KROM ATIK HAVUZU ÇÖKTÜ, ZEHİR, TOPRAĞA VE SUYA KARIŞTI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KROM ATIK HAVUZU ÇÖKTÜ, ZEHİR, TOPRAĞA VE SUYA KARIŞTI!


 

Mersin’de uluslar arası bir firma tarafından işletilen Toroslar ilçesindeki krom madeninde atık havuzunun çökmesi ile kanserojen madde içeren zehirli su, toprağa ve suya karıştı! Valilik başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların harekete geçmesi için çağrı yapıldı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 Yılı Ocak Ayı Olağan Toplantısının 2. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da yapıldı.

Toplantıya Toroslar ilçesindeki krom atık havuzunun çökmesi ile kanserojen madde içeren zehirli su atığının toprağa ve suya karıştığı iddia edilerek, valilik ve ilgili kurumlara harekete geçilmesi için çağrı yapıldı.

 

“ÇÖKMENİN NEDENİ DAYANIKSIZ VE ÖZENSİZ YAPILMIŞ MADEN ÇALIŞMA”

Konuyu gündeme getiren CHP’li Meclis üyesi Abdurrahman Yıldız, Mersin’in Toroslar ilçesinde Dalakderesi, Musalı ve Şahin pınarı köylerinin alt kısmında bitişik üçgen içerisinde yer alan krom madeninde geçtiğimiz günlerde yoğun yağışlar sonucu göçük meydana geldiğini anımsattı.

Şuan uluslar arası bir firmanın işletiminde madendeki göçük ile atık havuzunun çöktüğünü aktaran Yıldız, “Ve buradan çıkan kanserojen madde yani zehirli suyun tamamı da Deliçay’a karışarak, Akdeniz’e karışmış oldu. Bir takım spekülatif tartışmalar oldu, depremden kaynaklandı gibi ama sonuçta biz bunun dayanıksız ve özensiz yapılmış maden çalışmasından kaynaklı olduğunu biliyoruz.

 

“TOPRAĞA, İÇMESUYUN AKARIŞIYOR”

Ormanlarımızın, tarım arazilerimizin bu maden ocaklarına kontrolsüz verilmesi kentimize, ülkemize ciddi zararlar veriyor. Çünkü bun madenler çok da masum değil.

Buradan çıkan krom atıkları en nihayetinde kanserojen madde içeriyor. Sulama suyuna da karışıyor ki belki içmesuyuna da karışıyor. Önümüzdeki dönemin ciddi sağlık problemlerinden birisi haline gelmeye başladı.

Yani biz tabiî ki bu ülkede madenlerin olması gerektiğine inanıyoruz. Sanayi olacak. Yollar,e evler yapılacaksa, madenler taş ocakları vs olacak. Buna ilişkin bir itirazımız yok fakat bunların modern ülkelerde olduğu gibi belli kurallar dahilinde işletilmesi, yapılması gerekiyor. Yoksa önüne gelenin istediği şekilde işletmesi ki bu madende böyle bir problem de var, hukuk arkadan dolanılarak, kulak tersten gösterilerek bir kısım değişiklikler yapılmış. İşçiler mağdur, yılarca çalıştırılmışlar, işten çıkartılmışlar ve tazminatlarını alamamışlar. Maden başkasına devredilmiş, bir muhatap da bulunamıyor. Maden şuanda uluslar arası bir firmanın işletiminde.

 

“VALİLİK HAREKETE GEÇMELİ”

Dolayısıyla ormanlarımızı daha dikkatli kullanmalı, madenlere daha dikkatli geçit vermeliyiz. Yaşam alanları, su kaynakları yakınlarında bu madenlere kesinlikle izin vermemeliyiz. Bundan sonra da Deliçay’ın muhatabı kim olacaksa Devlet Su İşleri (DSİ) veya Valilik hemen tedbir alınmalı. Sulama ve içmesuyuna bu zehrin karışmaması için, Ayrıca çiftçiler buradan sulama suyu alıyorlar dereden. Orada sebzelerini yıkayan insanlar var ki bu hastalık sonrasında bize geçiyor. Dolayısıyla buna dikkat etmek gerektiği kanaatindeyim” diye konuştu.

GÖREV ALANIMIZDA DEĞİL AMA TAKİPTEYİZ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, Musalı civarındaki madende meydana gelen göçükten dolayı çevre sorunları yaşanacağına dair yaptığı değerlendirmeyle ilgili olarak, “Gözne’de Musalı civarındaki madenin sorumluluğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait. Oradaki göçükten Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün sanıyorum dün haberi olmuş. Akşam tespit yapamamışlar; şu anda bugün tekrar orada tespit yapılıyormuş. Bu bilgiyi buradan aktarmak istedim. Bizim görev alanımız içerisinde değil ama tabii ki bizim de takip etmemiz gereken bir konu” ifadelerine yer verdi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA