İŞİ BÜYÜK YERİ DAR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İŞİ BÜYÜK YERİ DAR!


 

Mersin Serbest Bölgesi’nin 2020 yılında 2,5 milyar dolar olan işlem hacmi 2021’de yüzde 33’lük artış ile 3,3 milyar dolara ulaştı. Toplam 396 firmada 11 bin dolayında kişinin istihdam edildiği bölgede doluluk yüzde 100’e ulaştığı için yeni yatırımcılara ancak kiralama usulüyle hizmet verilebiliyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye’nin ilk serbest bölgesi olarak faaliyete başladığı 1988 yılından bugüne kadar gerçekleşen ticaret hacmi toplam 71,1 milyar dolara ulaşan Mersin Serbest Bölgesi, adeta kabına sığmıyor.

Mersin Serbest Bölgesi’nin 2020 yılında 2,5 milyar dolar olan işlem hacmi 2021’de yüzde 33’lük artış ile 3,3 milyar dolara ulaştı. Toplam 396 firmada 11 bin dolayında kişinin istihdam edildiği bölgede doluluk yüzde 100’e ulaştığı için yeni yatırımcılara ancak kiralama usulüyle hizmet verilebiliyor.

 

İŞLEM HACMİ YÜZDE 33 ARTTI

Mersin Serbest Bölge Kullanıcı AŞ (MESBAŞ) Genel Müdürü Edvar Mum, bölgenin geride kalan yıldaki çalışmaları ve başarılarını gazetemize anlattı.

Bölgede 2021 yılında 3,3 milyar dolar ticaret hacmi gerçekleştirildiğini aktaran Mum, 2020 yılında gerçekleştirilen 2,5 milyar dolar işlem hacmine göre yüzde 33 işlem hacmi artışı yakalandığını söyledi. Mum, Mersin Serbest Bölgesinin faaliyete başladığı 1988 yılından bugüne kadar gerçekleşen ticaret hacmi toplamının ise 71,1 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

 

İSTİHDAM AZALDI

Mersin Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmalar bünyesinde 2020 yılında 10 bin 748 kişi istihdam edilirken 2021 yılı sonu itibarıyla bu sayının 9 bin 603 kişiye düştüğünü aktaran Genel Müdür Evar Mum, “Dolaylı istihdam ile bu rakam 11.000 kişiye ulaşmaktadır. Mersin Serbest Bölgesi doğrudan sağladığı istihdam sayesinde gerek ilimiz ve gerekse ülkemiz için önemli bir istihdam merkezi konumundadır” dedi.

 

FİRMA SAYISI DÜŞTÜ, YABANCI İLGİSİ AZALDI

Mersin Serbest Bölgesi’nde 2020 yılı sonunda faaliyet gösteren firma sayısının 416 olduğunu da dile getiren Mum, “2021 yılı sonu itibarıyla 396  firma faaliyeti söz konusu olmuştur. Uzun üreden bu yana ticari işlem yapmayan firmaların dönem içerisinde yapılan değerlendirmesinde faaliyet ruhsatlarının iptalleri ve bazı firmaların yatırım yaptıkları binaların aktif üretim ve ticaret yapan firmalara devri sonrası firma sayısı azalmıştır.

Öte yandan Mersin Serbest Bölgesi’nde 2020 yılında 114 yabancı sermayeli/ortaklı-merkezli firma faaliyeti söz konusu iken 2021 yılında bu sayı 108 olmuştur. Aynı şekilde, uzun üreden bu yana ticari işlem yapmayan yabancı sermayeli firmaların dönem içerisinde yapılan değerlendirmesinde faaliyet ruhsatlarının iptalleri ve bazı firmaların yatırım yaptıkları binaların aktif üretim ve ticaret yapan firmalara devri sonrası yabancı firma sayısı azalmıştır.

 

İSTİHDAMDA BÖLGEYİ HAZIR FİYİM SIRTLIYOR

Mersin Serbest Bölgesi işlem hacminde öne çıkan ilk sektör hazır giyimdir. Hazır giyim; Mersin Serbest Bölgesinin kuruluşundan bu yana üretim ve istihdam konusundaki en önemli sektörlerden biridir. Yıllık 300 milyon dolar seviyesinde ticaret gerçekleştirilmesiyle beraber yaklaşık 6 bin 500 kişilik istihdam sağlamaktadır.

Bununla beraber kimya sanayi ve gıda sanayi konularındaki üretim ve ticari işlemler de önemli bir yer almaktadır.

Gıda sanayi 580 milyon dolar, kimya sanayi 510 milyon dolar yıllık ortalama ticaret hacmi sağlamaktadır” dedi.

 

DÖVİZDEKİ DALGALANMA BÖLGEYİ ETKİLEDİ

Tüm Türkiye’yi etkisi altına alan dövizdeki dalgalanmadan da doğrudan etkilenen Mersin Serbest Bölgesi’nde ticaretin dövizle yapılması etkiyi arttırdı.

Mum, “3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu gereğince Serbest Bölgeler gümrük hattı dışı sayıldığından ticarete konu işlemlerde ödemeler dövizle yapılmaktadır. Bu yapısı itibarıyla serbest bölgede döviz kurundaki dalgalanmalardan asgari seviyede etkilenme söz konusu olmuştur” dedi.

 

GÖZLER İKİNCİ SERBEST BÖLGE’DE

Mersin Serbest Bölgesi’nin genişleme çalışmaları hakkında da bilgi veren Edvar Mum, “Mersin Serbest Bölgesinde tüm yatırım alanlarının tahsis edilmiş olması sebebiyle yeni yatırım talepleri karşılamamaktadır. Uzun bir süredir üzerinde çalışmalar yapılan ve Serbest Bölge için yegâne genişleme ihtimali sunan sınır komşusu konumundaki Mersin Serbest Bölgesi ile Toros Tarım Gübre fabrikası arasındaki arazi, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Özel Endüstri Bölgesi kapsamına alınmış ve bir petrokimya tesisi kurulmak üzere yetki verilmiştir. Bu sebeple Mersin’de bir başka alanda 2. Serbest Bölge kurulması çalışmaları başlatılmıştır. Bu kapsamda Özelleştirme İdaresi tarafında ihale edilen Taşucu Liman ve Geri Sahası’na ilişkin ihaleyi Şirketimizin büyük ortağı Ceygrup kazanmıştır. Ticaret Bakanlığı ile yapılan ön görüşmelerde Taşucu liman geri sahasındaki yaklaşık 720 dönümlük alanın Mersin’de 2. Serbest Bölge olarak kurulması ve işletilmesi konusunda çalışmalara başlanılmış bulunulmaktadır..

 

BÖLGE YÜZDE 100 DOLU

Mersin Serbest Bölgesi’ne yatırımcı ilgisi ne durumdadır? 1987 yılında Türkiye'nin ilk kurulan ve faaliyete geçen serbest bölgesi olarak; Kendi sınırları içerisinde özel rıhtımlarının bulunması, bu rıhtımlarda süratli hizmet avantajının yanı sıra proje yükleri için özel tarife uygulayabilmesi, hemen yanında Doğu Akdeniz'in en büyük ve işlek limanlarından biri olan Mersin Limanı'nın bulunması, Mersin Limanı ile ortak kapısının yer alması ve denizyoluyla mal sevkıyatlarının kolaylaştırılması, denizyolunun yanısıra diğer ulaşım şebekelerine olan bağlantıları ve yakınlığı, Orta Doğu ülkeleri ile transit ticaret işlemlerinde fonksiyonel kullanımı ve transit malların geçişine daha çok imkân veren konumda bulunması, ihraç kabiliyeti olan ileri bir tarım potansiyelinin bulunduğu yörede bulunması, deneyimli hizmet, dış ticaret, bankacılık ve müşavirlik hizmetlerinin belirli bir kaliteye ulaşmış olması ve hizmet sektöründe Türkiye'nin diğer yörelerine göre daha kalifiye personel sağlanabilmesi sayesinde 864 bin metrekare olarak belirlenmiş arazisinde yatırıma ayrılan 636 bin metrekarelik kısmının tamamı yatırımcılara tahsis edilmiştir.

Mersin Serbest Bölgesi uzun bir süreden bu yana yüzde 100 doluluğa ulaşmıştır. Serbest Bölgede  yeni bina yatırımı yapılabilecek  alanların bulunmaması sebebiyle faaliyette bulunmak isteyen firmalara mevcut kapalı alanlardan kiralama yapılmakta olup kiralama yapılabilinir tüm kapalı alanlar da tam doluluğa ulaşmış durumdadır” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA