İŞLETMELERİN KALİFİYE ARA ELEMAN SORUNU ÇÖZÜLÜYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İŞLETMELERİN KALİFİYE ARA ELEMAN SORUNU ÇÖZÜLÜYOR


 

Haber Merkezi

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’ndan (MTSO), “Yeni Mesleki Eğitim Merkezi Programı” duyurusu geldi. İşletmelerin kalifiye ara eleman bulma sorununa çözüm olarak hayata geçirilen program kapsamında mesleki eğitimde yeni dönem için 4 Şubat 2022 tarihine kadar kayıt yaptırmak gerektiğine dikkat çekildi.

Açıklamada kayıt yerleri: Mersin’de faaliyet gösteren 61 mesleki eğitim kurumu (mesleki eğitim merkezleri ve meslek liseleri) olarak belirtildi. 

 

“ASGARİ ÜCRETİN İSE YÜZDE 50’Sİ DEVLET TARAFINDAN KARŞILANACAK”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “İşletmelerin kalifiye ara eleman bulma konusunda yaşadığı sıkıntı Mesleki Eğitim Merkezi Programı ile çözülecek. Program kapsamında bir gün okulda, 4 gün işletmede eğitim alacak öğrenciler üçüncü yılın sonunda kalfalık, dördüncü yılun sonunda ise hem ustalık belgesine hem de lise diplomasına sahip olacak. Devlet tarafından desteklenen program ile eğitim süresince öğrencinin SGK primlerinin (iş kazası, meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası) yanı sıra 9,10 ve 11. sınıf öğrencilerine ödenecek asgari ücretin yüzde 30’u, 12. Sınıf öğrencilerine ödenecek asgari ücretin ise yüzde 50’si devlet tarafından karşılanacak.

Mesleki Eğitimde yeni dönem: Yeni Mesleki Eğitim Merkezi Programı; çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması ile usta çırak ilişkisiyle öğrencilerin meslekleri işbaşında öğrenmelerini sağlayan bir programı.

Öğrenciler istedikleri mesleki alanda hem çalışarak hem de okuyarak eğitim alır. Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince öğrenciler SGK’lı olur.

Meslek Liselerinden farklı olarak öğrenciler haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmede beceri (işbaşı) eğitimi alırlar. Bu sistemde pratik eğitim esastır, iş, işbaşında öğrenilir.

İşletmelerde işbaşı eğitimi 1.sınıftan. 4.sınıfa kadar devam eder. Öğrenciler 3.yılın sonunda Kalfalık Belgesi, 4.yılın sonunda da Ustalık Belgesi almaya hak kazanır. Ayrıca mezun olan öğrencilere Lise Diploması da verilir.

 

KAYIT ŞARTLARI

En az ortaokul mezunu olan 14 yaşından büyük herkes Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıt olabilir.

Sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olması,

Mesleki Eğitim Merkezleri müfredatı kapsamında olan 33 Alanda yer alan 181 dalda yer alan işletmelerde çalışabilecekler ve/veya halihazırda çalışanlar,

İşletmenin standartlara uygun eğitim verilebilecek atölye veya işyeri olması, işletmede usta öğretici belgesine sahip eğitici olması gerekmektedir.

 

MEZUNLARINA FAYDASI

Eğitim görürken çalışarak ücret alma imkanı, Kalfalık Belgesi, Ustalık Belgesi ve Lise Diploması alma imkanı, ustalık belgesi ile kendi işyerini açabilme imkanı, ustalık belgesi alanların MYK Belgesi alma zorunluluğu bulunmamakta.

 

İŞLETMELERE FAYDASI

Eğitim süresince öğrencinin SGK (iş kazası, meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası) primleri devlet tarafından karşılanır. 9., 10. ve 11. Sınıf öğrencilerine ödenecek olan asgari ücretin %30’u, 12.sınıfta okuyan öğrencilere ödenecek asgari ücretin %50’si devlet tarafından karşılanır.  İşletmede işlerin aksamaması için işbaşı eğitim imkanı.

Kayıt Yerleri: Mersin’de  faaliyet gösteren 61 Mesleki Eğitim Kurumu (Mesleki Eğitim Merkezleri ve Meslek Liseleri) Son Kayıt Tarihi: 4 Şubat 2022 (2021-2022 eğitim dönemi için).


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA