SANAYİCİ YOLA KURBAN GİDİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SANAYİCİ YOLA KURBAN GİDİYOR!


 

Mersin –Tarsus OSB’nin yıllardır çözülmeyen otoban bağlantı yol projesine ayrılan ödenekler devede kulak kalıyor. Gecikme artan maliyetler nedeniyle sanayicilerin başka şehirlere kaptırılması tehlikesini de beraberinde getiriyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Kentin ilk organize sanayi bölgesi olarak gelecek yıl kuruluşunun 30’uncu yıldönümünü kutlamaya hazırlanan Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB), yaklaşık 15 yıldır çözüm bekleyen otoban bağlantı yolu nedeniyle sanayicileri başka şehirlere kaptırma tehlikesi ile karşı karşıya.

Kuruluşunda 380 hektarla başlayan MTOSB serüveni bugün 3 ayrı alanda bin 125 hektara çıkarken, firma sayısı 2022’de 230’a ulaştı. Dolaylı olarak 25 bini aşkın kişiye istihdam da sağlayan bölgeye limana yakınlığından dolayı büyük ilgi var.

 

YOL PROJESİNİN İNŞAAT SÜRECİ ADETA YILAN HİKAYESİ

Ancak bölgenin 15 yılı aşkın süredir çözülemeyen otoban bağlantı yolu, bugün mevcut yatırımcıları dahi kentten kaçırtacak bir tehdide dönüştü. Alternatif yol olarak 2005 yılında imar planlarına işlenen proje ancak 2016’da karayolları yatırım programına alındı ve 2017’de ihaleye çıkılabildi.

Yaklaşık 11 kilometrelik yol için 23 Mart 2017 tarihinde çıkılması planlanan ihale yaklaşık maliyetin hatalı olduğunun fark edilmesi ile iptal edildi. İhale Karayolları 5. (Mersin) Bölge Müdürlüğünce 28 Nisan 2017’de yeniden yapıldı. Ama ihale yapmakta projenin sonuçlanmasını sağlamadı. İhaleyi alan müteahhidin iflası ile proje durdu. Bunun üzerine

Proje ikiye bölünerek 2 bin 500 metre ile 8 bin metrelik kısımlara ayrıldı. 2 bin 500 metrelik kısım ile 8 bin metrelik bölümün ihalesini Atacan İnşaat alırken, çalışmaların hızlanması için kent yeniden umutlandı.

 

GELEN ÖDENEKLER DEVEDE KULAK KALDI

2500 metre uzunluğundaki Mersin- Adana Otoyolunu MTOSB 1. Bölgeye bağlayacak yolun devamı niteliğindeki 8,5 km uzunluğundaki yol bağlantısının tamamlanması için bu defa projede merkezi hükümetten ayrılan ödeneklerin yetersizliği gecikmeye neden oldu.

Toplam proje maliyeti 306 milyon TL olması öngörülen yol için 2021’de bir milyon TL ödenek ayrılması kentte tepki çekti.

2025’te bitirilmesi öngörülen yolun toplam maliyeti 306 milyon TL olurken bugüne kadar 61 milyon TL harcanın projenin 2022 ödeneği ise 31 milyon TL oldu.

 

ELVAN, “2017’NİN İLK 6 AYINDA TAMAMLANACAK’ DEMİŞTİ

1 Ekim 2016 yılında dönemin Kalkınma Bakanı olan Mersin Milletvekili Lütfi Elvan ise MTOSB'nin en önemli sıkıntısı olan otoban bağlantısının 2017'nin ilk 6 ayında kısmen tamamlanacağı vaadinde bulunmuştu.  

 

“OSB'Yİ OTOYOLA BAĞLAYACAK YOL BAŞKA BAHARA…”

Araştırmacı yazar Abdullah Ayan, Mersin-Tarsus Organize Bölgesini otoyola bağlayacak 11 kilometrelik bağlantı yolunun tamamlanması için 2022 yatırım programında 31 milyon TL tahsis edildiğini duyurdu.

Bugüne kadar 61 milyon harcanan 306 milyon liralık projenin bu kısıtlı ödeneklerle öngörülen 2025’de bitmesinin hayal olduğunu belirten Ayan, “OSB'yi otoyola bağlayacak yol başka bahara…” eleştirisinde bulundu.

 

MERSİN, SONUÇLANDIRILMAYAN YATIRIMLARLA KONUŞULAN KENT OLDU

Uzun yıllar Mersin-Tarsus OSB’de bölge müdürlüğü yapan ve halen bölge içerisinde bir fabrikası bulunan DEVA Partisi İl Başkanı Cenk Cenkcimenoğlu da, 2022 ödeneğini eleştirerek, gecikmenin getireceği tehlikelere dikkat çekti.

“Maalesef kentimiz başlayan ama bir türlü sonuçlandırılamayan yatırımlarla konuşulmaya devam ediyor” diyen Cimenoğlu, “Ülkemizin yaşadığı ekonomik sıkıntı ve fiyat artışı vatandaşlarımızdan daha çok sermayesini üretime bağlayan sanayicilerimizi etkilemekte. Böylesi durumlarda girdi maliyetlerini minimize etmek üretimde bulunan sanayicinin krizlere karşı daha dirençli olmasını sağlar. Bu girdilerin başında da fazla yer tutan kalemlerden birisi enerji, diğeri ulaşım maliyetleri olmaktadır. Ülkelerin gelişmişlik seviyeleri artan enerji ihtiyacının artışıyla doğru orantılıdır. Çünkü enerji kullanımı sanayinin çalışması yani üretim demektir. Enerjide yüksek maliyet çarkları çevrilemez hale getirdi” dedi.

 

“SANAYİCİLERİ MERSİN’DEN BAŞKA ŞEHİRLERE KAPTIRACAĞIZ”

Mersinli sanayicinin en fazla kanayan yarasının, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi ile otoban bağlantısının bir türlü sağlanamamış olması olduğunun da altını çizen Cenkcimenoğlu, özellikle bölgenin trafiğini rahatlatacak olan ve üreticinin maliyetlerini düşürecek otoban bağlantısının, OSB’nin kanayan yarası haline geldiğini vurguladı. “Toplamda 306 milyon liralık bir maliyet öngörülen bu projeye, bu güne kadar gerekli bütçenin ancak yüzde 20 gibi bir kısmı aktarılabilmiştir” diyen Cenkcimenoğlu, “Maalesef Çukurova Bölgesel Havaalanı, Mersin-Anamur Otoban Bağlantı Yolu gibi daha pek çok projede yaşadığımız bu sorun otoban bağlantı yolunda da kendini göstermiştir. 2022 yılı için de 31 milyon lira tahsil edildiğini üzülerek öğrendik. Bu da demek oluyor ki bağlantı yolunun tamamlanması için sanayicimiz uzun bir süre daha beklemek durumunda kalacak. Korkarım ki artan maliyetlere dayanamayan sanayicileri Mersin’den başka şehirlere kaptıracağız. Sanayici bu enerji maliyetleri ile nasıl üretecek diye düşündüğümüz noktada bir türlü bitiremeyen yol problemine kurban veriyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA