AKDENİZ’DE PERFORMANS ISRARLA GEÇTİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKDENİZ’DE PERFORMANS ISRARLA GEÇTİ


 

Akdeniz Belediye Meclisi’nde geçen ay iade edilen personel performans değerlendirme yönetmeliği, muhalefetin ısrar kararında yeterli oya ulaşamaması nedeniyle kabul edildi. Muhalefet ‘şekli’ rapor eleştirisinde bulunurken idare, “Siz kriterleri belirleyin notu idare versin” önerisi sundu.

Hediye Eroğlu

 

Akdeniz Belediye Meclisi’nin Şubat ayı meclis toplantısı Belediye Konferans salonunda yapıldı. Mecliste çeşitli gündem maddelerinin yanında geçen ay muhalefet meclis üyelerinin itirazı sonunda başkan Gültak’ın idareden geldiği şekliyle meclise iade ettiği personel performans değerlendirme yönetmeliği yeniden meclis gündemine geldi. Başkan Gültak’ın geçen ay red kararı veren meclis üyelerinin kararlarında ısrarlı olup olmadıklarını oylamaya sunduğu teklifin yeniden görüşülmesi sırasında zaman zaman tartışmalar yaşandı.

Teklif ile ilgili bilgi veren Başkan Gültak, “İçişleri Bakanlığı teftiş raporunda performans belirlenirken kriterlerin çıkarılması konusu var. Bu konuyu uzun uzadıya tartıştık. Ne tür kriterleri istiyorsanız ve nelerin çıkartılmasını istiyorsanız varız dedik. Tamamen siz belirleyin dedik. Buna rağmen meclis bu performans raporlarını reddetti. Başkan olarak hukuki hakkım var. Bu kararda meclisin ısrarcı olup olmayacağını soracağım. Biz elimizden geleni yaptık. Ne isteniyorsa koyun mantıksız olanı çıkarın dedik. Müfettişin kararını yerine getirmek istiyoruz. Çünkü bir dahakine müfettiş bunu bize sorar. Yapmazsak görevi kötüye kullanma olur bu nedenle ben bu konuda ısrarcıyım” şeklinde konuştu.

 

“MECLİS KENDİNE VERİLEN GÖREVİ BAŞKA BİRİNE DEVREDEMEZ”

Teklif ile ilgili söz alan HDP’li Ali Tanrıverdi ise daha önceki mecliste bu teklifin iade edildiğini söyledi. Esas konu üzerinde uzlaşamadıklarını ifade eden Tanrıverdi, “Belediye kanunun 18 Maddesi bu yönetmelikle ihlal ediliyor. Bu konu gündeme geldiğinde niye 18. Madde uygulanmadı denilecek. İdare de biz yönetmeliği çıkardık belediye meclisinin onayından geçti diyecek. Belediye meclisi kendi yetkisini bertaraf edecek. Böyle bir şey olmaması gerekir.  İçişleri Bakanlığı müfettişi belediye personelinin performans ölçütleri görüşmek ve kabul etmek belediye meclisinin görevidir diyor. Görev veriyor. Meclis özel olarak verilen görevleri başka kişi ve kuruma devredemez. Biz bu yetkimiz yapılan yönetmelikle devre dışı bırakılmak isteniyor. Bu yönetmelikle 18. Madde ihlal ediliyor. Yarın siz niye 18. Maddeyi uygulamadınız denildiği zaman idare de diyecek ki biz yönetmeliği çıkardık belediye meclisinin onayından geçti. Belediye meclisi kendi yetkisini bertaraf etti. Halbuki böyle bir şey olmaması gerekir” şeklinde konuştu.

 

“MECLİS DEVRE DIŞI BIRAKILMAMALI”

Ölçütlerin belediye meclisinden geçirilmek zorunda olduğunu ifade eden Tanrıverdi, “Ama hazırlanan yönetmelik taslağında bu madde devre dışını bırakılmıştır. Çelişki olmaması ve yasanın ve yönetmeliğin yerine getirilmesi için bu yönetmelik meclisin onayından geçirilmeli.  Meclis devre dışı bırakılmamalı. Bunun için meclise iade ettik. Biz yönetmeliğe karşı değiliz. Yasal çerçevede yerine getirilmesini talep ediyoruz. Gereği yerine getirilmediği için reddetmedik yeniden görüşülmesi için iade ettik. Yönetmelik yasaya uygun olmalı” ifadelerini kullandı.

Bağımsız meclis üyesi Arif Yücel ise performans yönetmeliğinin başkan yardımcıları ve müdürlere uygulanıp uygulanmayacağını sordu. 

 

“SİZ KRİTERLERİ BELİRLEYİN NOTU İDARE VERSİN”

Başkan Gültak ise “Aslında belli kriterlerimiz var ama meclisten geçirmemişiz. Siz meclis üyeleri olarak memurlarda isteyeceğiniz kriterleri belirleyin bizde onun amiri, bunlara uyulup uyulmadığını denetlesin istiyoruz. Öğretmenin yaptığı gibi amiri yıl sonunda bir karne dolduracak. Şimdi siz o karneyi görmek istiyorsunuz öyle olmaz. O benim yetkimde. Siz karneyi dolduracak dersleri belirleyin sınavı, soruları, her şeyi belirleyin ama notu idare versin. Siz bunu bizden istiyorsunuz. Siz müdürle işverenleri birbirine mi düşüreceksiniz?.  Bu evraklar gizli. Bir müdürün altındaki memura verdiği notu siz göremezsiniz. Sizden kriretleri belirleyin içini biz dolduralım dedik. Meclis kriterleri belirleyecek içini biz dolduracağız. Bir şey saklamıyoruz. Gerekirse mahkemeye gideceğiz. Burada gizli saklı bir şey yok” dedi.

 

“KEYFİYETE KAÇACAK İHTİMAL VAR”

HDP’li meclis üyesi Özgür Çağlar ise  “Kriterleri biz belirleyelim ama bu hukuk tekniğine aykırı bir şey. 5 kriter belirleyelim ama siz idare olarak bu kriterleri belirlerken bilimsel kriterler değil ki. Diyelim ki belediye personeli içinde 10 tanesinin notu 1, 100 tanesinin notu ise 5.  O yüz 10 tanesinin A partisinden olmadığını ben nerden bileceğim. Vatandaş ve belediye personeli bunu nerden bilecek. Ben karneye göreceğim. Bir eğilim mi var onu göreceğim. Burada keyfiyete kaçacak ihtimal var. Bu ihtimalin önünün kapatılması için o karne meclisten geçmeli. İdarenin kanaati meclisten geçsin” diye konuştu.

 

KARA: “ŞEKLİ OLARAK ÇIKARILMAYA ÇALIŞILIYOR”

Emek Partili Halil Kara ise  performans yönetmeliği şekil olarak müfettiş raporunda olduğu için çıkarılmaya çalışıldığını ifade ederek “Çalışanların zaten değerlendirme yöntemleri var. Artı bir yönetmeliğe ihtiyaç olmadığı kanısındayım” dedi.

AKP’li Aydın Egin ise “Siz karneyi görelim istiyorsunuz. Kişisel verileri koruma kanunu var. Mahkeme kararı olmadan o kişinin karnesine bakarsanız suç işlemiş olacaksınız. Böyle bir şeye bakmanız mümkün değil. Belediye başkanı ve başındaki amiri görebilir. Size gösteren amiri de suç işlemiş olacak” ifadelerini kullandı.

 

Görüşmelerin ardından Başkan Gültak daha önce teklifin meclise iade edilmesi için oy kullanan meclis üyeleri için ısrar oylaması yaptı. Oylama sonunda 18 meclis üyesi karalarında ısrarlı oldukları yönünde oy kullandı. Israr oy sayısı salt çoğunluk olan 20’yi bulmadığı için performans yönetmeliği mecliste kabul edilmiş oldu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA