MERSİN BAROSU’NDAN HPV AŞISI ATAĞI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN BAROSU’NDAN HPV AŞISI ATAĞI


 

Mersin Barosu, maliyeti yaklaşık 2 bin TL olan HPV aşısının ücretsiz aşı takvimine alınması gerektiğine dikkat çekmek amacıyla, Türkiye genelinde başlatılan ‘HPV Aşı Bursu Kampanyası’na ilk destek veren baro olarak, 6 öğrencinin aşısının ilk dozlarını yaptırdı.

Haber Merkezi

Rahim ağzı kanserini önlediği bilinen HPV aşısı birçok ülkede ücretsizken, ülkemizde üç doz aşının yaklaşık 2000 TL olması nedeniyle birçok kadının aşıya ulaşamayıp yaşamını kaybetmesi sebebiyle büyük mağduriyet yaşanıyor. Mersin Barosu farkındalık yaratmak amacıyla Türkiye genelinde başlatılan ‘HPV Aşı Bursu Kampanyası’na destek vererek, 6 öğrencinin aşısını ücretsiz yaptırıyor.

Öğrencilerin aşısının ilk dozları, Mersin Çankaya Aile Sağlığı Merkezi’nde yapıldı. Aşı programına Mersin Barosu yönetim kurulu üyeleri, Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Arzu Günay, İnsan Hakları Merkezi Başkanı Av. Şenol Yücesoy ve merkez üyesi avukatlar katıldı.

 

ÖZDEMİR: “HPV AŞISI ÜCRETSİZ OLMALIDIR”’

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Baro yönetim kurulu ve avukatların katılımıyla Mersin Barosu konferans salonunda düzenlenen basın açıklamasında konuşan Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısının  ulusal aşılama programına alınmasının temel bir yaşam hakkı talebi olduğuna vurgu yaparak, aşının ücretsiz olması için üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini söyledi.

Özdemir konuşmasında, “Ocak ayı rahim ağzı kanseri farkındalık ayıdır. Mersin Barosu olarak rahim ağzı kanserinin aşı sayesinde önlenebildiğine dair farkındalık yaratmak; 3 dozu 2.000 TL civarında olan bu aşının ücretsiz olması için başlatılan bir dizi çalışmalara katkı sunmak amacıyla bugün bir panel organize ettik.

Ancak panelin bir adım ilerisine giderek, ülke genelinde yaklaşık 7 ay önce başlatılan HPV aşı bursu kampanyasına destek de vermek istedik. Başta Mersin Barosu yönetim kurulunun katkıları olmak üzere, Mersin Milletvekili Alpay Antmen’ in ve konuyla ilgilenen meslektaşlarımızın desteği ile bugün Mersin’de 6 öğrencimize HPV aşı bursu sağlayarak birinci doz aşılarını yaptırdık. Meme kanserinden sonra kadın ölümüne en çok sebep olan kanser türlerinden biri olan rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısının pahalı olması aşıya erişimi engellemektedir.

 

“AŞI BURSU DAYANIŞMASINA KATKI SUNAN İLK BAROYUZ”

İnsan haklarını savunmak ve korumak baroların görevleri arasındadır. Aşı ile tamamen önlenebilir bir hastalığın aşının pahalı olması sebebiyle ölümlere yol açmasının insan hakkı ihlali olduğu tartışmasızdır. Rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısının ulusal aşılama programına alınması temel bir yaşam hakkı talebidir. Bu talebin daha yüksek sesle dile getirilmesi HPV aşısının ücretsiz olmasını sağlayacaktır.

Mersin Barosu aşı hakkının yaşam hakkının bir parçası olduğunun altını çizerek, HPV aşısının ücretsiz olması için üzerine düşeni yapacaktır. Aşı bursu dayanışmasına katkı sunan ilk baro olmaktan çok mutlu olduğumuzu da belirterek Barolar Birliğini ve diğer barolarımızı ve insan haklarını korumak ve savunmak konusunda kendini sorumlu hisseden herkesi bu dayanışmanın bir parçası olmaya çağırıyoruz” ifadesini kullandı.

 

ANTMEN: “BÜTÜN BAROLARI, BAROLAR BİRLİĞİNİ VE HERKESİ GÖREVE DAVET EDİYORUM”

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ise, Baroların ilk görevinin Avukatlık Kanunu 76. ve 95 maddesine göre insan haklarını korumak, kollamak, hukukun üstünlüğünü uygulamak olduğunu belirterek, “Aşı hakkı da insan hakkıdır, sağlıklı yaşama hakkıdır. Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınmıştır. Özellikle HPV aşısı sadece kız çocukları, kadınlar için değil, erkek çocuklarımız için de yapılması gereken bir aşıdır. Hem kanseri önlemek için, hem de onun dışındaki diğer bulaşıcı hastalıkları önlemek için HPV aşısının hem kız, hem de erkek çocuklarımız için yapılması ve sosyal devlet olan Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin de bunu ücretsiz olarak yapması gerekmektedir. Öncü bir baro olan Mersin Barosu’nun geçmiş dönem başkanlığını yapmaktan büyük onur duyarak, bu kadar önemli bir sağlık etkinliğinde başı çekmesinden gurur duyuyorum. Bu nedenle buradayım. Tüm meslektaşlarımıza ve vatandaşlarımıza sağlıklı günler dileyerek, HPV aşısının ücretsiz olması konusunda bütün baroları, Türkiye Barolar Birliği’ni ve herkesi göreve davet ediyorum” diye konuştu.

 

ERDEN: “10 KANSER TÜRÜNDEN KORUNMANIN TEK YOLU HPV AŞISI”

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Av. Müjde Tozbey Erden konuşmasında, bu kampanyayı tüm ülkeye yaymak istediklerini ifade ederek, “Kız çocuklarımızı karşılaşacağı 10 farklı kanser türünden kurtarmanın çok basit bir yolu var. Sadece bir aşı. HPV aşısı. Bu aşı ülkemizde bu kadar pahalıyken, biz dernek olarak sessiz kalmamamız gerektiğini düşündük. Bu mücadelemizde hiç yalnız kalmadık. En başta Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi, Mersin Barosu Başkanlığı ve yönetimi, Milletvekilimiz Alpay Antmen ve meslektaşlarımın desteği çok önemli. Çünkü Türkiye’de ilk defa bir baro çocuklarımızı aşılayacağına dair bir açıklama yaptı. Bu önemli çünkü Türkiye kamuoyunda HPV aşısının duyurulmasını, Mersin halkının bu aşının ücretsiz olması gerektiğine dair yasal ve sosyal haklarının olduğunu öğrenmesi çok önemli. Aşı hakkımızı alacağız. Aşının ücretsiz olması için mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA