2022 ŞİNASİ DEVELİ MERSİN KENT ÖDÜLÜ AYDIN SEVİM’İN | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

2022 ŞİNASİ DEVELİ MERSİN KENT ÖDÜLÜ AYDIN SEVİM’İN


 

Haber Merkezi

 

Avukat Şinasi Develi’nin anısını yaşatmak ve onun Mersin’in tarihini ve zenginliklerini belgelemeye ve tanıtmaya yönelik çabalarının devamını teşvik etmek için verilen Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü’nün 2022 yılı için sahibi belli oldu.

Bağımsız ve her yıl yenilenen Değerlendirme Kurulu bu yılın ödülünü araştırmacı yazar Aydın Sevim’e layık gördü. Ödül, Şinasi Develi’nin ikinci ölüm yıldönümü haftasına denk gelen 26 Ocak 2022 tarihinde Mersin Kültür Merkezi’nde düzenlenecek bir törenle sahibine verilecek.

Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü’ne geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da birbirinden değerli çalışmalar aday gösterildi. Herhangi bir disiplin kısıtı olmadığı için başvurular arasında edebi eserler, Mersin kent kültürü ve ticari hayatı ile ilgili farklı yayınlar, bilimsel çalışmalar ve sanat eserleri yer aldı. Adaylar, ortaya koydukları çalışmaların özgünlüğü, araştırma, yaratıcılık veya belgeleme niteliği, güncelliği ve anlatım güçleri bakımından değerlendirildi. Zor bir karar sürecinin ardından araştırmacı yazar ve koleksiyonerAydın Sevim’in çalışmalarıkarar birliği ileödüle değer bulundu.

 

ÖDÜL GEREKÇESİ

Araştırmacı yazar Aydın Sevim“4 Element”, “Mersin Panoraması”, “Mersin’de Posta ve Haberleşme”, “Mersin Yer Adları”, “Kilikya Gezginleri ve İçel Gezi Notları” kitapları ile Mersin’e dair geniş bir kapsamda özgün eserler vermiş, 100 yılı aşkın zaman önce yazılan yöremize ilişkin dört ayrı kitabı günümüz Türkçesine çevirip “Toros Dağları” adıyla tek kitap haline getirmiştir. Mersin’e dair efemeradan, kartpostallardan, harita ve şehir planlarından oluşan zengin bir koleksiyon oluşturup bunu hemşehrileri ile beklentisiz bir şekilde paylaşmış ve tüm bu çalışmaları hemşehrileri ile beklentisiz bir şekilde paylaşmıştır. Yaptığı tüm bu çalışmalar ve onları büyük bir mütevazılık içinde yürütmesi 2022 yılı Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü’nün Aydın Sevim’e verilmesinde etkili olmuştur.

 

ŞİNASİ DEVELİ MERSİN KENT ÖDÜLÜ

Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü 2020 yılında Kültürhane çatısı altında yapılan Şinasi Develi’yi Anma Toplantısında katılımcılar tarafından ortaya atılan bir fikrin yaşama geçirilmesiyle oluşturuldu. Bağımsız bir fikir platformu olarak çalışmalarını yürüten ve kendiliğinden doğan bu girişim Şinasi Develi Mersin Ödülü ile gerçekçi, bağımsız ve ilkeli bir tutumla, ülkemizde ve Mersin’de insanları, Mersin kentini ilgilendiren her türlü konuda araştırma ve çalışmalar yaparak bilimsel, kültürel ve sanatsal eserler üretmek, projeler geliştirmek, kent insanının sosyoekonomik ve kültürel yaşamlarının iyileştirilmesine teşvik etmeyi amaçlıyor. Ödülün bu 2022 yılı Yürütme Kurulu’nda Aysun Koç Aydoğan, Etem Develi, Hafize Bilgenoğlu, Selami Gedik, Murat Yanpar, Turan Ali Çağlar, Ulaş Bayraktar, Ziya Aykın ve Zuhal Karamehmet yer aldı. Ödüle dair daha ayrıntılı bilgiye http://www.sinasideveli.com/sinasi-develi-mersin-kent-odulleri/ adresinden ulaşabilirsiniz.

 

 

ÖZGEÇMİŞ

Aydın Sevim 1959 yılında Mersin’de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Özel İçel Koleji’nde tamamladı. Çukurova Üniversitesi Tarsus Yabancı Diller Yüksek Okulu İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Daha sonra iki yıl Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi İtalyan Dili ve Edebiyatı bölümüne devam etti. Anadolu Üniversitesi Kültürel Miras ve Turizm bölümünü bitirdi. Askerlik görevini Erzincan’da tamamladı. Teknik ressam, mimari maket modelciliği yaparak iş hayatına atıldı. Bir müddet denizcilik sektöründe çalıştı. Ressam İlhan Çevik ve Ertürk Boyancı’dan resim dersleri alarak sanat ve resim alanında kendini geliştirdi. Çeşitli sertifikalar alarak ilgi alanını genişletti. Ayrıca Mersin kent arşivi ile ilgili resim, belge ve fotoğraf gibi malzemelerin koleksiyonunu yaparak görsel arşivini zenginleştirdi. Emekli olduktan sonra Yerel Tarih Grubu Mersin Kent Tarihi ve Kültürel Miras üzerine araştırmalar yapmaya devam etmektedir.

 

AYDIN SEVİM ESERLERİ

“4 Element” Kilikya’nın 4 unsuru olan hava, bu toprak ve ateşin mücadelesini anlatan Aydın Sevim’in ilk amatör kitap çalışmasıdır.

“Toros Dağları” 4 yabancı gezginin Mersin’de yaşanan kolera ve sıtma gibi salgın hastalıklar ve Toros Dağları ile ilgili aktardıkları bilgilerden oluşmaktadır. Toros Dağları Aydın Sevim’in ilk çeviri kitabıdır.

“Kilikya Gezginleri ve İçel Gezi Notları” Antik dönemden 20. Yüzyılın başına kadar Mersin’i ziyaret eden veya yolu buradan geçen gezginlere ait bir çalışmadır.

“Mersin Tarihinin Panoraması ve Mersin Haberleri” Geçmişten 12 Eylül Askeri darbesine kadar geçen dönemde Mersin hakkında yazılan ulusal haberlere dair bir çalışmadır.

“Geçmişten Günümüze Mersin’de Posta ve Haberleşme” Mersin’in posta ve basılı görsel tarihine ışık tutan, pul, posta kartları ve kartpostallara ait bir çalışmadır.

“Mersin Yer Adları Rehberi” Osmanlı’dan Günümüze kadar İçel ilinde bulunan mezra, köy, kasaba ve kutsal mekânlar gibi yerleşim yerlerinin adlarına dair bir çalışmadır.

 “Nasreddin Hoca” ve “Karaali ile Akkız” Aydın Sevim’in çocuk kitaplarıdır.

 

 

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA