CEYNAK’IN LİMAN DUVARI TAŞUCU’NU AYAKLANDIRDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CEYNAK’IN LİMAN DUVARI TAŞUCU’NU AYAKLANDIRDI


 

Silifke’nin Taşucu Mahallesi’nde, Cey Holding’in devraldığı Seka arazisini duvarla çevirmek istedi. Ancak şirketin sınırlarını aşarak duvar inşa etme girişimi belediye tarafından durdurularak mühürlenirken, halk da denize kadar örülmek istenen duvara tepki göstererek, “Sahil halkındır, kapatılamaz” tepkisi verdi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Silifke ilçesi Taşucu Mahallesi’nde geçen yıl Taşucu Limanı ve Seka arazisi olarak bilinen geri sahasının özelleştirilmesi kapsamında ihaleyi kazanan Cey Holding sahada ki çalışmalarına start verdi.

Cey Holding devraldığı Seka arazisini duvarla çevirmek istedi. Ancak şirketin sınırlarını aşarak duvar inşa etme girişimi belediye tarafından durdurularak mühürlendi.

 

“BAKANLIKTAN GELECEK PROJEYE GÖRE DEĞERLENDİRİLECEK”

Silifke Belediyesi Başkan Yardımcısı Enes Buğra Genç, konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada. Mühürleme işleminin söz konusu firmanın sınırlarını aşarak inşaat yapma girişiminden kaynaklandığını söyledi. Genç, “Mülkiyetin dışına bir beton çalışması yapmışlar. Sınırların dışında bir temel bağlantısına yapıldığı için mühürlendi. Dolgu planlarını getirecekler buna göre bakacağız. Bakanlıktan gelecek projeye göre değerlendirilecek” dedi.

 

“CEY HOLDİNG, SAHİLİ BETONLA ÇEVİRMEK İSTEDİ”

Sosyal medya üzerinden örgütlenen Taşucu halkı da, duvar inşaatının mühürlendiği bölgeye giderek, eylem yaptı. Taşucu halkının eylemine CHP Silifke İlçe Başkanı Bünyamin Uçar, İYİ Parti Silifke ilçe teşkilatı, aktivist ve çevreciler destek verdi.

Mahalle sakinleri adına açıklamayı okuyan bölge sakinleri Harika Levent, “Taşucu Mahallesindeki SEKA, Cey Holdinge kiraya verilmiştir. SEKA’yı kiracı olarak kullanan Cey Holding sahilini de kendi kullanımı için betonla çevirmiştir. Oysa ki; bu alanda dahil olmak üzere Taşucu’ndan Atakent'e kadar 65-70 km civarında doğal plajdır. Doğaya ve çevreye imar ve rant için yapılan müdahaleler sonucu ne yazık ki hepimiz zarar görmekteyiz. Bu topraklar bizim, bu doğa bizim, bu sahil bizim, bu kıyılar bizlerin vatandaşın, halkın, tüm insanların.

Kıyılar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl, akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Anayasanın 43.maddesine göre kıyılar devletin hüküm ve tasarrufunda olduğu için bu nitelikleri gereği özel mülkiyete konu olmaları mümkün değildir. Anayasa ve yasalara göre sahiller vatandaşındır, tüm halkındır.

 

“SAHİLE DUVAR ÖRMEK, KANUNEN YASAK”

Sahil şeridinde çit, duvar, tel örgü gibi engeller oluşturulması yasağı; kıyı kanunuyla uygulama imar planı bulunan yerlerde çit, duvar, tel örgü gibi engeller oluşturulması ve kirletici ve çevreyi bozucu etkisi olan atık ve artıkların dökülmesi ve kazı yapılması yasaklanmıştır. Anayasamızın 56.maddesine göre ‘Herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olması gerekir’. Sahil şeritlerinin dengeli bir çevre ile yakın ilişkisi tartışmasızdır. Sahil şeritleri ve kıyılar kişilerin yararlanacağı doğal çevreyi oluşturur. Herkes bu çevrede sağlıklı ve dengeli bir yaşam hakkına sahiptir. Çevre koşullarına ve kamu yararı esasına göre saptanmamış sahil şeridi uygulaması kişileri bu Anayasal haktan yoksun kılar.

 

Belirttiğimiz yasalar ve ilkeler doğrultusunda Taşucu Mahallesi sakinleri olarak iş bu konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz... Dünya herkesin ihtiyacını yetecek kadarını sağlar, fakat herkesin hırsını karşılamaya yetecek olanı değil” dedi.

 

“ÖZEL ŞİRKETLERCE TALAN”

CHP’li Uçar konuyla ilgili, “Kamuya ait Taşucu sahil ve yürüyüş yolunun liman genişletme adı altında özel şirketlerce talan edilmesi mümkün değildir. İdari ve hukuki olarak sürecin takipçisi olacağız” tepkisi verdi.

 

İYİ PARTİ’DEN DESTEK

Ayrıca İYİ Parti Silifke İlçe Başkanlığı adına İlçe Başkan Yardımcıları Ali Yapalak, Ali Şahin ve Lütfü Göklü de eyleme destek verdi. İYİ Parti adına yapılan açıklamada, Taşucu sahiline izinsiz yapılmaya çalışılan betonlaşmaya itiraz etmek ve seslerini duyurmak için bir araya gelen Taşucu mahallesi sakinlerine desek olunduğu belirtilerek, “İYİ Parti ailesi olarak hukuki ve demokratik ne gerekiyorsa takipçisi olacağız” denildi.

 

“PLAJLAR HALKINDIR, KAPATILAMAZ”

Aktivist Musa Türkmen de, “Plajlar halkındır, kamusal alandır, biz buranın halka kapatılmasına karşı çıkacağız” diyerek, mücadele kararlı olduklarını söyledi.

Sahilin duvarla kapatılamayacağını bunun yasal sonuçları olacağını ve kendilerinin de bu mücadeleyi vermekte kararlı olduğunu söyleyen Türkmen, “Şirketin sınırlarını aşarak, kendi yetki alanına girmeyen bölgeye duvar çekme girişimi kabul edilemez. Sahile kadar duvara örerek, sahili halkın kullanımına kapatamazlar.

SEKA aktif olarak kullanılırken bu alanın içinde konutlar, sosyal tesisler vardı. Bu alanların önündeki kumsalı kendi plajları olarak kullanıyorlardı. Sonrasında belediyenin mücadelesi ile burası geri kazanıldı. Ayrıca SEKA ile Kum Mahallesi arasından geçen yolu kapsayan alanda geri kazanıldı. Ancak şimdi yeniden elimizden almaya çalışıyorlar, izin vermeyeceğiz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA