NORM KADROYU DELMEK İÇİN GEÇİCİ GÖREV İDDİASI" | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

NORM KADROYU DELMEK İÇİN GEÇİCİ GÖREV İDDİASI"


 

Mersin’de Milli Eğitim Müdürlüğü’nün idarecileri geçici görevle başka okullara görevlendirerek norm kadroyu delmek için yerlerine görevlendirme ölçütü belli olmayan öğretmenlerin idareci olarak geçici görevle atanması kadrolaşma iddialarını gündeme getirdi. Eğitim-Sen’den Sinan Muşlu, bunun çok açık bir şekilde kadrolaşma anlamına geldiğini ifade ederken Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin ise norm kadroyu delmek için birkaç maddenin değiştirilerek sınavsız atama yapılmaya başlandığını söyledi.

Hediye Eroğlu

 

Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü’nün idarecileri geçici görevle başka okullara görevlendirerek, norm kadroyu delmek için ise yerlerine görevlendirme ölçütü belli olmayan öğretmenleri idareci olarak geçici görevle atadıkları iddia edildi. İddiayı sosyal medya hesabından paylaşan Eğitim Sen Mersin Şubesi “309 Müdür Yardımcısı geçici görevlendirme nedir? diye sordu.

 

“KADROLAŞMA POLİTİKASININ DEVAMI”

Söz konusu iddialarda ilgili gazetemize açıklamalarda bulunun Eğitim-Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Sinan Muşlu, bunun kadrolaşma politikasının devamı olan bir durum olduğunu söyledi. Geçici görevle öğretmenlerden herhangi birini bir kıstas aramadan muğlak bir durumla okul idarecisi yapılması için açık yer gerektiğini ifade eden Muşlu, “Bu noktada mevcut okul idarecilerinin bazılarının yerlerini değiştirerek yer açılmaya çalışılıyor. Öğretmenleri muğlak bir değerlendirme ile okul idarecisi olarak görevlendirmek hukuku aykırı bir durum olduğu gibi çok açık bir şekilde keyfi bir uygulama ile kadrolaşma anlamına geliyor. Bir müddet o görevde çalıştırıldıktan sonra bu kişilerin kadroya kavuşturulması yaşanıyor. Birçok insanında idarecilik sınavlarında mülakatlarda elenmiş bir çok insanın hakkının açıkça yenilmesi anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

 

“HUKUKSAL BOŞLUĞU KULLANIYORLAR”

Bunların müdürlüklerinin iptal edilmesinin itirazlara bağlı bir durum olduğunu ancak Milli Eğitim’in bu konuda zaten ben geçici görev olarak ihtiyaç vardı savunması yaptığını anlatan Muşlu, “Norm kadrosu boş duruyor. Okulda böyle bir ihtiyaç var. Geçici görevlendirme yaptım adı altında böyle bir hukuksal boşluğu kullanmış oluyor. Bunlar geçmişten bire süregelen uygulamalar yeni değil. Mevcut iktidarın Milli Eğitim alanına ilişkin eğitim politikalarında özellikle okul idarelerinde daha çokta iktidara yakınlığı ile veya iktidara uyumlu olan sendika üyelerini bir şekliyle okul idarelerinde yer almasını sağlayabilmek veyahut belli bir dönem çalıştıktan sonra istediği başka bir yere gönderebilmek için gerçekleştirdikleri bir fiili uygulama. Hukuksuz boşluklardan yararlanarak çeşitli norm kadroları boşaltarak fiili bir şekilde yapmış oldukları uygulama” diye konuştu.

Geçmişti birçok Eğitim-Bir Sen yöneticisinin bu şekilde geçici görevle okul idareciliklerine atandığını belirten Muşlu, “Daha sonra yıllarca tayin istedikleri halde gidemediği yerlere o geçici görevinden ayrıldığında tayin hakkı doğuyor. İstedikleri yerlere istedikleri okullara tayin isteyebilecek duruma geliyorlardı. Bu geçmişte çoğu zaman uygulandı. Bunlara yönelik birçok itiraz gelişse ve eşitli tepkiler ortaya konulsa da mevcut yönetmelik ve hukuktaki ara boşluklardan iyi yararlanılarak bu tür düzenlemelere gidildi” ifadelerini kullandı.

 

TEKİN: “NORM FAZLASI İÇİN NORM GÖRÜNMÜYOR DEDİLER”

Eğitim-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin ise Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ile görüştüğünde norm fazlası idarecilerin hiçbir yere görevlendirme yapılmadığı cevabını aldığını söyledi. Çeşitli ilçelerde norm fazlası öğretmenlerin bulunduğunu anlatan Tekin, “Norm fazlası arkadaşlar için ne zaman norm açılacak diye sordum. Son 10 yılda 2 defa yaptık dediler. Şu anda öyle bir şey görünmüyor dediler” şeklinde konuştu.

Bazı yerlerde okulun münhal durumda olduğunu ve müdürünün olmadığını ifade eden Tekin,

“Örnek vereyim bizim okulun müdürü vefat etti onun yerine Erçel’in müdürünü geçici olarak görevlendirdiler. Oraya Müdür yardımcısı koydular. Bu tür görevlendirmeler yasal bunda bir sıkıntı yok ama tabi geçici görevlendirme olduğu ve Valilik’ten izin alındığı için bir şey yapılamıyor ama orada Valilik ismini kullanıyorlar. Özellikle ilçelerde bu çok fazla sayıda yapılıyor. Merkezde zaten okul müdürü sıkıntısı yok. İlçelerde daha fazla” dedi.

 

“NORM KADRO VEREMEZLER”

Tekin, “Norm kadro veremezler. Niye veremezler, tekrar liste duyuruya çıktığında puan üstünlüğüne göre geleceği için müdürler onu yapamaz. Bu müdür buraya gelmiş geçici olarak görevlendirilmiş, biz bunu buraya alalım deme şansları yok. O konuda torpil olayı işlemiyor. Herhangi bir şikayet durumunda direk davalı oluyor. Yasal süreç işliyor. Onu yapma şansları yok. Eskiden oluyordu ama şimdi artık öyle bir şansları yok. Müdür yardımcılığı sınavına çok sayıda kişi katılmamış oluyor yada mülakatı geçememiş oluyor. Müdür yardımcısı açığı olduğunda öğretmeni geçici olarak müdür yardımcısı olara görevlendiriyorlar” şeklinde konuştu.

 

“KENDİ ADAMLARINA EK PUAN OLSUN DİYE YAPIYORLAR”

Norm kadronun delinemeyeceğini anlatan Tekin şunları söyledi: “Sınavsız alınması durumunda herhangi bir kadro teşkil ettiğinde tekrar dava açıldığında ya da şikayet edildiğinde geri çıkar. Norm kadroyu delmek için son yıllarda birkaç maddeyi değiştirerek sınavsız atama yapmaya başladılar. Hatta bununlar ilgili şu anki Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Necmettin Bey normalde sınavla Akdeniz’de okul müdürü olmadı ancak Akdeniz’de müdürlük yaptı. Ondan sonra Şube Müdürlüğü sınavını kazandı. Şube Müdürlüğü sınavından sonra İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu. Onunla ilgili de soruşturma var. Ama sınavsız bir şekilde müdür olarak geldiği halde yasal değil ama şimdi İlçe Milli Eğitim Müdürü. Yukarıdan atama ile hallediyorlar. Mahkemeden çoğu zaman geri dönüyor ama kimse mahkemeye başvurmuyor. Biz genel merkeze bildirdik. Türk Eğitim-Sen’de bildirdi. Ama çok fazla faydası olmuyor. Bakanlık oluru ile 7. Madde ile direk atanıyor. Bakanlık oluru olunca mahkeme kararı olsada değişmiyor. Bakan direk atayabiliyor. Merkezde ilçelerde çok fazla yok ama uzak ilçelerde bu oyunu oynuyorlar. Geçici olarak görevlendiriyorlar, belli süre boşlukta bulunan okullara bunu yapıyorlar ama müdür yardımcılığı ve müdür atamaları yapıldığında mecburen orada görevi bitiyor onun yerine asli görevli müdür ya da müdür yardımcısı geliyor. Ama bu arada ek puan kazanıyor. İleriki bir gün yönetici olacağında sıfırdan yönetici olana göre ek puanı daha fazla oluyor. Yasal olarak onu sürdürebilmeleri mümkün değil. Sadece 76. Madde var. Bakanlığın özel maddesi. Herhangi bir şart koşul aranmaksızın atayabiliyor Bakan. Onu da herkese yapmıyorlar. Yasal zemini yok. Sadece kendi adamlarına belli bir süre yönetici tecrübesi kazansın hem de ileriki bir günde sınava girdiklerinde elinde ek puanı olsun ki diğerini göre öne geçsin diye böyle bir yola başvuruyorlar.”  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA