OSB’YE KESİNTİ ŞOKU! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

OSB’YE KESİNTİ ŞOKU!


 

Organize sanayi bölgelerinde ki elektrik kesintisi Mersin’de sanayiciyi kara kara düşündürüyor. Salı, Çarşamba ve Perşembe elektrik kesintisi uygulanacak Mersin-Tarsus OSB’de, üretimin haftasonları fazla mesai ile telafi edilmesi planlanıyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Doğal gaz kısıntısı nedeniyle TEİAŞ'ın sanayi tesislerinde en az 3 gün elektrik kısıtlaması yapacağını duyurması ile iş dünyasında üretim planları alt üst oldu.

Doğalgazdaki kesinti krizinin ardından 25 Ocak Salı günü tüm Türkiye’de organize sanayi bölgelerinde (OSB) 3 güne varan elektrik kesintileri yapılacak.

Elektrik kesintileri kentin ilk organize sanayi bölgesi olarak gelecek yıl kuruluşunun 30’uncu yıldönümünü kutlamaya hazırlanan Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde (MTOSB) de, sanayiciyi kara kara düşündürüyor.

Kuruluşunda 380 hektarla başlayan MTOSB’nin hizmet alanı bugün 3 ayrı alanda bin 125 hektara çıkarken, firma sayısı 2022’de 230’a ulaştı. Dolaylı olarak 25 bini aşkın kişiye istihdam da sağlayan bölgeye limana yakınlığından dolayı büyük ilgi var.

Kesinti planlaması için harekete geçen Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde ki (MTOSB) 3 farklı genişleme alanında faaliyet gösteren 230 firma için Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri elektrik kesintisi uygulanacak. Bölgede üretimin haftasonları fazla mesai ile telafi edilmesi planlanıyor.

 

SANAYİCİ BÜROKRATLARA DERT ANLATTI

OSB’lerde başlayan doğal gaz ve elektrik kesintileri, sanayicileri harekete geçirdi. Hükümet yetkilileriyle online bir toplantıyla bir araya gelen sanayiciler, enerjiyle ilgili taleplerini dile getirdi.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, MTOSB Başkanı Sabri Tekli, OSB başkanları, TOBB sektör meclis başkanları, oda başkanları, ASKON, MÜSİAD, TİM Genel Başkanları, BOTAŞ ve TEİAŞ’ın üst düzey yöneticilerinin katıldığı enerji gündemli bir istişare toplantısı düzenlendi. Toplantıda OSB’lerde yaşanan elektrik kesintileri ve doğal gaz sınırlaması başta olmak üzere enerji ile ilgili tüm sorunlar ve talepler istişare edildi.

 

“EKSİKLİKLERİMİZ ORTAYA ÇIKTI”

Mersin –Tarsus OSB Başkanı Sabri Tekli, 3 genişleme alanında faaliyet gösterdiklerini söyleyerek, Mersin sanayisi olarak Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri 3 gün süreyle sınırlı elektrik tüketimi yapılacağını bildirdi.

Kesintileri, “Eksikliklerimiz ortaya çıkıyor” diyerek tanımlayan Tekli, “10 günlük gaz kesimi sürecinde Rusya’dan aldığımız gazı değerlendireceğiz. Gazdaki açığı konutlara dokunmadan sanayide etap etap, bölge bölge tasarruf ederek karşılayacağız” dedi.

 

SOĞUK HAVA DEPOLARI İÇİN EK YÜZDE 10 ALINDI

Mersin –Tarsus OSB’nin 3 genişleme alanın geçen ay ki doğalgaz faturasının 130 milyon TL, elektrik faturasının ise 40 milyon TL olduğunu aktaran Başkan Sabri Tekli, “Bölgelere yüzde 20-10 elektrik kullanım hakkı verildi ancak son yapılan görüşmeler ile soğuk hava depolarımızdaki malların, ürünlerin zarar görmemesi için ek olarak yüzde 10 daha aldık. Çünkü sadece bizim bölgemizde 23 soğuk hava deposu bulunuyor. Ayrıca fırınları olan firmalarımız var. Örneğin bölgemizde 4 ekmek fabrikamız faaliyet göstermekte ki bunların aksamaması lazım. İnisiyatif kullanarak en az zararla bu üç günü geçirmeye çalışacağız. Genelde haftasonları ile sanayicilerimiz açıklarını telafi ederler diye düşünüyoruz çünkü ciddi ihracat rakamlarımız var, üretime devam etmemiz lazım. Yerine getirmemiz gereken taahhütlerimiz var. Ülke bazlı olduğu için öncelikle sağlık diliyorum. Sağlıklı bir ülke olarak kalmamızda her zaman fayda var. Açıklarımızı çalışkanlığımız ile her türlü gideririz dişe düşünüyorum”

 

“ŞARTEL İNDİRMİYORUZ”

OSB’lerde ki 3 günlük elektrik kesintisinin şartel indirmek anlamına gelmediğinin de altını çizen Başkan Tekli, “Elektrik kesintisi direk şarteli indireceğimiz anlamına gelmiyor. Elektriğimiz olacak ama bunu idareli kullanmamız konusunda talimatlandırıldık. Burada da sanayicilerimizin sağ duyusuna ihtiyaç var. Aldığımız izinlerle bizi suçlu duruma düşürmezler inşallah, bize verilen kotayı aşmayız umarım. Çünkü bunun cezası da olacak. Sanayicilerimize bunu ilettik. Duyarlı olursa sevineceğiz. İnşallah önümüzdeki süreçlerde bu bize ders olur, kendi enerjimizi fazlasıyla karşılayacak tesislere sahip oluruz.

Bunlarla ilgili çalışmalar ülkede hızla yapılıyor. Özellikle dışa bağımlı enerjiden bir an önce kurtulmamız lazım. Güne enerjisinden rüzgara, biokütle enerji türüne kadar devreye almalıyız. Bununla enerjide dışa bağımlılıktan kurtulacağız. Firmalarla birebir görüşerek planlama yaptık. Kesintinin başında duracağız” diye konuştu.

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA