EŞİTLİKTE YİNE SINIFTA KALDIK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

EŞİTLİKTE YİNE SINIFTA KALDIK!


 

Kuruluşunun 25’inci yılını kutlayan Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), her yıl 8 Mart öncesi geleneksel hale gelen, “8 Mart Temsilde Kadın-Erkek Eşitliği Karnesi’ni açıkladı. Eşitsizlik karnesinde Türkiye yine sınıfta kaldı!

HEDİYE EROĞLU

 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), her yıl geleneksel hale getirdiği ‘8 Mart Temsilde Kadın-Erkek Eşitliği Karnesi’ni bu yıl da yayınlandı. Eşitsizlik karnesinde Türkiye yine sınıfta kaldı!

Karne, KA.DER Mersin Şubesi tarafından Tenis Kulübü’nde düzenlenen basın toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı. Toplantıda KA.DER Danışma Kurulu Üyesi İlksen Sorguç Dinçer ile Şube Başkanı Figen Kutluay ile kadın muhtarlar, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve dernek üyeleri de hazır bundu.

 

“KOLTUKLARIN YARISINI İSTİYORUZ”

KA.DER Danışma Kurulu Üyesi İlksen Sorguç Dinçer açılış konuşmasında, kadın birlikteliğine en çok ihtiyaç duyulan günlerden geçildiğini söyleyerek. “KA.DER 25. yılında koltukların yarısını istiyor! Kadınların her alanda eşit olarak temsil edilmesini savunan KA.DER 25. Yılını kutlarken ‘koltukların yarısını istiyoruz’ hedefini koydu.

4 Mart 1997 tarihinde kurulan KA.DER, siyasetten akademiye, istihdamdan medyaya kadın temsiline varana dek, hayatın her alanında seçimle ve atama ile gelinen tüm karar alma mekanizmalarında cinsiyet eşitliğinin sağlanması için çıktığı yolculuğun 25. Yılına geldi.

Çeyrek yüzyıldır, kadınların  siyasetten akademiye, istihdamdan medyaya, hayatın her alanında eşit temsil için çalışıyoruz. Kadın yoksa eşitlik yok. kadın yoksa demokrasi yok. 25. yaşımız kutlu olsun! Kadınlar birlikte güçlü” dedi.

 

“8 MART, TAKVİMDEN KADINLARA LÜTFEDİLEN  BİRKAÇ GÜNDEN BİRİ OLMASIN”

KA.DER Mersin Şube Başkanı Figen Kutluay da, 8 Mart'ın, takvimden kadınlara lütfedilen  birkaç günden biri olması yerine, tüm insanlığa barış ve eşitliği sağlayan bir hayatın inşası için yürütülen kararlı mücadelenin simgesine dönüşeceği bir gelecek için çalıştıklarını söyledi. “Bizim arzu ettiğimiz barışçıl ve eşitlikçi, adil ve özgür toplum yerine, bugün erkek egemen yönetsel aklın karşımıza çıkardığı bir hayat dayatması altındayız” diyen Kutluay, “Kadınlara, en temel hakları olan yaşam hakkı dahil eğitim ve istihdamda eşitlik, kendi yaşamı hakkında karar alma gibi en temel insan haklarının dahi hala gasp edildiği bir hayat öngörülüyor. Kadın cinayetlerini sonlandırmak için toplumsal dönüşümü sağlayacak kararlı programlar uygulanması yerine, var olan nafaka haklarımızın geri alınması, çocuk yaştaki evliliklerle ilgili suçlara af getirilmesi, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması gibi tartışma ve kararlarla, yükselen kadın hakları karşıtı muhafazakar geriye gidiş dalgası, son yıllarda   artarak kendini göstermektedir.

 

“HAKLARIMIZLA İLGİLİ PAZARLIK ETMEYECEĞİZ”

Haklarımızla ilgili pazarlık etmeyeceğiz. Baskılar, kadınları haklı taleplerinden vazgeçirme etkisi yaratmayacak. Kadınlar olarak İstanbul Sözleşmesi için Meclis'te, sokaklarda, eşit işe eşit ücret, insan hakları ve onuruna yaraşır çalışma ortamı taleplerimizle isyan etmekteyiz.  Var olan haklarımızın geri alınmasına müsaade etmek yerine, eşitlik sağlanana ve kağıt üzerinde var olan haklar  hayata  geçirilene kadar  mücadelemizi sürdüreceğiz. Örgütlüyüz, haklıyız, vicdanlarda kazanan biziz. Sandıklarda da hak ettiğimiz eşit temsile kavuşacak ve o koltukların yarısını alacağız.

Türkiye'deki kadın hareketi ulusal ve uluslararası toplum içerisindeki  güvenirliliğini, hayata  dokunması,  çözüm  üretmesi,  gerçekçi , samimi,  meşru  ve  haklı olmasından alıyor. 

Gücümüzü haklılığımızdan alıyoruz ve birleştiğimizde tüm dünyayı baştan yazacak güç biziz.

Kadınları yok saydığınız hayat, bizim kaderimiz değil… Gelecek biziz, kaderimizi biz yazarız” diye konuştu.

 

İŞTE UTANÇ RAKAMLARI

Toplantıda konuşmaların ardından KA.DER’in hazırladığı eşitsizlik karnesi kamuoyuyla paylaşıldı. Türkiye’nin cinsiyet eşitliğinde sınıfta kaldığını belirten derneğin derlediği sayılara göre çok sayıda kurum ve kuruluşta erkek egemenliği hakim.

 

MECLİS’TE KADIN TEMSİLİ

KA.DER 8 Mart karnesine yansıyan oranlar şöyle: Yüzde 17.29. Seçim vaatlerinde kadın aday yarışına giren siyasi partilerin parlamentoya yansıyan koltuk dağılımında kadına neredeyse yer yok! KA.DER karnesine yansıyan Türkiye’nin 2020 notlarına göre; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde şu an yer alan 584 milletvekilinin sadece yüzde 17.29’u yani 101’i kadın.

 

HDP’DE NEREDEYSE İKİ VEKİLDEN BİRİ KADIN

Kadın temsilinin partilere göre dağılımı ise şöyle: HDP yüzde 41.07 ile eşitliğe en yakın partiyken, kadın temsilinde ikinci sırada yüzde 18,69 ile AK Parti geliyor. CHP ise 12,32’lik oranla Meclis’te sadece 17 kadın milletvekili ile temsil ediliyor. MHP’nin yüzde 8,33; İYİ Parti’nin yüzde 5.56 oranında kadın milletvekili bulundurması da eşit temsil için gidecek daha çok yolumuz olduğunu gösteriyor.

 

KABİNEDEKİ KADIN BAKAN ORANI YÜZDE 11.7

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde durum daha da vahim. 17 kişilik kabinede kadın bakan sayısı yine geçen karnede yer aldığı gibi. Sadece 2 kadın bakanımız bulunuyor (yüzde 11,76).

 

81 İLDEN SADECE 1’İNİN VALİSİ KADIN

Türkiye’de 81 il var, 81 ildeki kadın vali sayısı ise sadece 1, oran olarak ifade edersek kadın temsili yüzde 1.2.

 

12 MESLEK ÖRGÜTÜNDE SADECE 2 KADIN BAŞKAN VAR

12 işveren örgütü ve meslek odasında kadın başkan sayısı Türk Tabipler Birliği ve Türkiye Belediyeler Birliği olmak üzere sadece 2.

6 YÜKSEK YARGI ORGANINDA KADIN BAŞKAN YOK

Önceki karnede yüksek yargıda 1 kadın başkan bulunurken, bu dönem ne yazık ki hiç kadın başkan yok.

 

200 REKTÖRDEN SADECE 17’Sİ KADIN

Tüm düzeylerdeki akademik kadroda kadın oranı yüzde 45,2. Ancak 200 rektörden sadece 17’si kadın, 30 bin 364 erkek profesöre karşı kadın profesör sayısı sadece 9 bin 761 (Yüzde 32.1)

 

BİN 389 BELEDİYE BAŞKANINDAN 22’Sİ KADIN

Belediye meclis üyeliklerinde kadın temsil oranı yüzde 11, il genel meclis üyeliklerinde ise yüzde 3,77.

 

134 BİST ŞİRKETİNİN YÖNETİM KURULUNDA KADIN YOK

2020 yılında BIST Yönetim Kurullarında yer alan kadınların oranı yüzde 15,9’dan yüzde 17’ye çıktı ve kadın üye sayısı yüzde 5,3 oranında arttı. (Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu 2020) BIST-100’de ise 2019 yılında yüzde 13,7 olan yönetim kurullarındaki kadın oranı yüzde 15,6’ya yükseldi. Tüm BIST şirketleri içinde 134 şirket, BIST-100 içinde 25 şirket hala tamamı erkeklerden oluşan kurullar tarafından yönetiliyor. Toplamı 397 olan tüm BIST şirketlerinin sadece 37’sinin yönetim kurulu başkanı kadın ve sadece 14’ünün CEO’su kadın.

 

NÜFSUN YARISI KADIN ANCAK İŞ GÜCÜNDE DE KADININ ADI YOK

TÜİK’in 6 Mart 2020 tarihli verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 49,8’ini kadınlar, yüzde 50,2’sini erkekler oluşturuyor. Ancak erkek nüfusun yüzde 72,7’si; kadın nüfusunun yalnızca yüzde 34,2’si işgücüne katılıyor (Bu oran İtalya’da yüzde 41,1, Yunanistan’da yüzde 44,3, Güney Afrika’da yüzde 48,4, İspanya’da ise yüzde 53). Herhangi bir eğitim kurumunda veya işte olmayan 15-24 yaş arası kadınların oranı, aynı yaş grubundaki erkeklerin neredeyse iki katı. Pandemi etkilerine bakıldığında da kadınların yüzde 19’u, erkeklerin yüzde 14.4’ü işini kaybetti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA