AKKUYU NGS’NÝN 1. ÜNÝTESÝNDE ANA MONTAJ ÝÞLEMÝNE BAÞLANDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKKUYU NGS’NÝN 1. ÜNÝTESÝNDE ANA MONTAJ ÝÞLEMÝNE BAÞLANDI


 

Haber Merkezi

 

Mersin’de yapýmý devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) birinci güç ünitesinde, 2022 yýlýnýn en önemli aþamasý olan reaktör binasýnýn ana sirkülasyon boru hattý (ASBH) kaynak çalýþmalarýna baþlandý. ASBH, ünitenin ana ekipmanlarý olan reaktör, buhar jeneratörleri ve ana sirkülasyon pompalarýný birbirine baðlayarak NGS’nin birinci çevrimini oluþturuyor.

Akkuyu Nükleer A.Þ. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, konuya iliþkin açýklamasýnda, “Ana sirkülasyon boru hattýndaki kaynak iþlemi, bir güç ünitesinin yapýmýndaki kilit aþamalardan biri. Bir nükleer güç santralinin reaktörü insan kalbine benzetilirse ana sirkülasyon boru hattý bu kalpten çýkan aort ana damarýdýr. Nükleer santralin çalýþmasý sýrasýnda, içinde bulunan su sürekli olarak 330 derece sýcaklýkta dolaþýr. Bu tür yüklere sadece 70 milimetre kalýnlýðýna sahip özel borular dayanabilir. Bu nedenle boru hattýnýn kaynaðý, en sýký denetimlere tabi olan karmaþýk ve yüksek teknoloji gerektiren bir iþlemdir. Kaynak iþleminin tamamlanmasý, borulardan açýk reaktöre geçiþ için baþlangýç noktasý olacak. Bu aþamada, boru hatlarýnýn geçiþ kabiliyetini kontrol edeceðiz, kurulum sonrasý temizliklerini yapacaðýz ve ekipmanýn faaliyete geçme aþamasý için hazýr olduðundan emin olacaðýz” dedi.

Ana sirkülasyon boru hattýnýn montajý, sadece borularýn montajýný ve kaynaðýný deðil, ayný zamanda baðlantýlarýn yüksek sýcaklýkta iþlenmesini de içeriyor. Ardýndan boru hattýnýn içinden bu kýsma özel bir yüzey kaplamasý uygulanýyor. Bu uygulama, boru hattýnýn oksitlenmesini önlemesinin yaný sýra kaynak baðlantýlarýnýn gücünü artýrýp boru hattýnýn ömrünün de en az 60 yýl olmasýný saðlýyor. Kurulum iþlemi sýrasýnda, uzmanlar 28 boru hattýnýn baðlantýsýný kaynaklayýp, yaklaþýk 260 tonluk boru ve metal yapýyý monte ediyor. Bunun yanýnda kaynak baðlantýlarýnýn kalite kontrolü de saðlanýyor.

Akkuyu NGS'nin ana yüklenicisi olan TITAN2 IC ÝÇTAÞ A.Þ. ortak giriþiminin program direktörü Aleksey Mezhiritsky, kaynak iþlerinin kalitesinin kapsamlý þekilde kontrol edilmesine iliþkin olarak þu deðerlendirmeyi yaptý:

“ASBH kaynak baðlantýlarýna çok sýký denetim uygulanýr ve bunlarýn uygulanmasý maksimum güvenlik seviyesinde yapýlýr. Kaynak kalite kontrolü birkaç aþamada gerçekleþir ve kabul edilen norm ve standartlara göre baðýmsýz kontrol yöntemlerini içerir. Kalite kontrol hizmeti, parçalarýn belirlenen standartlarý karþýladýðýndan emin olmak için hazýrlanan her bir parçanýn kabulünü gerçekleþtirir. Kaynak iþlemi sýrasýnda uzmanlar, görsel, ölçüm, radyografik, geçirmezlik ve ultrasonik olmak üzere tüm iþlemlerin adým adým kontrolünü yapar. Kalite kontrol personeli, en yüksek nitelik taleplerini karþýlamalýdýr. Sýký sertifikasyon testlerini geçtikten sonra sadece profesyonellerin bu tür iþleri yapmasýna izin verilir.”

Uzunluðu 160 metre olan ve özel çelikten imal edilen ASBH borusunun kalýnlýðý 7 santimetreyi buluyor. NGS'nin çalýþmasý sýrasýnda, 160 atmosfer basýnçla 330 santigrat dereceye kadar soðutma sývýsý ASBH'de dolaþabiliyor. Reaktörde üretilen termal enerji, buhar jeneratörünün ýsý deðiþim borularý vasýtasýyla birinci çevrimden ikinciye aktarýlýyor ve doymuþ buhar burada elde ediliyor. Doymuþ buhar, buhar boru hattýna girerek elektrik üreten jeneratörü harekete geçiriyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapýlan yorumlarda IP Bilgileriniz kayýt altýna alýnmaktadýr..!


  HABERCÝ GAZETESÝ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCÝ SPOR
 


  BÝK ÝLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇÝ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARÞÝVÝ KÜNYE ÝLETÝÞÝM GÝZLÝLÝK ÝLKELERÝ

 
Siteden yararlanýrken gizlilik ilkelerini okumanýzý tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm haklarý saklýdýr. Ýzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayýnlanamaz, kopyalanamaz, kullanýlamaz.

URA MEDYA