MERSİN ERİŞİLEBİLİR KENT HALİNE GELİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN ERİŞİLEBİLİR KENT HALİNE GELİYOR


 

Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonları tarafından hayata geçirdiği denetimler kapsamında Mersin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce kentte 700 denetim yapıldı. Bunun sonucunda 30 adet kapalı alan, 100 adet toplu taşıma aracı erişilebilir hale getirildi.

HEDİYE EROĞLU

 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’da yapılan düzenleme gereği illerde kurulan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonları tarafından düzenli olarak kamu kullanımına açık binalar, açık alan kullanımları ve toplu taşıma araçları denetlenmeye devam ediyor.

Bu denetimler sonucunda ülkemizde engelli ve yaşlılar başta olmak üzere hareketliliğinde kısıtlılık yaşayan herkesin toplumsal hayata katılımında, onları engellemeyen, tam tersine kolaylaştıran yaşam koşulları sağlayan bina, açık alan, toplu taşıma sistemleri, hissedilebilir yüzey, asansörler, zemin kayganlığının ölçülmesi gibi ilgili her konuda erişilebilirlik standartlarını taşıyan kuruluşlar Erişilebilirlik Belgesine sahip olabilmekte.

 

700 DENETLEME YAPILDI

Mersin’de de Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonları tarafından kapalı alanlara, açık alanlara, toplu taşıma araçlarına toplamda yapılan 700 denetim ve rehberlik incelemesi yapıldı. Bunun sonucunda; başta Mersin Adliyesi ve Mersin Şehir Hastanesi olmak üzere 30 adet kapalı alan, 100 adet toplu taşıma aracı erişilebilir hale getirilmiş ve erişilebilirlik belgesi düzenlenerek ilgililerine teslim edildi.

 

TOPLUMSAL YAŞAMA DAHİL OLABİLMEK ERİŞİLEBİLİRLİK ÖNEMLİ

Mersin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Veysel Topkaya, erişilebilirliğin, herkesin istediği her yere ve her hizmete, bağımsız ve güvenli olarak ulaşabilmesi ve bunları kullanabilmesi olduğunu söyleyerek, “Toplumsal yaşama dahil olabilmek için konutlardan başlayarak eğitimden, sağlık kuruluşlarına, iş yerlerine; açık ve yeşil alanlara, toplu taşıma araçlarına ulaşmak; bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilmek, her türlü kaynaktan yayımlanan bilgiyi edinmek gerekir. Erişilebilirlik temel bir hak olmakla birlikte diğer hakların kullanılabilmesi için bir araç, bağımsız yaşamın temel şartıdır.

 

LOGO BELİRLENDİ

Müdürlüğümüzce, ilimizin engelli bireylerimiz için daha erişilebilir bir kent haline gelmesi amacıyla yapılan çalışmalarımız artarak devam edecektir. Bu kapsamda erişilebilir uygulamaların yaygınlaştırılması için görünürlüğünün artırılması gerekliliğinden hareketle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yeni bir adım atarak ülkemizde kullanılacak Erişilebilirlik Logosu’nu belirledi.

Birleşmiş Milletler tarafından tasarlanan Erişilebilirlik Logosu’nun bu amaç için uygun olduğuna karar verilerek kullanım izni alındı. Erişilebilir uygulamaların görünürlüğünün artırılması amacıyla belirlenen logo, Erişilebilirlik Belgesi almaya hak kazananlar tarafından tabela gibi görünür alanlarda, broşür, kartvizit gibi basılı materyaller ile tanıtım ve reklam malzemelerinde kullanılabilecek.

Logodaki simetrik figür ve daire şekli küresel erişimi ve toplumu oluşturan bireyler arasındaki uyumu temsil etmektedir. Kolları açık insan figürü, farklı özelliklere sahip insanların tümünün kapsanmasını sembolize etmektedir. Logodaki kafa bilişsel düşünmeyi, dört mavi daire vücudun uç noktalarını, eller ve ayaklar hareketliliği ve kolların açık olması herkesi kapsayıcılığı anlatmaktadır” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA