ANAMUR’DA DEV TARIM ALANI İMARA AÇILIYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ANAMUR’DA DEV TARIM ALANI İMARA AÇILIYOR!


 

Mersin’in Anamur İlçesi’nde Toprak Koruma Kurulu’ndaki bazı üyelerin şerhine rağmen tarım dışı kullanım izni verilen 3 bin 340 dönüm alan için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kamu yararı alınmasını istediği teklif Büyükşehir meclisinde endişeye neden oldu.

Hediye Eroğlu

 

Mersin Büyükşehir Belediye meclisinin Pazartesi günü gerçekleştirilen Mart ayı 2. oturumunda Anamur’da aralarında seralar arasında kalan bazı araziler ile zeytinliklerinde bulunduğu parçalar halindeki toplam 3 bin 340 dönüm alanın tarım alanından çıkarılması için oy çokluğu ile aldığı karar tartışmaya neden oldu.

Anamur İlçesi’nde 1/5000 Ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı gereği 849 adet parselde 3 bin 340 dönüm arazi için Mersin Toprak Koruma Kurulu’nun oy çokluğu ile tarım dışı kullanım izni vermesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ise “Kamu Yararı Kararı” kararı alınmasını istediği teklif Büyükşir Belediyesi komisyonlarınca oy birliği ile kabul edilince meclis üyelerine sunuldu. Teklifin mecliste görüşülmesi sırasında hem Millet İttifakı hem de Cumhur İttifakı üyeleri arasında farklı sesler yükseldi. Bazı CHP’li ve Cumhur ittifakı üyeleri  teklifin yeniden görüşülmesini isterken bazıları şekil şartının yerine getirildiği savunması yaptı.

 

“KAFAMA YATMADI”

CHP’li meclis üyesi Abdurrahman Yıldız, “Biz bunu oylarsak burada 3 bin 440 dönümlük bir arazinin tarım kullanımı dışına çıkarılmasının bir kamu yararı olduğunu söyleyeceğiz. Komisyon kararını kabul ettiğimizden itibaren Anamur’da yer alan 3 bin 440 dönüm arazinin tarımsal amaçla kullanmasına gerek yoktur. Bunda bir kamu yararı vardır diyeceğiz” dedi.

Bunun kendi kafasına yatmadığı gibi Toprak Koruma Kurulu’nun da kafasına yatmadığının oy birliği ile geçmediği için görüldüğünü ifade eden Yıldız, “Raporda belirtildiğine göre Toprak Koruma Kurulu burayı oy birliği ile geçirememiş. Belli ki orada ciddi şerhler oluşmuş ve oy çokluğu ile geçirilmiş. Rapordan anladığıma göre bu 3 bin 440 dönüm arazinin sadece 81 dönümü kıraç yerlerden oluşuyor. Bunun dışında kalanların tamamı zeytinlik alan ya da fiiliyatta tarım yapılan veya yapılabilecek alanlar. Meclisimiz bu konuyu daha detaylı görüşmeli” şeklinde konuştu.

 

“KAMU YARARI DEĞİL KAMU ZARARI VARDIR”

Gündem dışı konularda da meclis üyelerinin önemli bir bölümünün toprağın, tarımın ne kadar önemli olduğuna ilişkin konuşmalar yaptığını vurgulayan Yıldız, “Ben o konuşmaların tamamına katıldım. Kaybedilen yerlerin geri gelmesi için uzun yıllara ihtiyaç var. Toprak korunması gereken bir mefhum. Bu 3 bin 440 dönüm arazi Anamur’da çok büyük bir alanı kapsar. Burada büyük bir alanın tarımdan çıkarılması kamu yararı olmadığını düşünüyorum. Meclisimiz bir kere daha düşünüp ona göre karar vermeli. Tarım ürünlerinin bulunamamasının temelinde yatan tarım arazilerinin yok edilmesi hadisesidir. Zararın neresinden dönersek kardır. Bu kadar büyük bir araziyi imara açmak için tarım dışına çıkarmamalıyız. Burada bir kamu yararı değil kamu zararı vardır” şeklinde konuştu.

 

“KESİN KARARI TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI VERECEK”

Başkan Seçer’in konu ile ilgili bilgi vermesini istediği Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Mustafa Solak ise “Anamur imar planları 1/100.000 ölçekli imar planında imara açılan yerlerde ihalesi yapıldı. İşlerin ilerleyebilmesi için imar planları olan yerlerde revizyonları başlattık. Fakat burada ilave planlar var. Bakanlığın onayladığı planlarda artan nüfusun ve gelişen nüfusun Anamur’un ihtiyacı olan alanlarla ilgili 1/100.000’likte belirlenen planlarla imar planları yapılabilmesi için çeşitli kurumlardan görüş isteniyor. Burada İl Tarım Müdürlüğü kırmızı ile gösterilen ilave alanların kamu yararı olduğu için tarım alanı dışına çıkarılması kararını almış. Büyükşehir’den kamu yararı görüşü istiyor. Bu kararlar Tarım ve Orman Bakanlığına gidecek ve kesin karar orda verilecek. Buraların imara açılması ile şehrin ihtiyacı olan alanların imar planlaması yapılacak.”

 

TAT’TAN “TARIM ALANLARI YETERLİ Kİ TARIM DIŞI KULLANIM İZNİ VERİLMİŞ” SAVUNMASI

MHP’li Mahmut Tat ise 1/100.000’lik plan için tarım dışı denildiğini belirterek şunları söyledi:  “Toprak Koruma Kurulunun tarım dışı kullanım kararı verdiği alanlarla ilgili zaten tarım dışı kullanım izni verilmiş. Bakanlık işlerin yapılabilmesi için kamu yararı vardır diye mahallinden karar istiyor. Burada yeniden bir şeyleri keşfetmeye bir şeyleri yapıp çevirmeye gerek yok. Elbette toprak kıymetlidir. Şu an nasıl devletin bekalarından bahsediliyorsa milletimizin yaşama bekasından da bahsettiğimiz zaman tarım ve hayvancılığının önemini tartışamayız. Bunlar insanoğlunun yaşaması için olmazsa olmazdır. Toprak çok kıymetlidir fakat toprağı işleyecek insanlarımızında yaşayacağı alanların ihdas edilmesi de çok kıymetli. O yüzden işlenecek alanlarımız yeterli ki Toprak Korumu Kurulu tarafından tarım dışı kullanım izni verilmiş. Bizim burada yaptığımız kamu yararı vardır diyerek buralara insanlar yerleşebilir kararını alıyoruz.”

 

CHP’Lİ ÖZGÜRDEN TUHAF SAVUNMA: “ŞEHİRLER GELİŞİYOR, AÇMAK ZORUNDAYIZ”

CHP’li Zekeriya Özgür de “Anamur’un gelişmesi için ilave gelişme alanları istenmiş.  Tarım İl Müdürlüğü bu alanları 344 hektarlık bir alanı önermiş. 344 hektarlık alan tamamen imara açılacak diye bir şart yok. İhtiyaç kadar açılacak. Tarımsal alan için verimli olmayan alanlar açılacaktır. Ne kadar açılacağı Anamur’un gelişme potansiyeline bakılarak karar verilecek. Açılması zorunludur. Şehirler gelişiyor. Artan nüfusu nedeniyle bir kısmı açmak zorundasınız. Zorunlu olmadıkça hiçbir yer açılmayacaktır. Burada şekil şartını yerine getiriyor. Bakanlığa gidecek zaten zeytinlikle ve sulanabilir alanları zaten açmıyor. Burada açabileceği yerleri getiriyor. Belki 344 hektardan belki 30 hektar verecek. Orasıda tarım dışı kayalık çalılık alanlar” şeklinde konuştu.

 

“VERECEĞİMİZ KARAR YANLIŞ SONUÇLARA SEBEP OLACAK”

CHP’li Ali Dinsever ise tarım alanlarının açılmaması konusuna irade birliğinin bulunduğunu ancak komisyon raporlarında anlaşılmayan, izaha muhtaç şeylerin bulunduğunu söyledi. Söz konusu alanların müstakil bir yerde birleşik parseller  olmadığını vurgulayan Dinsever, “Farklı alanlardaki yerleri toplayarak toplam bir kamu yararı kararı isteniyor. Komisyon raporu özetinden anladığımız kadar bir kısım yerler kıraç, kayalık, tarıma müsait arazi olmayabilir ama bir kısım yerlerin zeytinlik olduğu söyleniyor. Paket olarak getirilmiş bir komisyon raporu. Vereceğimiz kararın yanlış sonuçlara sebep olacak gibi gözüküyor. İzaha muhtaç gibi. Ayrılması gerekir. Yoksa Mersin’de gördüğümüz tarım alanlarına cezaevi yapılması, tarım alanlarının konut alanı olarak işaretlenmesi, narenciye bahçelerinin sökülüp betonlaştırılması gibi sonuçlar doğuruyor. Böyle kararlar alırken daha özenli olmamız gerektiği kanaatindeyim. Komisyon kararı paket olarak geldiği için yeterli olmadığını düşünüyorum” diye konuştu. 

 

“YAPTIĞMIZ İLE KONUŞTUĞUMUZ ARASINDA ÇELİŞKİ VAR”

AKP’li İsmail Yerlikaya ise her konuşmacının konuşmasına tarım alanlarının imara açılmasın diye başladığını ifade ederek “Sonuçta 344 hektarlık alanın açılması için Bakanlığa gönderiyoruz. Kamu yararı var bize izin verin diyoruz. Konuştuğumuz ile yaptığımız arasında bir çelişki. Bazı alanlar planlara uygun olabilir bazı alanlar yerleşim yerleri arasında kıraç alan olabilir ama muz seralarının altındaki alanlar komple sera alanları altında. Geçenlerde merkezi geçirdik. Ören gibi yerlerin planı da geçti. Oralarda emsaller arttı. Bunu Bakanlık, Tarım İl Müdürlüğü istemiyor. Açın diye bir şey göndermiyor. Biz belediye olarak yazı göndermişiz sınırları çizmişiz. Bu alanları açmak istiyoruz demişiz. Tarım İl Müdürlüğü açmak istiyorsan meclisinden kamu yararı vardır diye karar al diyor. Bana gönder Bakanlığa gönderip soralım diyor. Özellikle bazı yerler tarım alanlarının içi” dedi.

 

“ANAMUR’DA 344 HEKTAR TARIM DIŞINA ÇIKARILABİLECEK BİR YER YOK”    

Anamurlu olan CHP’li meclis üyesi Erdal Karan ise kırmızı leke olarak gözüken yerin yarısının sit alanına girdiğini ifade ederek “Burada tarım yapılan yerlere girilmiş. Çayın kenarı deniliyor. Bakanlık jeotermik santral çalışması yapıyor. İmara açacağız diyorlar, jeotermik ile alakası yok. Jeotermal araştırması yapmaya geldiler. Anamur’da 344 hektar tarım dışına çıkarılabilecek bir yer yok. Yüzde 80’i zaten seralarla kaplı”    

 

TARHAN: “TOPRAK KORUMA KURULU NET TAVIR ALAMIYOR”

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ise toprağın ve tarımın ne kadar önemli olduğunun bilindiğini ifade ederek “Kuzey bölgedeki kırmızı lekeler için bir şey diyemeyeceğim ama deniz kenarındaki geniş bir alan üzerindeki durmak gerekir. Toprak Koruma Kurulu maalesef son dönemlerde memurların çoğunlukta olduğu bir kurul haline getirildi. Muhalefet ettiği için sivil toplum örgütü temsilcilerinin bir kısmı kuruldan çıkarıldı. Kuruldakilerin  bazılarının muhalefet şerhi var ise kimin muhalefet ettiğini ve bu kurul kararını görmekte yarar var. Çünkü sıkıntı bürokrasinin, Sayın Vali’nin başkanlığında çok ta fazla açıkçası belki net tavır alamamaları gibi bir durum oluyor. Bunu geçmişte çok gördük. Mersin’de ve Türkiye’de o nedenle Toprak Koruma Kurulu’nda kim  hangi gerekçe ile muhalefet etmiş buna bakmak lazım. Belki bir kısmı açılabilir. Arazideki durumunu tespit etmek gerekir. Nerede ne var gerçekten sera alanları varsa… Çünkü çok kıymetli bir yer gibi. Denize sıfır. Onun için belki lokal olarak bazı yerler daha ciddi incelenebilir. Tekrar görüşülebilir” dedi.

 

SEÇER’DEN “SIKINTI GÖRMÜYORUM” SAVUNMASI

 Başkan Seçer ise söz konusu alanların nihai bir kararla imara açılmadığını savundu. Daha sonra bazı değerlendirmelerle imara açılacak yerlerde zeytinlik alan var ise ve tarımsal alan ise mevzuat gereği korunabileceğini anlatan Seçer, “Tarım toprağı vasfını yitirmişse yapılaşma var ise yapılaşma yapılacaktır. Ben hassasiyet taşıyorum ama bu değildir ki bizim yaptığımız işlemler hatalı işlemler. Neticede biz bu bölgelerle ilgili görüşümüzü belirtiyoruz. Bu bölgelerde uygun olan yerleri idare olarak biz imara açalım diyoruz. Biz demiyoruz ki tarım topraklarını imara açalım. Biz zaten böyle bir uygulama içinde olmadık. Biz şu anda Akdeniz ilçesinin planlarını yapıyoruz. Bakanlığa teklif edilen alan ile Bakanlığın bize imar çalışması yaptığı yer arasında ciddi bir fark var. Her tarafı imara açın diye bize gelmiyor. Zaten bir hat çizmişiz. Biz buralarda yeni imar planları yapabiliriz. Bize bir çalışmasını yapın. Tabi bunun kaidesi kuralı var teknik analizler var. Oradaki reel durum var. Buna göre yapıyoruz. Ben hassasiyet taşıyorum. Biz burada bir alan üzerinde bir çalışma yapmamız gerekiyor. Bu hassasiyete bağlı kalmak kaidesiyle. Ben açıkçası pek bir sıkıntı sorun görmüyorum. İhtiyaçtan doğan bir talep ve prosedür yerine geliyor. Şekil sartı yerine getiriyoruz” şeklinde konuştu.

Bazı meclis üyelerinin tarım alanlarının imara açılacağı endişesi ile tekrar görüşülmesini talep etmesine rağmen Seçer’in oylattığı teklif meclis üyelerinden Ali Tanrıverdi, Bedriye Kuş, Abdurrahman Yıldız, Ali Dinsever, Haluk Bozdoğan ile Mehmet Semih Nane’nin red oyuna karşı oy çokluğu ile kabul edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA