ÇİFTÇİYE DESTEK ÖNERGESİ SİYASETE KURBAN GİTTİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇİFTÇİYE DESTEK ÖNERGESİ SİYASETE KURBAN GİTTİ!


 

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’ın, çiftçin desteklenmesi ile ilgili önergesinin gündeme alınmaması Büyükşehir Meclisinde tarımda artan maliyetler tartışmasının yaşanmasına neden oldu. CHP’liler iktidara yüklenirken, Gültak, 2001 öncesini hatırlattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, çiftçiye destek verileceğini söylerken miktarı ve niteliği ile ilgili bir açıklama yapmaktan kaçındı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 Yılı Mart Ayı Olağan Toplantısının 2. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı  Çok Amaçlı Salon’da yapıldı.

Toplantıda çok sayıda konu gündem olurken Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültakın üreticilerin desteklenmesine yönelik gübre desteği dağıtımı ile ilgili önergesini gündeme almaması tartışması öne çıktı.

 

MECLİS BİLGİ YETERSİZLİĞİNDEN ÖNERGE VERDİ

Başkan Gültak, önergesinin gündeme alınmamasını eleştirerek, “Her belediye başkanın kendine göre bir tarzı olabilir ama biz Akdeniz Belediyesi olarak verilen tüm önergeleri kabul ediyor, tartışılmasını istiyoruz. Takdir sizin zaman zaman önergelerinizi alıyor, zaman zaman almıyorsunuz. Bu bir önergeydi. İnşallah bir açıklamada bulunursunuz yoksa bir sonraki mecliste önergeyi tekrar vereceğim.

Günümüz dünyasında tarım toprağının verimli ve etkin kullanıp üreten ülkenin sanayi teknoloji ve ekonomi başta olmak üzere her alanda büyüdüğü, güçlendiği ve geleceğe daha güvenli bakılabildiği bir gerçektir. Bu bağlamda meclis üyemiz ki bu kadar da şeffafız, bu meclis üyesi bizim değil, sayın Halil Kara’nın verdiği önerge doğrultusunda komisyonlarda ve belediye meclisinde oy birliğiyle önemli bir karar aldık. Kısıtlı bütçemize ve borç yükümüze rağmen Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı tarım dışında geliri olmayan üst sınırı 5 dönüm seralar hariç çiftçilerimize verilmek üzere toplamda 500 bin TL tutarında azot içerikli gübre vereceğimizi meclis kararı ile bağladık. Üretim ve gıdanın ne kadar hayati olduğu gerek pandeminin en ağır sürecinde yaşadığımız zorlu günler gerek mevsimsel etkiler gerekse de Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşla bir kez daha iyi anlıyoruz. Takip ettiğimiz kadarıyla Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetler Dairesi tarafından geçen yıl 2021’de başlatılan organik tarım projesi kapsamında Toroslar ve Tarsus ilçelerinde verilen eğitimi tamamlayan 100 üreticiye 25 bin kilogram organik gübre dağıttı. Ancak gübre desteğinin bu yıl içerisinde Büyükşehir’in gündeminde yer alıp almadığına dair bir bilgi sahibi değiliz. 2022’de kentimizde faaliyet gösteren üreticilerimize gübre desteği sağlamayı düşünüyor musunuz? Üreticilerimize bu önemli desteğin imkanlar ölçüsünde yeniden sağlanması kanaatindeyiz. Bu anlamda çiftçilerimize gübre desteği talebimizin ivedilikle gündeme alınmasını talep ediyoruz. Belki de destek vardır ama bilgi sıkıntısı olduğu için bu önergeyi vermek zorunda kaldım. Umarım 2022’de de çiftçilerimizin yanında yer alırız” dedi.

 

SEÇER’DEN İKTİDAR GÖNDERMESİ

Başkan Seçer ise “Sayın Gültak divana bir önerge mahiyetinde de kabul edilebilir ama daha çok dilek temenni içeren bir yazı kaleme almış, onu bize intikal ettirdi. Bunu Cumhur İttifakı’na mensup belediye başkanının dile getirmesi takdire şayan gerçekten, Gübre konusu aslında tüm tarımsal girdiler Türkiye’nin gündeminde olan bir konu. Temel tarımsal girdiler nelerdir? Akaryakıt, zirai ilaç, gübre, tohum, kullanıyorsa tarım elektriğidir. Gerçekten demek ki bir sorun var ki destek talep ediliyor bizden. Bu sorunu bir iktidar meclis üyesinin tespit etmesi çok önemlidir, değerlidir. Kendisini kutluyorum.

 

AKDENİZ 500 BİN TL VERİYOR

Bana intikal eden değerlendirmesinde Akdeniz Belediyesi’nin bu yıl için ÇKS’ye kayıtlı üreticilere 500 bin TL karşılığında gübre yardımı yapacağını dile getiriyor ve geçen yıl bizim bazı gübre desteklerimizi yaptığımızı, bu yıl için de bunları düşünüp düşünmediğimiz soruyor. Ve bir dilek de bulunuyor, ‘yapmanızda yarar var’ diyor, doğru söylüyor. Sadece benim değil imkanı olan diğer belediyelerin ama başta tarım bakanlığını yapması gerekiyor çünkü ana lokomotif tarım politikalarını yönlendiren onlar. çok devasa bütçesi var ve inanılmaz bir mekanizma, yapı bakanlık. Türkiye’nin en zor bakanlıklarından biridir tarım bakanlığı. Çünkü tarımın sadece ekonomik yönü yoktur, sosyal yönü vardır. Yanlış iş yapar, sosyal patlamaya neden olursunuz. Açlık, gıda yoksunluğu veya işsizlik olur” dedi.

 

SEÇER’DEN ASTRONOMİK ARTIŞ AÇIKLAMASI

Daha sonra artan fiyatlara dikkat çekerek iktidara gönderme yapan Vahap Seçer, “Çok astronomik rakamlar önüme geldi. Çok temel gübrelere baktım örneğin amonyum sülfat yüzde 274 artmış bir yılda. Üre artmış yüzde 203, DAP dedikleri gübre yüzde 186 artmış. Amonyum nitrat yüzde 165, 20-20 kompoze gübre bunun yanında diğer gübreler yüzde 146 gibi muazzam artışlar yaşamış. Gel de sayın Gültak’a hak verme bu artışlardan sonra. Mazot yüzde 354 artmış. Elektrik yüzde 260 artmış. Bir yılda oluyor bunlar. Hal böyle olunca tabiî ki bu yıl daha farklı bakmamız gerektiğini ben de düşündüm. Bütçemize baktım. 2020’de 18 milyon TL olan tarım dairemizin bütçesini 2021’de 25 milyon TL’ye bu yıl ise 32 milyon TL’ye çıkarmışız. Biz daha ek bütçe de yapmadık, onu da yapacağız. Demek ki tarıma Büyükşehir Belediyesi mevcut bütçe düşünüldüğü zaman fena olmayan bir bütçe ayırıyor. Sadece Akdeniz ilçesine geçen yıl verdiğimiz destek 2 milyon 259 bin TL’ymiş. 25 milyon TL’lik bütçenin yüzde 10’unu Akdeniz’e vermişiz. Sayın Gültak’ın yaptığı desteğin miktarı da 500 bin TL civarında. Tabiî ki her belediye kendi bütçesine göre bunu yapsın.

Bizim buradan çıkartacağımız sonuç şu sayın Gültak sizin de bu tespitlerinizden sonra ki katılmamak mümkün değil” diye konuştu.

 

GÜLTAK’TAN MANİPÜLASYON TEPKİSİ

Başkan Gültak, araya girerek cevap hakkı istedi. Seçer ise bir şey demediğini genelde fiyat artışlarından bahsettiğini söyledi. Gültak ise ekleme yapma talebini yineleyerek, Yoksa yine manipüle olacak” dedi. Seçer ise “Yok canım söz veririm de cevap hakkı doğuran bir şey söylemedim ama verdiğim oranlar yanlış ise onu söyleyin. Yok gübre, akaryakıt o kadar artmamış deyin” dedi.

Devlet destekleri ile ilgili de açıklama yapan Seçer, “Şuanda Türk çiftçisine 107 milyar TL borcu var devletin. Tarım Kanunu gereği bütçeden aldığı pay nedeniyle merkezi hükümetin 107 milyar vermesi gerekiyor” dedi.

Başkan Gültak ise genel siyasete girmek istemediğini ancak verilen yanıtlar nedeniyle cevap hakkımı kullanacağını söyleyerek, söz aldı. 

Başkan Seçer, “Genel bir perspektif çizdim, meramımı daha rahat izah edebileyim diye” derken Gültak, “Size de cevap vereceğim. Başta pandemi olmak üzere sonrasında gelen global bir savaşa dönüşebilecek nedenlerden dolayı tüm dünyada bir ekonomik kriz söz konusu. Bugün çok gelişmiş dünyanın önde gelen ülkesi, adalet dağıtan Avrupa’ya bile baktığınızda doğalgaz, enerji fiyatları kat kat atmış durumda. Yine ben sizi birazcık 2001’lere götüreyim. Dünyada hiçbir kriz, korona yokken batık bir Türkiye Cumhuriyeti vardı. Devlet memurlarının maaşları ödenemeyecek duruma gelinmiş, bankalar batmıştı” dedi.

 

ÖZYİĞİT GÜLTAK’A YÜKLENDİ

CHP’li Meclis Üyelerinin, “Milattan önce” diyerek sataşması üzerine Gültak, “yok milattan önce değil 15-16 yıl önceye gittiğinizde evet buzdolabı bile alamıyordunuz neden zorunuza gidiyor? Ben konuşunca ortalık şenleniyor” dedi.

Ancak Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit araya girerek, “Zafer bey genel siyasete girilmesine tepki gösteriyor. Şimdi 20 sene önceye gidiyoruz” dedi.

Gültak, “Ne yapalım Vahap başkan açıklama yapmasa bizde bunlara girmeyecektik” dedi.

Özyiğit ise, “20 yıldır ülkeyi yönetenlerin hiç sorumluluğu yok mu diyorsun? Hem bu hale getirip hem de milletin gözüne baka baka böyle konuşmanızı anlayamıyorum. Susuyoruz, bekliyoruz” dedi.

Vahap Seçer araya girerek, Özyiğit’e söz vereceğini söyledi. Gültak ise “Abdullah konuşabilir, Abdullah’ın sakıncası yok” yanıtı verdi.

 

“2001 ÖNCESİ FIKRA GİBİ, DÜNYADA KRİZ YOKKEN DEVLETİN BATMASI…”

“Geçmişi hatırlamayalım mı, üzerine çizik mi çekelim” diyen Başkan Gültak, “Geçmişi unutmayacağız, unutturmayacağız. Ama siz şöyle anlatıyorsunuz sanki Türkiye’de mazot, doğalgaz arttı ama dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Almanya’da hiçbir şey artmadı. Öyle anlatıyorsunuz. Buna itirazım var” dedi.

CHP’lilerin araya girmesine tepki gösteren Gültak, “Öyle bir anlatıyorsunuz ki sanki Türkiye’de her şey pahalandı, dünyada 200 ülke var. 199’u sabit duruyor, Türkiye’de her şey patlamış gitmiş. Böyle bir şey yok. 2001’de tam tersiydi durum. Dünyada bir şey yokken Türkiye patladı gitti. Bunu unutmayın ama işinize  gelmiyor. Evet mazot, gübre, enerji artmış olabilir. 2001 öncesi fıkra gibi, dünyada kriz yokken devletin batması… ‘Türkiye’de bir sıkıntı yok’ diyen yok. Bunu cumhurbaşkanımızda söyledi. Tolere etmek için de her şeyi yapıyor. Tarım bakanlığı ise çok destek veriyor, keşke bu destekler daha fazla olsa. Bu arada yerel yönetimler olarak tarım bakanlığımızın yanında yer alalım, destek verelim derdindeyiz. Ortalık battı bitti, hükümet hiçbir şey yapmıyor diye bir şey yok.

 

“DESTEK YAPACAK MISINIZ, BÜTÇE NEDİR?”

2021 ile 2003’ün değerlendirmelerini yapan Gültak’ın konuşmasını bölen Seçer, mazot, gübre artışlarına tekrar vurgu yaptı. Gültak ise “Manipüle ediyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. Seçer, “Yetersiz diyoruz verilmedi demiyoruz” derken, Gültak, “O zaman doların enerjinin fiyatları neydi o tarihte? Yetersizlik diye bir şey yok, herkes kendi üzerine düşeni yapmalı. Siz de yıllarca siyaset yaptığınız için istediğiniz çerçeveden bakıyorsunuz. Hükümetimiz tarıma çok destek vermiştir. Ama ben soruma cevap alamadım; siz bu sene tarıma destek yapacak mısınız ve bütçeniz nedir?” dedi.

Başkan Seçer ise  “Yapacağız tabi peki siz iktidara geldiğinizde 2022’de böyle facia bir tablo var mıydı?” diyerek yanıt verdi. M. Mustafa Gültak da, “Türkiye Cumhuriyeti batmıştı” dedi. Seçer ise MHP ortaklığını anımsattı.

Gültak da Her şeyi siz böyle şamataya alıyorsunuz. 2003’te iş insanıydınız, bende eczacıydım. Repo ne kadardı?” dedi. Seçer bu işin uzayıp gideceğini söylerken, Gültak, “O zaman ki ekonomiyi bana anlatmayın” dedi. Seçer ise bitirmesini istedi. Gültak geçmişteki Türkiye ile şimdi ki Türkiye arasında dağlar kadar fark olduğunu belirterek. “Umarım en yüksek seviyede çiftçilerimizi desteklersiniz” dedi.

 

“İKTİDAR ÇİFTÇİYE VERDİĞİNİ GERİ ALDI”

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ise Başkan Gültak ile aynı okuldan mezun olduklarını ve asker arkadaşlığı yaptıklarını anımsatarak, “Tarım Kanunu bütçenin yüzde 1’ini tarıma ayırmak gerektiğini söylüyor. Ama bunun üçte biri verildi. Bu da köylüye satılan mazotla, ilaçla geri alındı. Nasıl ÖTV ve KDV ile. Yapılan yardım bu nedenle yüzde 10’u geçmez. Şu anda bir savaş ortamı var ama Türkiye’deki kriz 18 güne dayanmıyor. Doların 18’e çıktı günleri gördük. Dünyada enflasyon yüzde 20’nin üzerine çıkmadı ama Türkiye’de yüzde 500’ün üzerine çıktığını görüyoruz. 20 yıl öncesinden bahsediliyor, evet kriz vardı ama o gün Türkiye’nin elinde satacağı 500 milyon dolarlık varlıkları vardı, o varlıklar bugün yoktu” dedi.

 

DESTEK DETAYLARINI AÇIKLAMADI

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise son olarak, “Genel siyasete girecek çok bir şey yoktu, gübre desteği ile ilgili bir önerge geldi, ben de onun haklı olduğunu ortaya çıkartmak için bası tespitler yaptım” dedi. Ancak Seçer üreticilere yapılacak desteklerle ilgili detaylı bilgi vermekten kaçındı.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA