MUZDA PROMOSYON OYUNUNA ÇİFTÇİDEN TEPKİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MUZDA PROMOSYON OYUNUNA ÇİFTÇİDEN TEPKİ


 

Zincir marketlerin aynı fiyata aldığı muzun 2. kalitesini promosyon adı altında 7,5 ile -8,5 lira arasında düşük fiyata satarken 1. kaliteyi 14 TL’den 30 liraya kadar satmasına üretici tepkili. Çiftçi, üretici fiyatının promosyon muz fiyatı üzerinden oluşturulmasına isyan ediyor.

Hediye Eroğlu

 

Anamur ve Bozyazı Ziraat Odası Başkan Ahmet Şeref Gümüş, son zamanlarda zincir marketlerin promosyon adı altında muz satmasına tepki gösterdi. Zincir marketlerin muzda promosyon oyunuyla üreticiyi soyduğunu vurgulayan Gümüş,  “Zincir marketler muzda üreticinin üzerine oyunlar oynuyor” dedi.

Zincir marketler muz pazarlarının  yüzde 80’ini ele geçirdiğini ifade eden Gümüş, “Şuanda üretici 6 TL’ye muz üretip, bunu 4 TL’ye satıyor. Zincir marketlerin tedarik zincirleri bölgemize gelerek muzun en alt kısmında olan bizim ikinci kalite diye tabir ettiğimiz muzları alarak kendi zincir marketlerinde bunu promosyonlu ürün olarak 7 lira 45 kuruş ile 8 lira 50 kuruş gibi fiyatlarla satıyor. Ürecinin fiyatı bunun üzerinden oluşturuluyor. Halbuki muzun üst taraklarını 15 ile 22 lira arasında satış yapılıyor. Bundan ise üreticiler payını alamıyor. Aldığımız duyumlara göre bizim muzumuzu ithal muza karıştırarak 30 liraya kadar satıyorlar” şeklinde konuştu.

 

“MUZDA PROMOSYON YAPMAYIN”

Zor durumda olan çiftçi can çekişip elinde ateş yanarken zincir marketlerin çiftçinin aşına su karıştırdığını ifade eden Gümüş market yetkililere seslenerek “Eğer marketinizi tanıtacaksanız üreticinin üretmiş olduğu gecesine gündüzüne katarak yağmur yaş demeden üretmiş olduğu ürün üzerinden promosyon yapmayın. Çitçinin üzerinden kirli ellerinizi çekin. İllaki promosyon yapacaksanız şekerde , unda, makarnada şehriyede promosyon yapın. Muzda promosyonu bırakın. Artık girdi maliyetlerini bile hesap edemiyoruz. 15-18  TL olan naylon şuanda 55- 60 TL’ye çıkmış durumda. Artık üreticinin ayağının üzerinde durmasının imkanı kalmadı. Böyle giderse çiftçi, kooperatif ve bankalara olan borçlarını ödeyemeyecek” dedi.

 

“ÜRETİCİ CAN ÇEKİŞİYOR”

Tarım, Maliye ve Ticaret Bakanları ile üniversitelerdeki bilim adamları ve akademisyenlere de seslenen Gümüş, “Üretici artık can çekişiyor. Artık kim elini taşın altına koymak istiyorsa koysun. Sesimizi feryadımızı duysun. Basına da sesleniyorum; akşam televizyondaki tartışma programlarında siyaseti ve erken seçimi konuşmayı bırakın. Eğer böyle giderse aç kalacaksınız. Çiftçi üretemezse açlık gelecek. Derdimiz seçim değil geçim. Tartışma programlarında siyaseti konuşmayı bırakın, çiftçiyi ve üretimi konuşun. Herkes lütfen artık sesini çıkarsın. Çiftçi can çekişiyor. Sıcak odalarınızda yayın yapıyorsunuz. Yarın yapamayacaksınız. Yarın açlıkla karşı karşıya kalacağız. Lütfen Sesimizi duyun” şeklinde konuştu.

 

“KİRLİ ELLERİNİZİ ÜZERİMİZDEN ÇEKİN”

Hükümetin zincir marketlerin üzerine gittikçe, zincir marketlerin bunun hesabını muz üreticisine kestiğini vurgulayan Gümüş şunları söyledi: “Fabrikadan çıkmış ürünlerle ilgili oyun oynayamıyor. Bütün oyunun gariban çitçinin ürettiği gecesini gündüzüne kattığı bu muzun üzerinden yapıyor. Bizim canımız yanıyor. Feryat figan ediyoruz ama sesimizi duyan yok. Promosyon yapacaklarsa başka ürünler üzerinden yapsınlar. Zincir marketler kirli ellerini bizim üzerimizden çeksinler. Eğer üretici üretemezse 84 milyon insan ne yiyecek? Hiç vicdan ve merhametiniz yok mu? Bu şartlarda çiftçinin yaşama şansı kalmadı. Çiftçi Ziraat Bankasını, Tarım Kredi Kooperatifine, komisyonculara borçlu. Bu şartlar borcunu ödemesi mümkün değil.”

 

“HAL KANUNU ZİNCİR MARKETLERE YARIYOR”

Hal Kanununun değiştiğini ancak değişim, üreticinin, tüketicinin, tüccarın komisyoncunun lehine olmadığını vurgulayan Gümüş şunları söyledi: “Değişen Hal Kanunu sadece zincir marketlere yarıyor. Hal Kanunu değişecekse üreticiyi, komisyoncuyu, tüketiciyi koruyan bir hal kanunu istiyoruz. Rantiyenin elinden bunlar artık kurtulsun istiyoruz. Bu şartlarda nasıl ekip biçeceğiz. Zincir Marketler bizi soyuyor. Zor durumdayız. Üretim yapmayalım mı? Tarlaları bırakalım mı? Bunu mu istiyorsunuz? Bizim üzerimizden oyun oynayan zincir marketlerden alışveriş yapmayalım.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA