DANIŞTAY, DAVULTEPE’Yİ SEVİNDİRDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DANIŞTAY, DAVULTEPE’Yİ SEVİNDİRDİ


 

Mezitli İlçesi Davultepe Mahallesi’ndeki 420 dönüm alana yapılması planlanan Küçük Sanayi Sitesi için Cumhurbaşkanlığı’nın acele kamulaştırma kararı Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edildi. Karar çiftçiler tarafından sevinçle karşılandı.

Hediye Eroğlu

 

Mersin’in Mezitli İlçesi Davultepe Mahallesi’nde 60 bin narenciye ağacının kesileceği 420 dönüm alanda yapılacak Küçük Sanayi Sitesi’ne karşı hukuk mücadelesi başlatan çiftçilere Danıştay 6. Dairesi’nden sevindirici bir haber geldi. 71 çiftçinin açtığı davada Danıştay 6. Dairesi Küçük Sanayi Sitesi yapımı için Cumhurbaşkanlığı’nın verdiği acele kamulaştırma kararını iptal etti.

 

“DANIŞTAY ÖZEL MÜLKİYETİN KORUNMASINA VURGU YAPTI”

Danıştay 6. Dairesi’nin 2 sayfalık hukuki değerlendirmesinde  özel mülkiyet hakkının korunmasına vurgu yapılarak şu ifadelere yer verildi: Özel mülkiyetin korunması gereken temel insan hakları arasında öngörüldüğü, anayasa ve uluslararası sözleşmelerde mülkiyet hakkını korumaya yönelik düzenlemelere yer verildiği, bu düzenlemelerde mülkiyet hakkına müdahalelerin olabileceğinin öngörüldüğü, ancak böyle  müdahalelerde kamu yararı gerekçesi, kanuni düzenleme gereği ve ölçülülük yada orantılılık gibi uluslararası hukukun genel ilkelerinin varlığının dikkate alınması gerektiği, aksi durumda müdahalenin mülkiyet hakkı ihlaline neden olacağı kabul edilmiştir. Nitekim Anayasa Mahkemesi kararları ve Avrupa İnsan Haklan Mahkemesi içtihatlarıyla da bu hususların açık bir şekilde ortaya konulduğu görülmektedir” .

 

“ACELE KAMULAŞTIRMA İSTİSNAİ BİR DURUM”

Acele kamulaştırmanın istisnai bir yöntem olduğu ifade edilen değerlendirmede olağan kamulaştırma gerekçeleri dışında aceleliğin varlığına dair şartlarının ortaya konulması gerektiği vurgulandı.

Ayrıca değerlendirmede, “Dava konusu Cumhurbaşkanı Karanında 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27. maddesinde öngörülen acele kamulaştırma prosedürünün uygulanması için gerekli olan olağanüstü durumların ve bu yönteme başvurulması ile amaçlanan kamu yararının somut olarak ortaya konulamadığı sonucuna varılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Karar sonucunda ise dava konusu işlemin dava konusu parsele ilişkin kısmının iptaline karar verilmiştir” denildi.

 

“AĞAÇLARIMIZ KESİLMEYECEK”

64 çiftçi adına Danıştay 6. Dairesi’ne acele kamulaştırmanın iptali için dava açan Avukat Kübra Erşahin, “Mezitli İlçesi Davultepe Mahallesi’nde yapılması planlanan küçük sanayi sitesi projesine karşı Danıştay’da açmış olduğumuz seri davaları kazanmış bulunmaktayız. Ağaçlarımız kesilmeyecek, evlerimiz yıkılmayacak, tapularımız üzerinde bizden başkası söz sahibi olmayacak” dedi.

Acele kamulaştırmanın iptali için 71 kişinin dava açtığını bunlardan 64’ünün davasını kendisinin yürüttüğünü belirten Erşahin, Davultepeliler adına açmış olduğumuz davaları kazandık. 78 parsel vardı. Parsellerde 20 tane varis olanlar vardı. Bu binlerce kişiyi etkileyen bir dosya idi. Her bir taşınmazda bir kişi adına dava açtırdık. 1/1000’lik planları belediye iptal etti. Acele kamulaştırmada iptal oldu. Küçük Sanayi sitesi yapılmayacak” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA