“BORÇLARIMIZIN ARTMASI SÖZ KONUSU DEĞİL” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“BORÇLARIMIZIN ARTMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”


 

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, geçtiğimiz meclilste toplantısında CHP ve HDP’li meclis üyelerinin belediyenin borçlarının dönemlerinde arttığı eleştirilerine mecliste cevap vererek borçlarının artmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Hediye Eroğlu

Akdeniz Belediye Meclisinin Mart ayı 2. Oturumu Belediye konferans salonunda gerçekleştirildi.

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak,geçen mecliste asfalt ve kaldırım çalışması için komisyonlara havale edilen 25 milyon lira borçlanma talebi teklifinde CHP Grup Sözcüsü Muhittin Ertaş ve HDP Grup sözcüsü Ali Tanrıverdi’nin belediyenin borçların arttığı yönündeki iddialara cevabı komisyon kararı sonrası bu mecliste vereceğini söylemişti. Borçlanma teklif komisyondan çıkmadığı için meclise gelmezken Gültak söz konusu iddialarla ilgili cevap vererek borçlanma talebini yineledi.

Göreve başladığında kendisine kalan resmi borcun 215 milyon lira olduğunu söyleyen Gültak, daha sonraki yıllarda geçmiş yıllarda olan borçların ortaya çıkması ile mevcut borcun yaklaşık 225-230 bin arasında olduğu tespit edildiğini kaydetti.

Gültak, 2021 yılında Çukurova Kalkınma Ajansı ile yapılan yapılandırmada kayıtlı olmayan ve 2011 yılından 2020’ye gelen yaklaşık 4 milyon 821 bin 277 TL borcun yapılandırıldığını da söyledi.

2019 yılı borcunun mizanda 231 milyon 290 bin TL olduğunu anlatan Gültak, “31.12.2019 itibariyle kasadaki mevcut para ve o tarihte Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile son aşamaya gelen ve hemen akabinde düşülen  alacaklar  ile birlikte toplam varlığın 22 milyon 408 bin 475 olduğunu belirtti. 2019 yılındaki net borcun 208 milyon 882 bin TL olduğunu ifade eden Gültak kendisinin 230 milyonda devralması nedeniyle borcun artmadığını kaydetti.

2020 borcunun mizanda 224 milyon 439 bin 443 TL olduğunu belirten Gültak, Kasadaki paramız 20 milyon lira. Net borç ise 204 milyon 434 bin TL” dedi.

2021’de ise mizanda 230 milyon 62 bin TL borç bulunurken kasada 11 milyon 774 bin TL para bulunduğunu anlatan Gültak, 2021’de net borcun 218 milyon 288 bin 956 TL olduğunu söyledi.

“EKONOMİK VERİLERİ DÜZELTMİŞ DURUMDAYIZ”

Gültak, “2019’da bizim gelir ve borç dengemiz ise 173 milyon gelirimiz varken 208 milyon lira borçlanma söz konusu. 2020’ye geldiğimizde 185 milyon bir gelir elde ederken 204 milyon lira bir borçlanma söz konusu. 2021’e geldiğimizde 277 milyon gelir varken 218 milyonluk borç stoğu söz konusu. Gittikçe belediyemiz gelirlerini arttırmış borcunu da mümkün mertebe sabit tutmuş aynı kalmış biraz düşmüş, biraz artmış. 2021 yılında belediyemizin ekonomik verilerini düzeltmiş durumdayız” ifadelerini kullandı.

 

Geçtiğimiz mecliste CHP Grup Sözcüsü Muhittin Ertaş’ın borçların büyüdüğüne ilişkin duyumlarının ve endişelerinin bulunduğunu söylediğini ifade eden Gültak, biraz önceki tablolarda görülen rakamların resmi olduğunu ve denetim komisyonunun bu tablolar üzerinde çalıştığını söyledi.

“215 MİLYON LİRA BORÇ DEVRALDIK”

Ali Tanrıverdinin ise dönem başlangıcında  170 milyon lira borç ile devraldıklarını söylediğini anlatan Gültak, “Devir aldığımızda borç miktarı 215 milyon lira civarında olup Çukurova Kalkınma Ajansı örneği gibi kayıtlarda olmayan ve2021 yılında yapılandırmış olduğumuz şuan da yapılandırmasını ödediğimiz (her taksitdi yaklaşık 300.000 TL)   yaklaşık 10-15 Milyon TL arası geçmişten kalan borç olduğu görülmekte” şeklinde konuştu.

“BELDERELE ENKAZ DEMEK HAKSIZLIK”

Tanrıverdi’nin Akdeniz Belediyesine  12 belde devir olduğu ve bunların hepsinin enkazdı yeklinde iddiasına ise Gültak, “İddia edildiği gibi 12 belde değil  8 belde devir oldu ve bunlara enkaz demek büyük bir haksızlıktır. 5 tanesi yaklaşık sıfıra yakın borçla devir alındı. hatta nakit getiren belediyeler bile mevcut olup  bu 8 belediyenin 6 milyon 696 bin TL’si yapılandırılmış olmak üzere  toplam 16 milyon 639 TL borçla geldiler” diye konuştu.

5 beldenin ne kadar borçla devranıldığını rakamlarla açıklayan Gültak 5’inin ise sıfır borçla devir alındığını söyledi. 

“BORCUN ARTMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”

Tanrıverdi’nin mecut olan borcu azaltmadıkları gibi 56 milyon çoğalttıkları gibi iddialarda da bulunduğunu vurgulayan Gültak, “Meclis üyelerimiz tarafından incelenen ve meclisimize sunulan  2020 yılı denetim raporunun 17. sayfasında 31.12.2020 tarihinde belediyemizin reel borcu (Kasa ve kredi kartında mevcut olanlar dahil)  204 milyon 434 bin 615 TL’dir. Devir aldığım resmi olarak yaklaşık  215 Milyon borç olmak üzere sonradan tespit edilenlerle dahil borç miktarı 225-230 milyon bandındadır. 2020 yılında bu miktar 204 milyon TL. dir. 56 Milyon TL nasıl artırmışız? Üstelik 15 milyon bizim dönemimizde meclisimizin takdiri ile borçlanmaya gidilmiş ve bu bedelde yukarıda belirtilen borç limitinin içindedir”

“ASFALT VE KALDIRIM İÇİN BORÇLANMAMIZ LAZIM”

Akdeniz ilçesindeki bozuk olan yolları sunum ile gösteren Gültak, “Bütün mahalleler bizden acil asfalt kaldırım bekliyor. Bu hepimizin görevi. Ben sizden borçlanma istedim. Sizden rica ediyorum. Mahalleleri gezin. Bunlar acil ihtiyaç. Komisyonda henüz karar vermediniz. Bu vereceğiniz borcun nereye kullanılacağının detaylarını sizlere söyledim. Başka bir yere kullanma şansımız yok. Rica ediyorum komisyonu toplayın kararınızı verin. Önümüzdeki ayda bu konuda netleşelim. Çünkü bu asfalt ve kaldırımları yapmamız için bu borçlanmayı almamız lazım. Bu hepimizin işi. Tüm meclis bundan sorumlu. Hepiniz meydanlarda söz verdiniz. Siyasi polemiğe girerek uzatmak Kürt, Arap, Yörük kardeşlerimize, em Giritlisine hem Hristiyanına hem Müslümanına hem Alevisine zarar verir. Sizden istirhamım bir an önce bir karar verelim. Meclisten yetki almamız lazım. Sizden yardım bekliyorum.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA