YABAN KEÇİLERİ KURTULDU | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YABAN KEÇİLERİ KURTULDU


 

Mersin Bölgesi’nde 39 dağ keçisinin avlanmasına yönelik ihalelin iptali için açılan davada Danıştay’dan hayvanseverleri sevindirecek bir karar çıktı. Danıştay 13. Dairesi temyiz davasında ihalenin iptaline karar verdi.

Hediye Eroğlu

 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Mayıs ayında açılan ihalede aralarında Mersin’in de olduğu 12 ilde toplam 115 adet yaban keçisi, dağ keçisi, kızılgeyik ve karacanın avlanması için harekete geçilmiş ihale kapsamında Mersin’de; Çamlıyayla Cehennem Deresi, Tarsus Kadıncık Vadisi, Hopur, Topaşır, Mut Kesteldağı, Gülnar Azıtepe, Silifke Kırtıl, Cılbayır, Hisar-Gedik Dağı ve Seyranlık kesiminde 39 yaban keçisinin avlanması için ihaleye çıkılmıştı. İhalenin iptali için harekete geçen Mersin Barosu Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne başvurarak hayvanın zevke ve cinayete konu edilmesinin hukuka aykırı olduğu, cinayetin spor olarak kabulünün mümkün olmadığı, hayvanların yaşam hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle 28 Mayıs 2021 tarihinde ihalenin iptali için dava açmıştı. Davanın reddedilmesi üzerine temyiz için Danıştay’a başvuruldu. Danıştay’dan yaban keçilerinin avlanmaması için daha önce eylem yapan Vegan İnsiyatifi üyeleri ve hayvanseverleri secindirecek bir karar çıktı. Danıştay’a açılan temyiz davasında ihalenin iptaline karar verdi.

 

“İDARE MAHKEMESİ KARARINDA HUKUKİ İSABET BULUNMUYOR”

Danıştay 13. Dairesi temyiz sonucu davanın iptal kararında şu ifadelere yer verdi: 

“Yaban hayvanlarının sayılarına, avlanacakları sahalara ve avlanmanın sonuçlarına ilişkin somut ihaleler açısından davalı idare tarafından bilimsel, somut ve kapsamlı araştırma ve tespitler yapılmadan gerçekleştirilen dava konusu ihalelerde hukuka uygunluk, ihalenin iptali istemiyle açılan davanın esas yönünden reddi yönündeki İdare Mahkemesi kararında ise hukuki isabet bulunmamaktadır. Mersin 2. İdare Mahkemesi'nin 09/07/2021 tarih ve E:2021/760, K:2021/728 sayılı kararının davanın esastan reddine ilişkin kısmının 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca bozulmasına,  dava konusu işlemlerin iptaline, 2577 sayılı Kanun'un 20/A maddesinin ikinci fıkrasının (i) bendi uyarınca kesin olarak (karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere), 28/12/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.”

 

KIZILAY: KARAR SEVİNDİRİCİ

Vegan İnsiyatifi Mersin sözcüsü Nil Kızılay, yaban keçilerinin avlanmaması için eylem yapmıştık. Bu mahkeme kararı ile eylemimizin sonuç verdiğini gördük. Bizim için  çok sevindirici bir karar oldu. Geçen hafta Konya’da açılan dava sonuç verdi. Bu davalar emsal teşkil ediyor. Gönül ister ki hiç böyle ihaleleler açılmasın. Ama bir süre tepki gösterdikten sonra o boyuta da geçilir. Bu bizim için bir başarı oldu. 39 hayvan avlanmaktan kurtuldu. Bütün canlıların bizim için değeri var” şeklinde konuştu.   

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA