ORMANLAR KORUNMAMIŞ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ORMANLAR KORUNMAMIŞ!


 

Orman Bölge Müdürlüğü’nün orman vasfından çıkarılan arazilere dair ‘kaçak yapılaşma ve tahribat var’ savunmasına TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu’ndan yanıt geldi. Mimar ve mühendisler; yapılaşmaya geçit verilen orman arazilerinin korunmadığını tespit ettiğini duyurdu. TMMOB ayrıca, ilgililerle komisyon kurup teknik gezi ile birlikte bir rapor oluşturacak.

Haber Merkezi

 

Mersin’de muhtelif ilçelerde orman vasfı dışına çıkartılan alanlarla ilgili tepkiler dinmek bilmiyor.

Cumhurbaşkanı Kararı ile 07 Ocak 2022 tarih ve 31712 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5085 sayılı düzenleme ile Mersin’de Yenişehir, Mezitli, Bozyazı, Çamlıyayla, Mut ve Akdeniz ilçelerinde toplam 366 bin 938 metrekare (36,7 hektar) resmi kayıtlarda orman olarak görülen ancak fiilen orman olmayan, üzerinde 2018 tarihinden önce yerleşim yeri bulunan, üzerinde fiilen orman, ağaç ve ağaçcık topluluğu bulunmayan taşlık, kayalık ve verimsiz sahanın, orman sınırları dışına çıkarılmasına karar verildi.

 

“BAHSİ GEÇEN ALANLARDA TAHRİBAT VE KAÇAK YAPILAR VAR”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak Türkiye Ormancılar Derneği ve Mersin İl Temsilciliğiyle ortaklaşa olarak bir komisyon kurulup orman vasfından çıkarılan alanlar ile ilgili teknik gezi ile birlikte bir rapor oluşturulacağını açıkladı.

Bahsi geçen alanlara dair orman Bölge Müdürlüğünce yer tespitini yapıldığını ve orman vasıflı arazilerin belirli kısımları geçmiş dönemde tahrip edilip ve bazı alanlar üzerinde kaçak yapıların yapıldığının gözlendiğini tespit ettiğini söyleyen Atar, “Orman Bölge Müdürlüğü söz konusu alanların orman vasfı taşımadığını ve ilgili kanunlar nezninde yasal bir işlem yapıldığını beyan etmiştir.

Tespite göre; orman sınırı dışına çıkartılan alan toplam 18 bin 510 metrekarelik 284 ada 1 parsel de yer almakta olup parselin 9,392 metrekarelik kısmı orman sahası dışına çıkartılmıştır. Orman dışına çıkartılan alan üzerinde tarımsal tesislerin bulunduğu görülmektedir.

Orman sınırı dışına çıkartılan alan toplam 4.179.927 m2 lik 115 ada 258 parsel de yer almakta olup parselin 9,289 m2 lik kısmı orman sahası dışına çıkartılmıştır. Orman dışına çıkartılan alan üzerinde tarımsal tesislerin bulunduğu görülmektedir.

Orman sınırı dışına çıkartılan alan tapulama harici orman arazisi içerisinde yer almakta olup  930 m2 lik kısmı orman sahası dışına çıkartılmıştır. Orman dışına çıkartılan alan üzerinde mesken yapıların bulunduğu tespit edilmiştir. 

Orman sınırı dışına çıkartılan alan toplam 95.122 m2 lik 11553 ada 1 parsel de yer almakta olup parselin 78.820 m2 lik kısmı orman sahası dışına çıkartılmıştır. Orman dışına çıkartılan alan üzerinde bir kısmı organize sanayi bölgesi içerisinde kalmakta olup üzerinde sanayi tesisi bulunmaktadır. Bu işlem kadastro tesis düzeltmesi amaçlı yapılmıştır. Diğer alanlar ise üzerinde herhangi bir yapılaşma bulunmamaktadır.  

Orman sınırı dışına çıkartılan alan toplam 594.943 m2 lik 2842  parsel de yer almakta olup parselin 53.995 m2 lik kısmı orman sahası dışına çıkartılmıştır. Orman dışına çıkartılan alan üzerinde birkaç tane yapı yer almaktadır.

Orman sınırı dışına çıkartılan alan toplam 1.054.126 m2 lik 111 ada 1  parsel de yer almakta olup parselin 214.509m2 lik kısmı orman sahası dışına çıkartılmıştır. Orman dışına çıkartılan alan üzerinde birkaç tane yapı yer almaktadır” dedi.

 

“ARAZİLER KORUNMAMIŞ”

Orman arazilerinin ekolojik varlığı ile siyaset üstü konumda olduğunu ve artı değer içermemesi gerektiğini de vurgulayan Seyfettin Atar, “TMMOB Mersin İl Koordinasyon kurulu olarak yaptığımız incelemelerde maalesef söz konusu orman vasıflı arazilerin geçmiş dönemde özellikle ilgili kurumlar tarafından korunmadığı ya da korunamadığı ve söz konusu arazilerin önemli bir kısmının amaçları dışında ( Konut alanı, depolama alanı, hayvancılık tesisi) kullanıldığı tespit edilmiştir.

Maalesef orman alanları her yıl azalmakta, ülkede yaşayan her ferdin hakkı bulunan bu alanlar denetimsizlik yüzünden ilgili kanunlar araç olarak kullanılarak orman alanları hazineye devredilmekte ve satılmaktadır.

Orman alanı vasfından çıkartılan alanların yakın çevresinde orman alanı, konut yerleşkeleri ve tarımsal alanlar bulunur iken söz konusu alanlara herhangi bir ağaçlandırma çalışması yapılmadan direkt hazineye devir yoluyla vasfının değiştirilmesi kabul edilemez.

Söz konusu orman dışına çıkartılan alanlardan olan Bozön Mahallesi, Çavak Mahallesi ve Evci Mahallesindeki alanlar gelecekte konut ve sanayi alanı olması muhtemel parseller olup söz konusu orman arazilerinin herhangi bir ağaçlandırma projesi yapılmadan vasfının değiştirilip hazineye devrinin gelecekte söz konusu bölgelerde imar beklentisi oluşturacağı, nüfus ve yapılaşma yoğunluğunda artış yaşanarak çevresinde ve kentimizin diğer orman parsellerine tehdit edebilme potansiyeline sahip olduğu görülmektedir.

 

“GÖREVİNİZ KORUMAK VE ARTTIRMAKTI”

Ormancılık yönetiminin temel görevlerinden birisi orman alanlarını korumak ve artırmaktır. Ormanların kullanılması ve işletilmesinde sadece ormanların korunması ve başka türden yararlanmaya izin verilmemesi yönünde bir politika da bulunmamaktadır. Anayasanın 169 uncu maddesinde ormanların kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamayacağı belirtilmiştir. Mevzuatta orman alanlarında ormancılık dışındaki faaliyetlere izin verilmesinde kamu yararı şartı aranması zorunlu olup bu hususun tahsis sürecinde idare organlarınca öncelikle dikkate alınması gerekmektedir. Orman alanlarında yapılan çeşitli işlemlerin orman kaynağında bulunan ekosistemin kaybedilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle orman alanlarının farklı amaçlı tahsisi ile ilgili izinlerin salt ekonomik sebeplerle verilmemesi, idari işlemin tesis edilirken bu tahsisin mutlaka gerekip gerekmediği iyi incelenmelidir. Orman kaynaklarının farklı ve olağan dışı kullanıma tahsis edilmesinde koruma-kullanma dengesinin mutlaka sağlanması gerekliliği açıktır. Belirtilen orman alanlarının orman vasfından çıkarılmasındaki kamu yararı niteliğinin ne olduğu ilgili yetkililer tarafından açıklanması ve kamuoyunu aydınlatması gerekliliği son derece önemlidir. 

 

“KOMİSYON KURULUP, RAPOR OLUŞTURULACAK”

Orman sınırları dışına çıkarılan alanlar yıllarca vatandaşların zilyetliğinde kullanma potansiyeli içerdiği, artık bu tip alanların tekrardan ormana geri dönüşümün çok zor olduğu bilinmektedir. Haksız yere işgal edilmiş olunan bu alanların gerçek sahibi olan kamuya daha doğru bir ifade ile toplumun tamamına geri dönmesi planlamalı ve siyaset üstü normlar ile multidisipliner yaklaşımlar ile ilkeler belirlenmelidir. Orman arazilerimizin korunması ve çoğaltılması politikalarında birey ölçeğinde faydanın değil toplum faydasının tercih edilmesi, hakkaniyet ve koruma-kullanma politikaları açısından daha doğru olacak ve aynı zamanda gelecekte bu tür alanların yapılaşmaya ya da artı değer oluşturacak niteliklere ulaşmasını engelleyerek haksız kazanımların akla getirilmesini de önleyebilecektir.

Nihayetinde Orman vasfından çıkarılma gibi kararlar kentimizin diğer orman bütünlüğünün de gelecekte tehlike altında olabileceği kaygısı ve riski ortaya çıkmaktadır. Bu noktada gelecek günlerde Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak Türkiye Ormancılar Derneği ve Mersin İl Temsilciliğiyle ortaklaşa olarak bir komisyon kurulup orman vasfından çıkarılan alanlar ile ilgili teknik gezi ile birlikte bir rapor oluşturulacağını kamuoyuna sunarız” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA