“SAVAŞA KARŞI TARIMDA ACİL ÖNLEM ALINMALI” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“SAVAŞA KARŞI TARIMDA ACİL ÖNLEM ALINMALI”


 

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş Türkiye’de kıtlığa, fiyatların yükselmesine ve yoksulluğun derinleşmesine neden olacağını belirterek ‘tarımda acil önlem alın’ çağrısı yaptı.

Haber Merkezi

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, yaptığı açıklamada, Rusya-Ukrayna arasında meydana gelen savaştan en fazla tarım sektörünün etkileneceğini belirtti.

Rusya ve Ukrayna’nın  Dünya buğday ihracatının yüzde 30’una tekabül eden yaklaşık 60 milyon ton buğdayı ihraç ettiğini hatırlatan Turan, “Rusya ve Ukrayna, ayrıca dünya ayçiçeği ihracatının yüzde 32’sine tekabül eden 1 milyon 250 bin tonun ayçiçeği tohumunu, mısır ihracatının yüzde 19’u olan 38 milyon ton mısırı ve arpa ihracatının yüzde 31’i olan 10 milyon 500 bin ton arpayı ihraç etmektedir” dedi.

 

“TÜRKİYE BUĞDAY, ARPA VE MISIR TEMİNİNDE ZORLANACAK”

Türkiye’nin savaşın tarafları Ukrayna ve Rusya’dan sonra, savaştan en fazla etkilenecek ülke durumunda olduğunu anlatan Turan, “Çünkü Türkiye bu iki ülkeden en fazla tarım ürünü ithal eden ülke sıralamasında birinci sırada yer almaktadır. Türkiye 2021 yılında ithal ettiği buğdayın yüzde 70’ini Rusya’dan ve yüzde 15’ini Ukrayna’dan ithal etmiştir. Türkiye ayrıca doğal gaz ihtiyacının yüzde 40’ını petrol ihtiyacının yüzde 25’ini Rusya’dan ithal etmektedir. Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş dolayısıyla ithal ettiği buğday, arpa ve mısır gibi ürünleri önümüzdeki yıl içinde temin etmekte zorlanacaktır” şeklinde konuştu.

 

“ASKERİ YÖNTEMLER TERK EDİLMELİ BARIŞ SAĞLANMALI”

“Türkiye’nin tarımda net ithalatçı bir ülke olmasının esas nedeni, AKP’nin 20 yıllık iktidarı süresince, tarımda kapitalist üretim modelini uygulamasının sonucu olarak çiftçilerin borçlu olmasında dolayı üretimi terk etmesi ve ekili tarım alanlarının azalmasıdır” diyen Turan şöyle devam etti: “Tarımda üretim azaldıkça, AKP her seferinde ithalat yoluna başvurarak Türkiye’yi kendi kendine yetebilen ülke durumundan çıkartarak net ithalatçı ülke durumuna getirmiştir.  Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş Türkiye’de kıtlığa, fiyatların yükselmesine ve yoksulluğun derinleşmesine neden olacaktır. Halkların Demokratik Partisi olarak, savaşın toplumlar üzerinde yıkıcı etkilerini önlemek için Rusya-Ukrayna arasındaki çatışmada askeri yöntemlerin terk edilmesini ve sorunun siyasal olarak çözülmesini ve barışı savunduğumuzu ifade ediyoruz. Rusya-Ukrayna savaşından Türkiye’nin etkilenmemesi için öncelikli olarak çiftçilerin bütün borçları kamu borcu olarak üstlenilmeli, üretimden düşen çiftçilerin üretime dönmesi sağlanmalı ve âtıl kalan yaklaşık 3,5 milyon hektar tarım alanı ekilerek Rusya ve Ukrayna’dan ithal edilen tarım ürünleri bu önlemlerle telafi edilmelidir.”

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA