SAĞLIK EMEKÇİLERİNDEN G(Ö)REV UYARISI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SAĞLIK EMEKÇİLERİNDEN G(Ö)REV UYARISI!


 

8 Şubat’ta greve girecek olan sağlık emekçileri talepleri yerine getirilmediği takdirde, bundan sonraki eylemlerinin daha uzun süreli olacağını ve önümüzdeki dönemde daha güçlü eylem ve etkinlikler yapacağını duyurdu.

GİZEM EKİCİ

 

Ülke genelinde sağlık çalışanlarının gelirlerinin ve özlük haklarının iyileştirilmesi amacıyla hayata geçirilen eylem programı kapsamında ki etkinlikler sürüyor.

Mersin’de de Tabip Odası, Dişhekimleri Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Birlik Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş, Mersin Aile Hekimleri Derneği üyeleri programa düzenledikleri eylemler ile destek veriyor.

Eylem programı kapsamında 8 Şubat’ta greve gitmeye hazırlanan Mersin’deki sağlık emekçileri, Toros Devlet Hastanesi önünde yaptıkları basın açıklaması ile talepleri yerine getirilmediği takdirde, bundan sonraki eylemlerinin daha uzun süreli olacağını ve önümüzdeki dönemde daha güçlü eylem ve etkinlikler yapacağını duyurdu.

Ayrıca sağlık emekçileri sembolik bir nöbet eylemine de imza attı.

 

“SESİMİZİ DUYURAMADIK”

Sağlık emekçileri adına basın açıklamasını okuyan Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, 26 Ocak 2022 tarihinde başlayan eylemlilik sürecinin 8’inci gününde olduklarını anımsatarak, “Biz sağlık örgütleri olarak yıllardır sorunlarımızı anlatmaya ve çözüm yolu bulmaya çalışıyoruz ancak bugüne değin sesimizi ne hükümete ve ne de sağlık bakanlığına duyuramadık. Sağlık Bakanı’ndan 457 gün önce istediğimiz randevuya ne yazık ki hâlâ yanıt verilmiş değil. Bu nedenle sesimizin duyulması için eylem yapma dışında bir şansımız kalmamıştır. 

20 yıl önce başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte halkın sağlık hakkı, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının da çalışma hakları giderek geriletilmiş, sağlık alanı bile isteye çökertilmiştir. Bu adımların hiçbir aşamasında sağlık emek-meslek örgütlerinin itirazlarının dikkate alınmamasının getirdiği yıkım ayyuka çıkmışken bizlere hâlâ karar mekanizmalarında söz hakkı vermeme ısrarı ile aynı yanlışa devam edilmektedir.

Sıkıntılarımızın başında gelen sağlıkta şiddetin yaşanmadığı tek bir gün geçmemektedir. Güvenli işyerleri ve etkili bir şiddet yasası ise henüz daha bakanlığın gündeminde dahi değildir.

Bir diğer olumsuzluk ise sağlıkta talebin her geçen gün kışkırtılması ile artan iş yüküdür. Hekimler ve sağlık çalışanları yetersiz istihdamın ve kışkırtılmış sağlık talebinin karşısında tükenmekte, angarya ile çalışmaya zorlanmaktadır. Bu yoğun emeğin karşılığında ise insanca yaşanabilecek temel ücrete erişmek yerine oyalama tasarılar, ek ödeme yalanları ile geçiştirilmektedirler. Performans ile sağlık çalışanları birbirine düşman edilmekte, nicelik niteliğe yeğlenmektedir” dedi.

 

“TASARI KAPSAYICILIĞI ARTTIRILARAK DERHAL MECLİS’E GETİRİLMELİ”

Artık sağlık veremez hale getirilen çalışma yaşamının sürdürülemez olduğunu bir kere daha ifade eden Antmen, sorunların sağlık sisteminden kaynaklı olduğunun aşikâr olduğunu kaydetti. “Bu nedenle birlikte dönüştürme gücü olan biz sağlık emek meslek örgütleri bir mücadele programı başlatıyoruz” diyen Mehmet Antmen, “Bu programda nasıl bir sağlık sistemi istediğimizi tüm özneleri ile tartışacak, emeğimiz üzerinde sözümüzü kuracağız.

Bugün yapacağımızı Beyaz Nöbetin ve 8 Şubat’ta yapacağımızı Beyaz G(ö)REV’in taleplerini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

İlk olarak hekimlerin ve diş hekimlerin gelirlerinde düzenleme içeren ama onlar arasında dahi eşitsizlik yaratan tasarının geri çekilmesine, ocak ayında görüşüleceği söylenmesine rağmen hâlâ görüşülmemesine itiraz ediyoruz. Tasarı kapsayıcılığı arttırılarak derhal Meclis’e getirilmelidir.

Emekliliğimize de yansıyacak insanca yaşayabileceğimiz temel bir ücreti sağlayacak şekilde ekonomik ve özlük haklarımız için yeni bir düzenleme bir an önce yapılmalıdır.

Şiddetsiz bir sağlık ortamında çalışabilmek için Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi’nin önerdiği diğer sağlık emek-meslek örgütlerinin desteklediği etkili ve caydırıcı yeni bir ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’ çıkarılmalıdır.

COVID-19 illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı kabul edilmelidir. COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılmalıdır.

2021 yılında yürürlüğe giren Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği acilen ortadan kaldırılmalı, ilgili meslek örgütleri ile birlikte, ASM’lerde çalışmayı kolaylaştıran demokratik bir yönetmelik yayınlanmalıdır

Pandemi süresince çalıştığımız her yıl için tüm sağlık çalışanlarına 120 gün fiili hizmet süresi zammı verilmeli, hekimlerin ek göstergesi 7.200, diğer sağlık çalışanlarının 3.600 olacak şekilde düzenlenmelidir.

Bu taleplerimiz 8 Şubat tarihine kadar yerine getirilmediği takdirde, bundan sonraki eylemlerimizin daha uzun süreli olacağını ve önümüzdeki dönemde daha güçlü eylem ve etkinlikler yapacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA