MERSİN’DE ZİRAİ DON NÖBETİ BAŞLADI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE ZİRAİ DON NÖBETİ BAŞLADI


 

Mersin’de geceleri sıfır rakıma kadar eksilerde seyreden hava sıcaklığı ile birlikte zirai don önlemi alan çiftçiler, örtü altında soba, açık bahçelerde ise lastik yakarak dumanlama yöntemiyle dona karşı nöbet tutmaya başladı.

Meteoroloji Akdeniz bölgesi için zirai don uyarısı yaptı. Zirai don uyarısı nedeniyle naranciye ve sebze üretiminde önemli bir yer teşkil edilen Mersin’de çiftçi ve üreticiler ilk günden itibaren hazırlıklarını yaptı tedbirini aldı. Gece sıfır rakıma kadar hava sıcaklığının da eksilere inmesiyle birlikte açık alanda limon ve diğer naranciye bahçelerinde gündüzden hazırlanan lastikler yakılarak çıkarılan dumanla soğuk hava dalgası kırılmaya çalışıldı. Öteyandan örtü altında sebze yetiştiriciliği yapan çiftçiler de seralarına soba kurdu. Kurulan sobalar akşam saatlerinden itibaren içerdeki sıcaklığın 3 dereceye kadar inmesiyle yakıldı. Sabaha kadar seralardaki sobaların ateşini söndürmeyen çiftçiler, sıcaklığı 6 dereceye getirmek için nöbete başladı. Bu ayın sonuna kadar hava sıcaklıklarının geceleri sıfırın altında seyretmesinin beklenmesi nedeniyle çiftçilerin en az 10 gün süreyle don nöbetleri sürdüreceği kaydedildi. 2,5 dönüm serasına domates fidesi diktiğini belirten çiftçilerden Cevdet Uysal, Mart ayında hasadını yapacaklarını o yüzden ailelerine baktıkları gibi fidanlara da baktıklarını aktardı.

 

"BU KIŞ BİRAZ ÇETİN GEÇİYOR"

Erdemli ilçesine bağlı Türbe Mahallesi’nde 3 dönüm domates serası olduğunu aktaran çiftçilerden Yusuf Yılmaz ise” Bugün seramızın içerisine sobamızı kurduk 3 dereceye kadar düşünce yaktık, 6 dereceye getirdik. Sabah 8’e kadar 6 derecede tutacağız. Ekmeğimizi bundan kazanıyoruz. Ailemize nasıl bakıyorsak domateslerimize de öyle bakıyoruz. Buna bakmazsak başka bir ekmek teknemiz yok. Soğuk havayı atlatırsak Mart’ın 20’si gibi hasat yaparız, önce iç piyasaya sonra ihracata gönderiyoruz. Soğukta sobalarımız yakmazsak domateslerimiz üşüme yapıyor, daha da eksilere düşerse don vuruyor. Bütün emeğimiz boşa gidiyor. Şuan 10 gün nöbet tutacağız ama 15 güne de uzaya bilir. Normalde Erdemli’de böyle bir kış yaşanmamıştı, her sene bir hafta sürerdi. Bu sene kış şartları biraz çetin geçiyor" dedi.

Havanın çok soğuk olduğunu anımsatan çiftçilerden Muharrem Gür de en az 8-10 gün soba nöbeti tutacaklarını kaydetti.

Gündüzleri seraların işlerini yapmak geceleri de soba nöbeti tutmak zoruna olduklarına dikkat çeken Gür,” Evimize ekmek götürmek için çabalıyoruz. Dik, bağla, buda, topla ve sat zahmetli bir iş. İnşallah güzel bir sezon geçiririz, emeklerimizin karşılığını alırız” diye konuştu.(iha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA