazar buluşmaları, doğa gezileri gibi çok sayıda etkinlik bulunuyor. Melemez köyüne ulaşım için Mersin Büyükşehir Belediyesi otobüs kaldıracak.

 

“ÇOK RENKLİ ETKİNLİKLER BİZİ BEKLİYOR”

Şenlik ile ilgili İçel Sanat Kulübü’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan  AKOB Derneği Başkanı H. Fazıl Tütüner, “Mersin’e 32 yılda önemli etkinlikler kazandırdıkların ve bunların bir çoğunun gelenekselleştiğini söyledi. Bir güzel etkinliği daha yapacak olmanın sevincini yaşadıklarını ifade eden Tütüner, “25-26 ve 27 Mart’ta Melemez Köyü’nde 3 gün sürecek etkinlikler düzenleyeceğiz. Şimdiye bir gün düzenlediğimiz etkinliklerimizi şimdi cesaret alarak 3 gün yapacağız. 3 gün içinde çocuklara yönelik resim atölyesinden başlamak üzere yetişkinlerin doğa yürüyüşleri ve kültür gezileri, Melemez köyünün ve çevresinin tarihi, coğrafyası, botanik bitki örtüsü ve bunun opera sanatçılarının 3 gün arka arkaya verecekleri dinleti, koro ve Girit Mutfağı ile ilgili yiyeceklerin sunulmasının yanında Girit şarkılarının söylenmesi gibi çok renkli etkinliklerle birlikte olacağız. Serbest kürsü adı altında isteyenleri o gün konuşturacağız. İnsanlar düşüncelerini, görüşlerini ve isteklerini söyleme imkanı bulacaklar” dedi.

 

“SANAT, TARİH VE DOĞA İÇ İÇE OLACAK”

Köy olan fakat bir çok tarihi özellikleri barındıran Melemez Köyü’ndeki insanları şansları konusunda  düşünmeye davet edeceklerini vurgulayan Tütüner, “Davet ettiğimiz profesörler var. Tanıdığımız bildiğimiz Mersin’den profesörler var. Melemez ve Mersin’in  köy turizminde şansı nedir? Orayı bir buluşma noktası yapabilir miyiz? Hem sanat hem bilim yönünden orada çeşitli etkinliklerin yapılabileceği bu etkinlikler sırasında, sonrasında ve öncesinde doğanın içine yürüyüşler yapabileceğimiz orada sanat ile bilimi ve tanışıklıkları geliştirebileceğimiz etkinlikler yapabilir miyiz gibi düşünceler dinlemeye çalışacağız” şeklinde konuştu.

 

“DOĞANIN İÇİNE GİRMELİYİZ”

Dünyada insanların büyükşehirlerde betonlar, arabalar ve asfaltlar arasında bunaldığını anlatan Tütüner, “Bu nedenle insanlar şehre kısa mesafelerle böyle köyler oluşturuyorlar. Bu köylerde hafta sonlarını değerlendiriyorlar. Böyle büyük otellerde tatil yapmak yerine pansiyonculuk gelişiyor ve insanlar doğa ile iç içe olabiliyor. Sanatsal faaliyet izleme imkanı varsa bir taşla birkaç kuş vurmuş oluyorlar. Torolar bu konulardan yeteri kadara faydalanamıyor. Doğanın içine girmeliyiz. Doğa bizi dinlendirir.  Bu etkinlik bize köy turizmini anlatıyor ama aynı zamanda o bölgenin tarihi özellikler var.  O bölgede padişah evi var. Padişahın ihsan ettiği evler var. Topraklarını memleketlerini savaşlar nedeniyle kıyımlar nedeniyle terk etmek zorunda kalan atalarımıza padişahın ihsan ettiği ve bugün hala kullanılmakta olan ama onarılması gereken evler var. Girit’ten göçmek zorunda kalan insanlar var. 1924’te mübadele ile getirilip oraya yerleştirilen büyüklerimiz var. Bunlar da tarihin parçası. Bu konuda eserler yazmış yazarları dinleyeceğiz. Bölgenin, sanatsal, kültürel ve turizm yönünden gelişmesi için neler yapılması gerektiği konusunda insanlarımızı dinleyeceğiz. Görüşlerini alacağız” ifadelerini kullandı.

 

BASKIN: “GENİŞ BİR AKSİYON BİZİ BEKLİYOR”

İçel Sanat Kulübü Başkanı Mecit Baskın ise festivalin açık havada şölen havasında yapılacağını söyledi. Bu köy ile ilgili geçmişte yapılan birçok aktivitenin bulunduğunu hatırlatan Baskın şunları söyledi: “Burada ilk defa doğa ile bilimin, sanatın, edebiyatın buluştuğu geniş bir aksiyon gerçekleşecek. Bizde bunun ilkini yaşayacağız. Plastik sanatlardan edebiyata, bilime, kültüre, sanata dair, sanatın içinde resim ve müzik alacak. Doğa gezileri olacak. Melemez Kurtuluş mücadelemizin önemli alanlarından bir tanesi. Burası ile ilgili Ali Merzeci o günleri anlatacak. Orada mevcut olan siperleri gezdirecek. Geniş bir katılımla gerçekleştireceğiz. İyi bir organizasyon olacağını düşünüyoruz.”

 

“CEVAT ÇAPAN ONUR KONUĞUMUZ OLACAK”

Şenliğin Kültür Sanat Danışmanı Baha Akıner ise şenlikle ilgili 1 yıldan beri çalışmalar yaptıklarını ifade ederek “Güzel bir ivme yakaladık. Yazar buluşturması için çeşitli yazarlarla temas kurduk. Onur konuğumuz 90 yaşındaki Cevat Çapan’a ulaştık. Mersin’i sevdiğini ve katılmak istediğini söyledi. Eşi Gönül Çapan ile katılacaklar. Başka yazarlarımız ve akademisyenlerimizde festivale katılacak. Okur yazar buluşmaları gerçekleştireceğiz. İmza günleri olacak” dedi.

 

“AMACIMIZ KÜLTÜRÜMÜZÜ ANLATMAK”

Melemez Kültür Derneği 2. Başkanı ve İhsaniye Mahalle Muhtarı Zehra Yılmaz ise kendinin doğma büyüme Melemezli olduğunu ve Giritçe’yi ana dili gibi konuştuğunu söyledi. Asimile olmaya başladıkları için üzüntü duyduklarını belirten Yılmaz, “Bunun bir nebze olsun önüne geçmek için kurduğumuz Melemez Derneği aracılığı ile bir çok devlet projesi ve günübirlik ot festivalleri ile kendimizi anlatmaya, folklorumuzu, kültürümüzü tanıtmaya çalıştık” şeklinde konuştu.

Yılmaz, 3 günlük festivalde bilimi, sanatı ve bir çok önemli konuğu köylerinde ağırlayacak olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA