ZEHİR SAÇAN MADEN TBMM’YE TAŞINDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ZEHİR SAÇAN MADEN TBMM’YE TAŞINDI


 

Mersin’in Toroslar ilçesi Musalı Mahallesi’nde krom atık havuzunun çökmesi ile etrafa zehir saçan MMK isimli maden şirketinin yarattığı facia TBMM’ye taşındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan facianın boyutları ile ilgili sorulara yanıt isteyen Turan, konunun TBMM tarafından araştırılması için de önerge verdi.

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Mersin'de bir krom madenine ait atık havuzun çökmesini TBMM gündemine taşıdı. Konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Dr. Rıdvan Turan soru önergesinde şunları söyledi: “Mersin’in Toroslar İlçesi’nin Musalı-Darısekisi Şahinpınarı mevkiindeki Deliçay üzerinde 2013’de kurulan MMK Madenciliğe ait krom atık arıtma ve depolama havuzu, toprak seddi, geçen hafta çökmüştür. Zehirli atıklar Deliçay Deresi’ne karışarak Toros Dağları’ndan Akdeniz ilçesini geçerek denize akmaktadır. Görgü tanıkları, toprak seddin çökmesi sonrası atık havuzlarındaki kromların diğer iki havuzu da harekete geçirdiğini ve binlerce ton zehirli kromun Deliçay’a ulaştığını ifade etmektedir. Çökmeyle birlikte atıkların; tarım alanlarına, su kanallarına, Deliçay Deresi’ne ve Akdeniz’e karışması bölgede yaşayan insanları kaygılandırmaktadır. Yaşanan bu olay büyük bir çevre felaketine de sebep olmaktadır.

 

KAĞIT ÜZERİNDE İSİM DEĞİŞİKLİĞİ İDDİASI

Diğer yandan Krom Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi Kapasite Artışı ve Atık Depolama Alanı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından 03.10.2013 tarihinde kabul edilmiştir. Ardından faaliyete geçen ve Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirmesinden sorumlu Soma Holding bünyesindeki Minsan Madencilik A.Ş. tarafından işletilen tesis daha sonra MMK Madenciliğe devredilmiştir. Ancak işten çıkardığı işçilerin mahkeme tarafından belirlenen tazminatlarını vermemek için şirketin, kâğıt üzerinde isim değişikliğine gittiği iddia edilmektedir.”

 

“BAKANLIK; MMK MADENCİLİK ŞİRKETİ HAKKINDA HANGİ DENETİMLERİ YAPTI”

Dr. Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi: “Bakanlığınız bugüne kadar MMK madencilik şirketi hakkında hangi denetimleri yapmıştır? 

MMK Madenciliğe ait krom atık arıtma ve depolama havuzu, toprak seddi neden çökmüştür?

Toprak seddin çökebileceği nasıl öngörülmemiştir?

Bakanlığınız yeterli denetimleri yaptıysa bu felaket göz göre göre nasıl meydana gelmiştir?

Arıtma havuzunun çökmesiyle ilgili bir soruşturma başladıysa olayın sorumluları kimlerdir ve haklarında nasıl bir işlem yapılacaktır?

Türkiye’de doğal hayatın sürdüğü bölgelerdeki maden sahalarında benzer çevre felaketleri yaşanmasına rağmen Bakanlığınız Mersin’de yaşanan olayda olduğu üzere hangi sebeple ÇED raporunu kabul etmiştir?

Madencilik şirketinin işçilerin tazminatlarını ödememek için kâğıt üzerinde isim değişikliğine gittiği iddiaları doğru mudur?

 

DELİÇAY’DA Kİ ZEHİR DURUMU NE?

Deliçay’ın suladığı bölgelerde; toksik krom atıklarına maruziyetin ne ölçüde olduğunun araştırması yapılacak mıdır?

Hasar tespiti planlanmış mıdır ve bunun ekosistem üzerindeki olumsuz etkilerinin değerlendirilmesi ve kamuoyuyla paylaşılması ne zaman olacaktır?

Toros Dağları’nda toprak seddi bulunan krom atık havuzları kaç tanedir?”

 

FACİAYI TBMM ARAŞTIRSIN

Dr. Rıdvan Turan ayrıca bölgedeki tarım alanları, su kaynakları ve canlı hayatın yayılan zehirli kimyasal maddeler sebebiyle zarar gördüğünü belirterek yaşanan çevre felaketinin tüm boyutlarıyla araştırılması sorumluların ortaya çıkarılması ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla TBMM Başkanlığı’na bir de araştırma önergesi verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA